Πρόληψη και θεραπεία

Δεν θυμάστε αν πήρατε το χάπι της πίεσης; Δείτε μερικές βοηθητικές συμβουλές

Ένα μεγάλο πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους είναι η αδυναμία τους να θυμηθούν εάν πήραν το φάρμακο τους για τη διαχείριση της αρτηριακής τους πίεσης. Πιο κάτω, οι ειδικοί, αναφέρουν μερικούς βοηθητικούς τρόπους για να πάψετε πλέον να ανησυχείτε για το αν πήρατε ή όχι το χάπι σας και μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την συχνή ούρηση, που ως γνωστόν είναι ένα από τα βασικότερα ενοχλητικά θέματα που προκαλούν τα διουρητικά.

Πήρα το φάρμακο μου για την υπέρταση;

Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να θυμάστε να παίρνετε το φάρμακο για την πίεση σας. Το ζήτημα είναι να σας γίνει συνήθεια!!

 • Πάρτε το φάρμακο σας αφού βουρτσίσετε τα δόντια σας.
 • Βάλτε αυτοκόλλητες σημειώσεις σε ορατά σημεία του σπιτιού, για να υπενθυμίζετε τον εαυτό σας.
 • Χρησιμοποιήστε ένα κουτάκι, στο οποίο θα τοποθετείτε τα εβδομαδιαία σας φάρμακα. Αυτό είναι πολύ βοηθητικό γιατί τα χάπια μέσα θα είναι μετρημένα, οπότε αυτόματα θα γνωρίζετε εάν πήρατε ή όχι το χάπι σας.
 • Τοποθετήστε φάρμακο σας στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι σας, για να το βλέπετε και να θυμάστε να το παίρνετε κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε.
 • Καλέστε τον τηλεφωνητή σας και αφήστε ένα μήνυμα στο οποίο θα υπενθυμίζετε τον εαυτό σας να πάρει το χάπι του. Μην το σβήσετε. Ο τηλεφωνητής θα σας υπενθυμίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της μέρας.
 • Βάλτε μια υπενθύμιση στο κινητό σας και ρυθμίστε το να χτυπάει τις ώρες που πρέπει να πάρετε το φάρμακο σας.
 • Συνεννοηθείτε με κάποιο φίλο σας να υπενθυμίζετε ο ένας τον άλλον, εάν και εκείνος παίρνει κάποιο φάρμακο.

Συμβουλές για τη λήψη διουρητικών

Τα  διουρητικά, όπως φανερώνει και η ονομασία τους, προκαλούν συχνή ούρηση, γεγονός που μπορεί να ταράξει την ποιότητα του ύπνου σας κατά τη διάρκεια της νύχτας και να σας κάνει να μην θέλετε να βγαίνετε από το σπίτι. Επίσης, μπορεί να σας οδηγήσει σε αφυδάτωση αν δεν βρείτε μια ισορροπία ανάμεσα στην συχνή ούρηση και τα υγρά που λαμβάνετε καθημερινά. Σε κάθε περίπτωση, μην αφήσετε αυτές τις παρενέργειες να σας βάλουν στον πειρασμό να παρακάμψετε την φαρμακευτική σας αγωγή.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις ανεπιθύμητες ενέργειες των διουρητικών:

 • Δώστε προσοχή στο πόσο σύντομα ενεργοποιούνται τα διουρητικά μετά την λήψη τους και σας προκαλούν το αίσθημα της επείγουσας ούρησης. Βάσει αυτού, σχεδιάστε τις εξόδους σας σε φάσεις που το φάρμακο είναι λιγότερο ενεργό.
 • Όταν πηγαίνετε σε ένα μέρος, όπως σε ένα εστιατόριο, ελέγξτε αρχικά που είναι το μπάνιο. Αυτό θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρόνο όταν νιώσετε την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα και θα αποτρέψει την δυσφορία σας.
 • Μην παραλείψετε το φάρμακο σας όταν βρίσκεστε σε διακοπές, απλά προσπαθήστε να το λαμβάνετε 2-3 ώρες πριν τις εξορμήσεις σας.
 • Γνωρίζοντας ότι το διουρητικό είναι πιο ενεργό τις πρώτες 2-3 ώρες μετά την λήψη του, πάρτε το πρωί και όχι το βράδυ, ώστε να αποφύγετε να ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας. Εάν παίρνετε διουρητικό σε δύο δόσεις, πάρτε το δεύτερο χάπι μέχρι τις 4 το απόγευμα, ώστε να δώσετε χρόνο στο διουρητικό να ενεργήσει πριν πάτε για ύπνο.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια αφυδάτωσης, όπως ζάλη, πολύ μεγάλη και συχνή δίψα, σκούρα ούρα, μικρή παραγωγή ούρων, ξηροστομία σε μεγάλο βαθμό ή δυσκοιλιότητα.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

NATIONAL HEART, LUNG, AND BLOOD INSTITUTE https://www.nhlbi.nih.gov/

American College of Cardiology https://www.acc.org/#sort=%40fcommonsortdate90022%20descending