Τι αισθάνεσαι;

Διατροφή

Δεν αρέσουν τα λαχανικά στο παιδί σας; Ο λόγος μπορεί να είναι γενετικός!

Οι γονείς και τα παιδιά τους, μοιράζονται συνήθως πολλά χαρακτηριστικά, ανάμεσά τους και τα γούστα στο φαγητό, όπως η αντιπάθεια στο μπρόκολο ή άλλα λαχανικά. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αυτή η αντιπάθεια μπορεί να οφείλεται σε βλαβερά ένζυμα που ευδοκιμούν στο σάλιο.

Τα επίπεδα αυτών των ενώσεων είναι παρόμοια σε γονείς και παιδιά και αυτός μπορεί να είναι και ο λόγος που αποφεύγουν τα λαχανικά, ειδικά εάν τα επίπεδα τους είναι υψηλά. Εκτός από το μπρόκολο βέβαια, αποφεύγουν το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών (λαχανικά Brassica).

Γιατί κάποια παιδιά αποστρέφονται το μπρόκολο και κάποια όχι; Τι σχέση έχει αυτή η συμπεριφορά με τη γενετική;

Τα λαχανικά Brassica αποβάλλουν μια ένωση που ονομάζεται S-methyl-cy-cysteine ​​sulfoxide, η οποία παράγει ισχυρές, θειικές οσμές που οδηγούν στην εμφάνιση βακτηρίων στο στόμα ορισμένων ανθρώπων.

Για την παρούσα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, ο Δρ. Damian Frank και οι συνεργάτες του από την CSIRO, την εθνική επιστημονική υπηρεσία της Αυστραλίας, διερεύνησαν τις διαφορές στην παραγωγή θείου στο σάλιο παιδιών και ενηλίκων. Ακολούθως, ανέλυσαν το πώς αυτή η παραγωγή επηρεάζει την αποδοχή των λαχανικών Brassica.

Στη μελέτη συμμετείχαν 98 ζευγάρια παιδιών και γονέων, ανάμεσα τους παιδιά 6-8 ετών. Τα ζευγάρια κλήθηκαν να βαθμολογήσουν βασικές ενώσεις οσμής, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι το διμεθυλοτρισουλφίδιο, το οποίο μυρίζει σάπιο και θειώδες, άρεσε λιγότερο στα παιδιά και στους γονείς τους.

Η ομάδα ανέμειξε δείγματα σάλιου με ακατέργαστη σκόνη κουνουπιδιού και ανέλυσε τις πτητικές ενώσεις που δημιουργήθηκαν, διαπιστώνοντας μεγάλες διαφορές στην παραγωγή πτητικού θείου ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Τα παιδιά μάλιστα, είχαν συνήθως παρόμοια επίπεδα πτητικού θείου με τους γονείς τους.

Τα παιδιά των οποίων το σάλιο παρήγαγε μεγάλες ποσότητες πτητικών θείου, μισούσαν περισσότερο τα ωμά λαχανικά Brassica, αλλά αυτό δεν ίσχυε στον ίδιο βαθμό για τους ενήλικες και σύμφωνα με τους ερευνητές, ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στο ότι έμαθαν να ανέχονται, με την πάροδο των χρόνων, την συγκεκριμένη γεύση και μυρωδιά.

Συμπερασματικά

Τα πιο πάνω ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούν να εξηγήσουν το γιατί τα λαχανικά Brassica αρέσουν σε μερικούς ανθρώπους, ενώ σε άλλους όχι. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, πως πέραν από «διατροφικό γούστο», υπάρχει και ένας βαθύτερος γενετικός λόγος πίσω από αυτήν την διατροφική συμπεριφορά.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητη στη διατροφή μας για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, ωστόσο δεν μπορείτε να πιέσετε πολύ κάποιον άνθρωπο να τα φάει, αν δεν του αρέσουν, μιας και ο λόγος μπορεί να είναι γενετικός και όχι απλώς αντιπάθεια ή πείσμα στο να μην φάει ένα συγκεκριμένο λαχανικό. Με την πάροδο των χρόνων και μεγαλώνοντας ένα παιδί μπορεί να αλλάξει αυτή τη συνήθεια ή να μειωθεί η άσχημη αίσθηση ή οσμή που αισθάνεται όταν καταναλώνει λαχανικά.

Εκτός από τη γενετική προδιάθεση του κάθε ανθρώπου στα ένζυμα που παράγει στο σάλιο του και στην αίσθηση της γεύσης του λαχανικού,  ένας άλλος βιολογικός παράγοντας που προκαλεί στα παιδιά να αντιπαθούν τα λαχανικά είναι η γεύση τους αυτή καθ’ αυτή και τι συνεπάγεται αυτή η γεύση. Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό των λαχανικών, ιδιαίτερα των χόρτων και των σταυρανθών λαχανικών, είναι μια ελαφρώς πικρή γεύση.

Εάν το παιδί σας αρνείται να φάει τα λαχανικά του, προσπαθήστε να μην το πιέσετε πολύ – προσπαθήστε ξανά μια άλλη φορά. Είναι καλύτερο να πάρετε το γεύμα του παιδιού σας μετά από περίπου 20 λεπτά ή όταν όλοι οι άλλοι έχουν τελειώσει το φαγητό. Δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε άλλο φαγητό ως δωροδοκία ή λιχουδιές.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι