Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Δείτε πώς σχετίζονται οι υποστηρικτικοί φίλοι και συγγενείς με την υγεία του εγκεφάλου μας!

Ο άνθρωπος που έχει δίπλα του ανθρώπους που τον ακούνε πραγματικά, μπορεί να χτίσει γνωστική ανθεκτικότητα, την ικανότητα δηλαδή να λειτουργεί καλύτερα ενάντια στη γήρανση και τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η «υποστηρικτική ακρόαση» προσφέρει περισσότερα γνωστικά οφέλη, συγκριτικά με άλλες μορφές κοινωνικής υποστήριξης, όπως οι συμβουλές, η αγάπη και η στοργή.

Τι είναι η υποστηρικτική ακρόαση και πώς λειτουργεί;

Ο Joel Salinas, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, υπογραμμίζει ότι η υποστηρικτική ακρόαση διεγείρει σε κάποιο βαθμό τον εγκέφαλο, με έναν τρόπο διαφορετικό, που δεν συμβαίνει μέσω άλλων μορφών υποστήριξης.

Όπως εξηγεί, οι άνθρωποι, όταν είναι νεότεροι πρέπει να καλλιεργούν ουσιαστικές σχέσεις με άτομα που μπορούν να τους ακούσουν υποστηρικτικά. Αυτές οι σχέσεις πρέπει να είναι αμοιβαίες και διαχρονικές. “Ένας καλός ακροατής δεν είναι μόνο κάποιος που κάθεται εκεί και σας ακούει” υπογραμμίζει η Kathleen Welsch-Bohmer, καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke. «Υποστηρικτική ακρόαση είναι να αφήνεις πραγματικά έναν άνθρωπο να μιλήσει για το πρόβλημα του ή για κάτι που έχει στο μυαλό του, ακούγοντας τον με ηρεμία, χωρίς να τον κρίνεις. Αυτός ο τρόπος αλληλεπίδρασης επιτρέπει και στους δυο ανθρώπους να νιώσουν ικανοποίηση και συνδεδεμένοι μεταξύ τους».

Το να είσαι υποστηρικτικός είναι αμφίδρομο. Η υποστηρικτική ακρόαση βοηθά το άτομο που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα να δει τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία και να νιώσει ανακούφιση, ενώ για τον ακροατή, η ακρόαση λειτουργεί εξίσου υποστηρικτικά, διότι τον κάνει να νιώθει ικανοποίηση που βοήθησε έναν συνάνθρωπό του.

Η υποστηρικτική ακρόαση μειώνει τον κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων;

Η υποστηρικτική ακρόαση μειώνει τον κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων που σχετίζονται με την ηλικία, υπογραμμίζουν οι ερευνητές της μελέτης.

Ο Δρ. Salinas και η ομάδα του, για να διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνική υποστήριξη επηρεάζει τη γνωστική υγεία, χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια μακροχρόνια μελέτη παρατήρησης που ξεκίνησε το 1948.

Στη εν λόγω μελέτη, που ονομάζεται Framingham, συμμετείχαν 2.171 άτομα, τα οποία απάντησαν σε διάφορα ερωτηματολόγια που αφορούσαν την ζωή του και τα οποία υποβάλλονταν σε τακτικές γνωστικές εξετάσεις. Η αξιολόγηση ασχολήθηκε με πέντε τύπους κοινωνικής υποστήριξης και συγκεκριμένα με την ακρόαση, τις συμβουλές, την αγάπη, τη συναισθηματική υποστήριξη και την επαρκή επαφή.

Για να μετρήσουν την γνωστική ανθεκτικότητα των συμμετεχόντων, οι ερευνητές παρατήρησαν τον όγκο του εγκεφάλου τους και προχώρησαν σε νευροψυχολογικές εξετάσεις.

Η ερευνητική ομάδα λοιπόν, διαπιστωσε ότι τα άτομα που είχαν έστω και ένα υποστηρικτικό ακροατή στη ζωή τους, διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ ή σχετικές μορφές άνοιας. Συγκεκριμένα, η υποστηρικτική ακρόαση ήταν η μόνη μορφή κοινωνικής υποστήριξης που συνδέθηκε με την γνωστική ανθεκτικότητα.

Συμπερασματικά

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης τονίζουν το πόσο σημαντικό είναι για την υγεία του εγκεφάλου και την γνωστική μας λειτουργία, να έχουμε στη ζωή μας καλούς και υποστηρικτικούς ακροατές, κυρίως γύρω στα 40 – 50 μας, όπου ο κίνδυνος γνωστικών διαταραχών αρχίζει να αυξάνεται.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Study: Having Good Listeners Helps Build Cognitive Resilience https://www.verywellhealth.com/good-listener-brain-health-5199228

AN INVESTIGATION OF CORONARY HEART DISEASE IN FAMILIES: THE FRAMINGHAM OFFSPRING STUDY https://academic.oup.com/aje/article/110/3/281/83513

Social relationships, social support, and patterns of cognitive aging in healthy, high-functioning older adults: MacArthur Studies of Successful Aging https://doi.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2F0278-6133.20.4.243

Association of Social Support With Brain Volume and Cognition https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2783042