Διατροφή

Δεν σας αρέσουν τα λαχανικά; Μπορεί να ευθύνονται τα γονίδια σας γι’ αυτό!

Ορισμένα γονίδια κάνουν τους ανθρώπους να θεωρούν ότι τα λαχανικά έχουν πικρή γεύση. Το «γονίδιο της γεύσης», μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται διαφορετικές γεύσεις. Πρέπει όμως να σημειωθεί, ότι η γευστική ευαισθησία της παιδικής ηλικίας μειώνεται με την πάροδο των χρόνων, οπότε και τα λαχανικά που δεν σας άρεσαν σαν παιδιά, αργότερα θα έχουν ευχάριστη γεύση για εσάς.

Γιατί είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να τρώνε λαχανικά;

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, πιστεύουν ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο κάνει τις ενώσεις σε ορισμένα λαχανικά να είναι ιδιαίτερα πικρές για μερικούς ανθρώπους, γι’ αυτό αποφεύγουν τα θρεπτικά, υγιεινά για την καρδιά, λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λάχανα Βρυξελλών και το λάχανο.

Αυτά τα άτομα μπορεί επίσης να έχουν παρόμοια ευαισθησία στη μαύρη σοκολάτα, τον καφέ και την μπύρα, σύμφωνα με την Jennifer L. Smith, μεταδιδακτορική επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο του Kentucky School of Medicine και μια από τους συντάκτες της προκαταρκτικής μελέτης.

Το «γονίδιο της γεύσης»

Οι άνθρωποι γεννιούνται με δύο αντίγραφα ενός γονιδίου γεύσης που ονομάζεται TAS2R38. Εκείνοι που κληρονομούν δύο αντίγραφα της παραλλαγής που ονομάζεται AVI, δεν είναι ευαίσθητοι στην πικρία αυτών των χημικών ουσιών. Όμως, όσοι κληρονομήσουν ένα αντίγραφο του AVI και ένα αντίγραφο του PAV είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και βρίσκουν αυτά τα τρόφιμα ιδιαίτερα πικρά, υπογραμμίζει η Smith.

Η σπουδαιότητα των λαχανικών στη ζωή μας

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές έλεγξαν την πιθανότητα της προαναφερθείσας σχέσης σε άτομα με δύο ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Κατά τη διάρκεια μιας τριετούς περιόδου, πραγματοποίησαν μια δευτερογενή ανάλυση δεδομένων, χρησιμοποιώντας ένα δείγμα από μια προηγούμενη μελέτη που διερεύνησε αλληλεπιδράσεις γονιδίων σε άτομα που κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.  Αναλύθηκαν ερωτηματολόγια συχνότητας τροφίμων από 175 άτομα, με μέση ηλικία 52 χρονών. Περισσότερο από το 70% ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, τα άτομα με τη μορφή PAV του γονιδίου κατανάλωναν δυόμιση φορές πιο λίγα από τα μισά λαχανικά που κατανάλωναν οι υπόλοιποι.

Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, η μελέτη αυτή θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους για αλλαγή της διατροφής τους, με σκοπό να έχουν ένα πιο υγιές καρδιαγγειακό σύστημα. Ωστόσο, ο Smith τόνισε, ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ενθάρρυνσης των ανθρώπων που έχουν αυτό το γονίδιο, ώστε να τρώνε τα λαχανικά πιο ευχάριστα. «Ελπίζουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις γενετικές πληροφορίες, για να καταλάβουμε ποια λαχανικά μπορεί να δεχτούν καλύτερα οι άνθρωποι με αυξημένη ευαισθησία στη γεύση και να μάθουν ποια μπαχαρικά απευθύνονται σε αυτούς, ώστε να τους διευκολύνουμε να τρώνε περισσότερα λαχανικά» τόνισε η Smith.

Η Tonia Reinhard, ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Wayne στο Ντιτρόιτ και διευθυντής της κλινικής διατροφής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου, δήλωσε ότι είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, προσδιόρισαν τις γενετικές περιοχές, που σχετίζονται με τη γεύση, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές των τροφίμων και ενδεχομένως και την ανάπτυξη ορισμένων χρόνιων ασθενειών.

Δεδομένου ότι τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολυάριθμα φυτοθρεπτικά συστατικά και βασικά θρεπτικά συστατικά, μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και την οξειδωτική βλάβη, που είναι δύο βασικές βλάβες που σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις, τον καρκίνο, το διαβήτη και άλλες χρόνιες ασθένειες, οι άνθρωποι πρέπει να θυμούνται ότι η αντίληψη της ανθρώπινης γεύσης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που επηρεάζεται από πολλές μεταβλητές.

Η Annie Mahon, διαιτολόγος, διατροφολόγος και καθηγήτρια στο τμήμα κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο Indiana-Purdue Indianapolis, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία κάποιου, το να σταματήσει να τρώει λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, τα οποία  είναι καλές πηγές ινών, φυλλικού οξέος, καθώς και βιταμίνης C και K, θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για τη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού και ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και για την υγεία της καρδιάς. Τόνισε πως άτομα με αυτόν τον γονότυπο θα μπορούσαν να μαγειρεύουν αυτά τα λαχανικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειωθεί η πικρή τους γεύση.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Don’t Like Vegetables? It May Be Your Genes https://www.healthline.com/health-news/heres-why-people-dont-like-to-eat-vegetables

Everything You Need to Know About Heart Disease https://www.healthline.com/health/heart-disease