Ψυχική υγεία

Δεν μπορείτε να ελέγξετε τις πράξεις ενός άλλου ατόμου…αλλά μπορείτε να ελέγξετε την αντίδρασή σας.

Πόσες φορές έχετε ξεστομίσει λέξεις όπως:

“Με κάνει τόσο έξαλλη!”

“Η ιστορία της με καταθλίβει”

“Ο τρόπος που το κάνει αυτό είναι εκνευριστικός και μου χαλάει τη μέρα”

“Το στυλ της είναι τόσο απωθητικό”

Και ούτω καθεξής. Αυτό το άτομο είναι εκεί έξω και κάνει πράγματα που με κάνουν εδώ μέσα – συναισθηματικά, νοητικά και μερικές φορές σωματικά – να αντιδρώ αρνητικά και αναστατωμένα. Δεν έχει σημασία ότι το άτομο που είναι ένοχο για την παράβαση πολλές φορές δεν ξέρει καν ότι έχει κάνει κάτι, ή αν το ξέρει μπορεί ενδεχομένως να μη νοιάζεται.

Εξάλλου, είναι δικό σας πρόβλημα, όχι δικό τους.

Και εδώ βρίσκεται το πρόβλημα. Είναι πραγματικά δικό σας πρόβλημα, όχι δικό τους. Στη ζωή, υπάρχουν δύο μεταβλητές που μπορείτε να ελέγξετε: Οι πράξεις σας και οι αντιδράσεις σας. Πολλές φορές οι πράξεις σας δεν ταιριάζουν με τις προθέσεις σας και βρίσκεστε να απολογείστε ή να είστε θυμωμένοι με τον εαυτό σας επειδή κάνατε κάτι για το οποίο μετανιώσατε. Μπορείτε να ελέγξετε τι κάνετε, και παρόλο που πολλοί άνθρωποι δεν κάνουν τις καλύτερες επιλογές τη δεδομένη στιγμή, δεν παύει να είναι μια επιλογή για το πώς θέλετε να ενεργήσετε.

Οι αντιδράσεις είναι παρόμοιες. Μπορείτε πραγματικά να επιλέξετε να αγνοήσετε την κακή συμπεριφορά κάποιου άλλου ή να την αναπλαισιώσετε και να τη μετατρέψετε σε κάτι ουδέτερο. Για να είμαστε σαφείς, αυτό δεν ισχύει για καταχρηστικές καταστάσεις ή για την αγνόηση κάποιου που είναι με άλλο τρόπο δόλιος ή επιβλαβής. Πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας και τη ζωή σας και να κάνετε σωστές επιλογές. Αυτό αφορά τις αμέτρητες συναντήσεις που έχετε με ανθρώπους κάθε μέρα, όπου οι πράξεις τους προκαλούν μια αντίδραση σε εσάς, που σας περιορίζει και επηρεάζει άλλες θετικές εμπειρίες που θα μπορούσαν να είναι άλλες.

Πώς φιλτράρουμε τις κακές συμπεριφορές των ανθρώπων γύρω μας;

Ο καθένας έχει ένα ανεπτυγμένο φίλτρο για τον κόσμο. Έχετε ένα υπόβαθρο, εμπειρίες ζωής, ιστορικό σχέσεων, εκπαίδευση και συναντήσεις με άλλους που σας δίνουν μια συγκεκριμένη κοσμοθεωρία. Συχνά αυτό μεταφράζεται στο τι είναι “σωστό” και “λάθος” ή “καλό” και “κακό”. Μπορεί να έχετε την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι πρέπει να σας φέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ή να σας προσέχουν, ή να σας κάνουν κομπλιμέντα, ή να σας υποστηρίζουν. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, κατηγορείτε το άλλο άτομο. Αυτοί είναι που καταστρέφουν τα καλοστημένα σχέδιά σας.

Το πρόβλημα βρίσκεται στην πραγματικότητα στα καλά στημένα σχέδια. Βρίσκεται στο φίλτρο και στην αδυναμία να ξεβουλώσετε το φίλτρο για να δείτε τι πραγματικά συμβαίνει. Είναι πιο εύκολο να γυρίσετε και να δώσετε σε κάποιον την υποστήριξη σας και να φύγετε, παρά να γυρίσετε και το άλλο μάγουλο και να αγνοήσετε αυτό που θεωρείτε ότι είναι η κακή συμπεριφορά του.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι δεν έχουν μάθει πώς να καθαρίζουν τα φίλτρα και να είναι αντικειμενικοί. Μεταφέρουν πεποιθήσεις και σκέψεις που απέκτησαν σε όλη τους τη ζωή και δεν τις αμφισβητούν ποτέ. Μπορεί να είχατε γονείς που σας έλεγαν να συμπεριφέρεστε με συγκεκριμένους τρόπους, αλλιώς κάποιος δεν θα σας αγαπούσε, ή γονείς που σας έλεγαν να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας ή να μην υποχωρείτε ποτέ. Χωρίς να το γνωρίζετε, αυτές οι πεποιθήσεις μεταφέρονται προς τα έξω και όταν κάποιος πατάει κατά λάθος πάνω σε ένα φλέγον θέμα που συνήθως αποφεύγετε, τον κάνετε να το καταλάβει. Τους μαλώνετε, ή τους εξορίζετε, ή τους επικρίνετε, ή τους κατηγορείτε.

Πρέπει να δίνουμε στους ανθρώπους μια δεύτερη ευκαιρία;

Τι γίνεται αν τα φίλτρα σας είναι λανθασμένα; Τι γίνεται αν το άτομο που πατάει σε αυτό το φλέγον θέμα σας δεν έχει ιδέα ότι το κάνει; Τι γίνεται αν περνούν μια δύσκολη μέρα ή μια δύσκολη στιγμή και δεν έχουν τόσο μεγάλη συνείδηση για το τι κάνουν στους άλλους, όπως ακριβώς έχετε εσείς φορές που κάνετε μια επιλογή που μπορεί να μετανιώσετε για το πώς συμπεριφέρεστε;

Το να μάθουμε να δίνουμε στους άλλους μια ευκαιρία και να κατανοήσουμε ότι όλοι έχουν φίλτρα φραγμένα με τις πεποιθήσεις και την προσέγγισή τους είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα. Το να κάνετε ένα βήμα πίσω και να κατανοήσετε ότι οι απόψεις σας έχουν αναπτυχθεί με κάποιο τρόπο, καθώς και το να ακούτε και να μαθαίνετε από τους άλλους, μπορεί μόνο να σας βοηθήσει να εξελιχθείτε ως ένα ολοκληρωμένο ανθρώπινο ον. Δεν έχει να κάνει με το ότι εσείς κάνετε λάθος και οι άλλοι έχουν δίκιο. Έχει να κάνει με το να βλέπεις τους άλλους υπό ένα πιο αντικειμενικό και υποστηρικτικό πρίσμα. Έχει να κάνει με το να χρησιμοποιείς τον φακό σου στον κόσμο για να λάβεις υπόψη σου την άποψη του άλλου χωρίς να προσβάλλεσαι ή να αποθαρρύνεσαι από αυτήν. Έχει να κάνει με το να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε περισσότερο έλεγχο από αυτόν που επιλέγετε να ασκήσετε σε κάθε κατάσταση όπου κάποιος σας τραβάει προς τα κάτω και σας τιμωρεί.

Την επόμενη φορά που θα πιστέψετε ότι έχετε αδικηθεί και θα νιώσετε την οργή σας να ανεβαίνει, να θυμάστε ότι οι πράξεις του ατόμου δεν είναι υπό τον έλεγχό σας.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Self-Talk for a Calmer You Beverly D. Flaxington

Understanding Other People: The Five Secrets to Human Behavior Paperback – April 13, 2009 by Beverly Flaxington