Ψυχική υγεία

ΔΕΠΥ: Ακολουθώντας αυτά θα διευκολύνετε την καθημερινότητά σας

Έχετε ΔΕΠΥ; Πώς μπορείτε να διευκολύνετε την καθημερινότητα σας;

1. Ελέγξτε το πρόγραμμα σας τρεις φορές την ημέρα

Είτε έχετε ΔΕΠΥ, είτε απλά αντιμετωπίζετε προβλήματα μνήμης, ο προγραμματισμός είναι πολύ βοηθητικός στην καλύτερη διαχείριση του χρόνου και των δραστηριοτήτων σας. Αναπτύξτε λοιπόν τη συνήθεια να γράφετε τα ραντεβού και τις δραστηριότητες σας σε ένα ημερολόγιο ή χρησιμοποιείστε το κινητό σας. Για να μην βγείτε εκτός προγράμματος και για να είστε σίγουροι ότι δεν ξεχάσατε το οτιδήποτε, ελέγξτε τις σημειώσεις σας τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα.

2. Δημιουργήστε ξεχωριστό πρόγραμμα για την κάθε μέρα

Κάθε πρωί, φτιάξτε μια λίστα με τα πράγματα που έχετε να κάνετε την ίδια μέρα. Προσπαθήστε η λίστα σας να είναι όσο πιο ρεαλιστική γίνεται, ώστε να μπορέσετε να τα προλάβετε όλα. Βάλτε τα καθήκοντα σας σε σειρά προτεραιότητας και ορίστε ένα συγκεκριμένο χρόνο για κάθε εργασία. Το κάθε τι που τελειώνετε φροντίστε πάντα να το διαγράφετε.

3. Οργανώστε σωστά το σπίτι σας

Για να οργανώσετε το σπίτι σας τοποθετήστε το κάθε πράγμα στη θέση του και ξεφορτωθείτε ότι δεν χρειάζεστε.

  • Οργανώστε ένα δωμάτιο τη μέρα και όχι όλα μαζί.
  • Ρυθμίστε την ώρα που θεωρείτε ότι χρειάζεστε για την ολοκλήρωση κάθε εργασίας, ώστε να κάνετε πιο γρήγορα. Εάν σας βοηθά βάλτε χρονόμετρο.
  • Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν σας είναι όντως χρήσιμα κάποια αντικείμενα. Για αυτά που δεν είστε σίγουροι, τοποθετήστε τα σε ξεχωριστό δωμάτιο και ξανασκεφτείτε το αργότερα.
  • Στην περίπτωση που κάποια αντικείμενα δεν θέλετε να τα πετάξετε, αρχειοθετήστε τα, χρησιμοποιώντας ετικέτες, κουτιά αποθήκευσης κλπ.
  • Κάντε την οργάνωση μέρος της καθημερινότητας σας και μην την έχετε στο μυαλό σας ως καθάρισμα.

4. Κρατήστε μαζί μικρά αντικείμενα που τα χρησιμοποιείτε συνέχεια για να μην τα χάνετε

Τοποθετήστε ένα μικρό τραπέζι κοντά στην είσοδο του σπιτιού σας και τοποθετήστε πάνω του ένα δίσκο ή ένα καλάθι. Εκεί μπορείτε να τοποθετείτε σημαντικά μικρά αντικείμενα που χρησιμοποιείτε συνέχεια για να μην τα χάνετε, όπως κλειδιά, πορτοφόλια, ρολόγια, γυαλιά και τηλέφωνα. Επιπρόσθετα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια περιοχή για να τοποθετήσετε και άλλα αντικείμενα που δεν θέλετε να ξεχάσετε, όπως το κουτί με το μεσημεριανό σας γεύμα, χαρτοφύλακες, σημαντικά χαρτιά ή την αλληλογραφία σας.

5. Προγραμματίστε το μενού σας

Ο προγραμματισμός των γευμάτων για όλη την οικογένεια είναι μια πρόκληση για όλους, πόσο μάλλον για τους ανθρώπους με ΔΕΠΥ. Βρείτε λοιπόν, τα 10 πιο αγαπημένα εύκολα φαγητά της οικογένειας σας και επιλέξτε από αυτά το τι θέλετε να φτιάχνετε κάθε φορά που πεινάτε ή δημιουργείστε από την αρχή της εβδομάδας ένα μενού και ακολουθείστε το. Επίσης, στην περίπτωση που παραγγέλνετε συχνά, φροντίστε να σημειώνετε το τι παραγγείλατε την τελευταία φορά, ώστε να έχετε ποικιλία ακόμη και στις παραγγελίες σας.

6. Δημιουργήστε ειδικό χώρο για την αλληλογραφία σας

Δημιουργήστε ένα ειδικό χώρο όπου θα τοποθετείτε την αλληλογραφία σας (λογαριασμούς, χαρτιά τράπεζας, ασφάλειες, επιταγές κ.α), όπως το τραπεζάκι που τοποθετήσατε στην είσοδο για τα μικρά αντικείμενα που δεν θέλετε να χάνετε. Τοποθετείστε δύο κουτιά πάνω, όπου στο ένα θα βάζετε την αλληλογραφία που ελέγξατε και στο άλλο αυτήν που εκκρεμεί.

7. Σημειώστε τα έξοδα σας

Η διαχείριση των εξόδων είναι δύσκολη υπόθεση για τα άτομα με ΔΕΠΥ, ειδικά για όσους έχουν την τάση να κάνουν ακριβές αγορές. Αγοράστε, λοιπόν, ένα σημειωματάριο και σημειώστε μέσα όλα σας τα έξοδα, ακόμη και το πιο μικρό. Αυτό θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τα χρήματα σας.

8. Χρησιμοποιήστε τις υπενθυμίσεις του κινητού σας

Εάν ξεχνάτε συχνά και μάλιστα σημαντικές επαγγελματικές συναντήσεις, προθεσμίες, φάρμακα και οικογενειακές υποχρεώσεις, γρήγορα θα έρθετε αντιμέτωποι με τις συνέπειες. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, χρησιμοποιείστε απλά τις υπενθυμίσεις του κινητού σας.

9. Ρυθμίστε ότι σας αποσπά την προσοχή στην εργασία

Η απόσπαση της προσοχής στον εργασιακό χώρο, είναι μεγάλη πρόκληση για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ. Εάν αντιμετωπίζετε κάτι τέτοιο, τότε δοκιμάστε τα ακόλουθα:

  • Κάντε εκτροπή κλήσεων στον αυτόματο τηλεφωνητή.
  • Ζητήστε ένα ήσυχο γραφείο στη δουλεια, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή σας από άλλους.
  • Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες ή ακουστικά για να μην αποσπάται η προσοχή σας από θορύβους.
  • Ασχοληθείτε μόνο με μια εργασία κάθε φορά.

10. Αναλάβετε λιγότερες εργασίες

Η οργάνωση της εργασίας σας είναι πολύ σημαντική, έτσι μην ξεκινήσετε μια νέα εργασία πριν τελειώσετε την τρέχουσα και μην πιέζετε τον εαυτό σας να κάνει ταυτόχρονα πολλές εργασίες. Μπορεί να χρειαστεί να πείτε όχι σε κάποια από τα καθήκοντα σας, μέχρι να τελειώσετε αυτά που αναλάβατε ήδη, αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει, καθώς δεν θα αποσυντονίζεστε λόγω πίεσης και θα τελειώνετε γρηγορότερα.

11. Ασκηθείτε περισσότερο

Η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ, καθώς θα έχετε κάπου να διοχετεύσετε την ενέργεια σας, ενώ η ομαδική άσκηση θα σας διδάξει το πώς θα συνεργάζεστε με άλλους ανθρώπους. Σύμφωνα με έρευνες μάλιστα, ασκήσεις όπως η γιόγκα και το καράτε διεγείρουν τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ και βοηθούν σε θέματα απομνημόνευσης.

12. Κάντε την άσκηση των 15 λεπτών αν δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε την εργασία σας

Εάν δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε μια νέα εργασία δοκιμάστε το εξής:

  • Ορίστε το χρονόμετρο σας για 15 λεπτά.
  • Για αυτά τα 15 λεπτά, επικεντρωθείτε μόνο σε αυτή την εργασία.
  • Όταν τελειώσει ο χρόνος, αποφασίστε εάν μπορείτε να συνεχίσετε για άλλα 15 λεπτά.
  • Εάν μπορείτε, επαναφέρετε το χρονόμετρο στο μηδέν και άστε το να φτάσει ξανά στα 15 λεπτά.
  • Συνεχίστε αυτά τα διαστήματα των 15 λεπτών μέχρι να κουραστείτε.
  • Όταν κουραστείτε δοκιμάστε ξανά αργότερα ή συνεχίστε την επόμενη ημέρα.

13. Χρησιμοποιήστε χρωματική κωδικοποίηση

Τα έγχρωμα αρχεία, φάκελοι και σημειώσεις βοηθούν ιδιαίτερα στην οργάνωση.

  • Χρησιμοποιείστε έγχρωμα αρχεία για να παρακολουθείτε τα έξοδα σας. Άλλο χρώμα για το παντοπωλείο, άλλο για το αυτοκίνητο και άλλο για την ψυχαγωγία σας.
  • Χρησιμοποιήστε διαφορετικά χρωματιστά στυλό για να σημειώνετε στο πρόγραμμα σας διαφορετικές εργασίες. Άλλο χρώμα για τις εργασιακές, άλλο για τις προσωπικές και άλλο για τις οικογενειακές υποχρεώσεις.

14. Βρείτε τι κάνετε λάθος και οργανωθείτε ξανά καλύτερα

Εάν στο τέλος της ημέρας διαπιστώνετε ότι πολλές από τις εργασίες που προγραμματίσατε έμειναν ατέλειωτες, τότε προσπαθήστε να καταλάβετε τον λόγο. Μήπως έχετε αναλάβει πολλές εργασίες; Μήπως οι εργασίες σας είναι μεγάλες αλλά μπορείτε να τις σπάσετε σε μικρότερες; Μήπως αποσπάται η προσοχή σας από κάτι την ώρα που δουλεύετε; Χρησιμοποιείστε αυτές τις πληροφορίες, εξουδετερώστε τους παράγοντες που σας αποδιοργανώνουν και οργανωθείτε ξανά από την αρχή, καλύτερα.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Daily Living Tips for Adult ADHD https://www.webmd.com/add-adhd/ss/slideshow-adhd-living-tips

What is attention deficit hyperactivity disorder (ADHD)? https://www.webmd.com/add-adhd/qa/what-is-attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd

What is inattentive attention deficit hyperactivity disorder (ADHD)? https://www.webmd.com/add-adhd/childhood-adhd/qa/what-is-inattentive-attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd

How can an attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) coach help treat adult attention deficit hyperactivity disorder (ADHD)? How can an attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) coach help treat adult attention deficit hyperactivity disorder (ADHD)?