Διατροφή, Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Δείτε πώς οι διατροφικές σας συνήθειες μπορεί να σας οδηγήσουν σε άνοια

Η υψηλή πρόσληψη νατρίου και μη επαρκής πρόσληψη καλίου μπορεί να οδηγήσουν σε γνωστική εξασθένηση

Είναι αποδεδειγμένο πως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία ενός ανθρώπου. Το σώμα παράγει ορισμένα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, ενώ άλλα τα παραλαμβάνει μέσω της διατροφής, με αποτέλεσμα οι διατροφικές συνήθειες ενός ανθρώπου να επηρεάζουν πολλούς τομείς της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Global Transitions, διαπίστωσε πως η πρόσληψη υψηλών επιπέδων νατρίου μέσω της διατροφής σχετίζεται με τη γνωστική εξασθένηση, ενώ η διατροφική πρόσληψη υψηλών επιπέδων καλίου συνδέεται με τη βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.

Βάση των αποτελεσμάτων αυτών, οι ερευνητές πιστεύουν πως η μείωση της πρόσληψης νατρίου και η αύξηση της πρόσληψης καλίου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου.

Ποια είναι η σημασία του νατρίου και του καλίου για τον ανθρώπινο οργανισμό;

Το νάτριο και το κάλιο είναι δύο μέταλλα, που ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται σε συγκεκριμένα επίπεδα για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Και τα δύο επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση και τον όγκο των υγρών, πράγμα που σημαίνει πως τα επίπεδά τους μπορούν να επηρεάσουν έμμεσα την καρδιαγγειακή υγεία.

Συνήθως, η υπερβολική κατανάλωση νατρίου συνδέεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης και επομένως αυξημένο κίνδυνο για πιο σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα στο μέλλον. Η ανεπάρκεια των μετάλλων αυτών μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα, όπως:

  • η έλλειψη ενέργειας
  • η κόπωση
  • οι μυϊκοί πόνοι
  • η διαταραχή της αρτηριακής πίεσης

Σύμφωνα με μελέτες, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο συχνά αποτέλεσμα της ανεπάρκειας καλίου, παρά του νατρίου.

Πώς συνδέεται το κάλιο και το νάτριο με τη γνωστική εξασθένιση;

Στην προαναφερθείσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν το πώς το διαιτητικό κάλιο και νάτριο επηρέασαν τη γνωστική λειτουργία ηλικιωμένων ανθρώπων στην Κίνα. Η μελέτη περιλάμβανε πάνω από 4.000 συμμετέχοντες, ηλικίας άνω των 50 ετών, από τους οποίους συλλέχθηκαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους για μια περίοδο 3 ημερών.

Στη συνέχεια, η γνωστική κατάσταση των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε μέσω ερωτήσεων που αφορούσαν την ανάκληση γεγονότων και νοητικών μαθηματικών πράξεων. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν επίσης για το εάν έχουν παρατηρήσει οποιαδήποτε πρόσφατη αλλαγή στη μνήμη τους.

Από την ανάλυση των δεδομένων, διαπιστώθηκε πως η υψηλότερη πρόσληψη καλίου σχετίζεται με θετικό αντίκτυπο στη γνωστική λειτουργία των ηλικιωμένων, ενώ η υψηλότερη πρόσληψη νατρίου σχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία, όπως η επιδείνωση της μνήμης. Αντιθέτως, η πρόσληψη αλατιού δεν σχετίστηκε άμεσα με τη γνωστική λειτουργία των ηλικιωμένων.

Οι επιδράσεις της πρόσληψης καλίου και νατρίου στην γνωστική λειτουργία των ηλικιωμένων, έτσι όπως παρατηρήθηκαν στα πλαίσια αυτής της μελέτης, θεωρείται πως μπορεί να διαμεσολαβούνται από την κατάσταση των καρδιαγγειακών και εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί της μελέτης;

Παρά τα εντυπωσιακά της αποτελέσματα, η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς που αξίζει να τονιστούν. Αρχικά, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα που αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες των ηλικιωμένων για μόνο 3 συνεχόμενες ημέρες, πράγμα που σημαίνει πως τα δεδομένα ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν τις μακροπρόθεσμες διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων.

Επιπλέον, οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη δεν μπορούσαν να ποσοτικοποιήσουν την πρόσληψη του νατρίου από κάθε πηγή διατροφής, ενώ μπορεί επίσης να μην έχουν ληφθεί υπόψη άλλα θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία.

Τέλος, δεδομένου του ότι η συλλογή των δεδομένων έγινε μέσω τηλεφωνικής συνέντευξης και αυτοαναφοράς, ο κίνδυνος σφαλμάτων κατά τη διαδικασία αυτή είναι αυξημένος.

Πώς μπορεί ένα άτομο να ρυθμίσει την πρόσληψη νατρίου και καλίου μέσω της διατροφής;

Τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης χρησιμεύουν ως μια υπενθύμιση πως η διατροφή ενός ανθρώπου μπορεί να επηρεάσει πολλούς τομείς της υγείας του, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής λειτουργίας.

Η συνεργασία με γιατρούς και διατροφολόγους θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον στον σχεδιασμό μιας δίαιτας που να ταιριάζει στις διατροφικές του ανάγκες και να είναι χαμηλή σε νάτριο και πλούσια σε κάλιο. Ένα άτομο μπορεί όμως κάνει μια συνειδητή προσπάθεια και από μόνο του να καταναλώνει περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και να μειώνει την κατανάλωση αυτών που είναι πλούσια σε νάτριο.

Ορισμένες τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι οι εξής:

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες εξαντλούν το κάλιο του σώματος, με αποτέλεσμα να συνιστάται ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφών που τους περιέχουν. Όσον αφορά το νάτριο, επειδή είναι και αυτό ένα απαραίτητο μέταλλο για τον οργανισμό, είναι σημαντικό να λαμβάνεται μέσω της διατροφής, αλλά σε μικρές ποσότητες ώστε να διατηρείται η κατάλληλη ισορροπία στα επίπεδα καλίου-νατρίου στο σώμα.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Too much sodium, not enough potassium may lead to cognitive decline https://www.medicalnewstoday.com/articles/too-much-sodium-not-enough-potassium-may-lead-to-cognitive-decline

Association of dietary sodium, potassium, sodium/potassium, and salt with objective and subjective cognitive function among the elderly in China: A prospective cohort study https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589791822000111?via%3Dihub