Παιδί

ΔΕΠΥ & χρόνος οθόνης: 8 τρόποι να απομακρύνετε τα παιδιά από αυτήν

Εάν είστε γονέας παιδιού με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ ή ΔΑΔ), γνωρίζετε ότι είναι μύθος ότι τα παιδιά με ΔΕΠΥ δεν μπορούν να συγκεντρωθούν. Στην πραγματικότητα, η προσοχή τους μπορεί να κατευθύνεται αρκετά έντονα στην τεχνολογία που βρίσκουν συναρπαστική, η οποία περιλαμβάνει τα βιντεοπαιχνίδια, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι οθόνες μπορούν να παρέχουν μια ατελείωτη παροχή ανατροφοδότησης και δελεασμών που κρατούν το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου πολύ χαρούμενο, γεγονός που μπορεί να κάνει έναν πραγματικό γολγοθά το να απομακρύνετε ένα παιδί από αυτές.

Ποια είναι η σχέση τη ΔΕΠΥ και της χρήσης της οθόνης;

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν η υπερβολική χρήση οθόνης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ. Υπάρχει όμως συσχέτιση μεταξύ της ΔΕΠΥ και των υψηλών επιπέδων χρόνου χρήσης οθόνης και η αύξηση των παιδιών που διαγιγνώσκονται με τη διαταραχή κάνει τους ερευνητές να αναρωτιούνται πώς η αύξηση του χρόνου χρήσης οθόνης επηρεάζει τα επίπεδα προσοχής των μικρών παιδιών και των εφήβων.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι πιο πιθανό να κάνουν καταναγκαστική χρήση βιντεοπαιχνιδιών. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που παίζουν παιχνίδια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ΔΕΠΥ. Ωστόσο, είναι πιθανό τα παιδιά να παίζουν περισσότερα παιχνίδια στις οθόνες επειδή έχουν ήδη συμπτώματα ΔΕΠΥ, όπως απροσεξία και υπερσυγκέντρωση.

Ορισμένα παιδιά μπορεί να απορροφηθούν από ένα συγκεκριμένο παιχνίδι ή εφαρμογή και αργότερα να το πετάξουν στην άκρη, αλλά τα παιδιά με ΔΕΠΥ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν συμπεριφορικά και γνωστικά εξαρτημένα από τη συσκευή τους. Αυτό μπορεί να αποτελέσει αιτία ανησυχίας, καθώς οι ερευνητές έχουν συνδέσει τον υπερβολικό χρόνο χρήσης της οθόνης με συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και διαταραχές του ύπνου, καθώς και με παχυσαρκία.


Ποια είναι τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και οι  προκλήσεις της οθόνης;

Τα κύρια χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ στα παιδιά περιλαμβάνουν την απροσεξία και την υπερκινητική ή παρορμητική συμπεριφορά.

Η απροσεξία μπορεί να μοιάζει με δυσκολία με:

  • Την προσοχή στις λεπτομέρειες
  • Το να παραμένει συγκεντρωμένο σε εργασίες
  • Ακολουθώντας τις οδηγίες
  • Να ακούει τι λένε οι άλλοι
  • Να παραμένει οργανωμένο
  • Παρακολούθηση των αντικειμένων
  • Ακολουθεί την ευθύνη ή τις δουλειές του σπιτιού

Η υπερκινητικότητα και η παρορμητικότητα μπορεί να μοιάζουν με:

  • Στριφογύρισμα ή νευρικότητα
  • Τρέξιμο ή αναρρίχηση σε ακατάλληλες στιγμές
  • Δυσκολεύεται με ήσυχες δραστηριότητες
  • Αγωνίζεται να περιμένει τη σειρά του για να μιλήσει
  • Συνεχής ομιλία

Κοιτάζοντας τον κατάλογο των συμπτωμάτων παραπάνω, ειδικά εκείνων της απροσεξίας, μπορείτε να δείτε πώς ο χρόνος της οθόνης μπορεί να προάγει ή να επιδεινώσει ορισμένες από αυτές τις προκλήσεις. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να παγιδευτούν σε έναν βρόγχο συμπεριφοράς, ελέγχοντας άσκοπα διάφορες εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή επιδιώκοντας να επιτύχουν το επίπεδο προσέγγισης σε ένα δύσκολο παιχνίδι. Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να χρειαστεί πάνω από 20 λεπτά για να επικεντρωθεί εκ νέου σε μια εργασία μετά από μια διακοπή, οπότε μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για ένα παιδί με ΔΕΠΥ να επικεντρωθεί εκ νέου αφού σταματήσει να κοιτάζει μια οθόνη.

Η εξάρτηση έχει και μια γνωστική συνιστώσα, καθώς ένα παιδί μπορεί να σκέφτεται ή να υπερσυγκεντρώνεται στο να μπορεί να έχει πρόσβαση και να χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του. Για παράδειγμα, μπορεί να στεναχωριούνται όταν η μπαταρία τελειώνει, όταν το τηλέφωνό τους δεν είναι στην οπτική τους ή όταν δεν μπορούν να κοιμηθούν με το κινητό τους τη νύχτα.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η χρήση οθονών μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης 2019 Children’s Mental Health Report: Social Media, Gaming and Mental Health , τα παιδιά που είναι επιρρεπή στο άγχος μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένα συμπτώματα που σχετίζονται με την ενασχόληση με την οθόνη, τα οποία διαφορετικά μπορεί να μην είχαν κλιμακωθεί. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης συσχέτιση μεταξύ της χρήσης των μέσων ενημέρωσης και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.

Πώς μπορείτε να αξιολογήσετε την εξάρτηση του παιδιού σας από τον χρόνο χρήσης της οθόνης;

Για να αξιολογήσετε την εξάρτηση του παιδιού σας από τον χρόνο χρήσης της οθόνης, εξετάστε τις ακόλουθες ερωτήσεις.

Μήπως το παιδί σας με ΔΕΠΥ … :

  • Σκέφτεται ή ζητάει οθόνες όταν δεν τις χρησιμοποιεί;
  • Αρχίζει να χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του χωρίς ιδιαίτερο λόγο;
  • Εμπλέκεται σε διαφωνίες με τους γονείς σχετικά με τον χρόνο τους στην οθόνη;
  • Διακόπτει ό,τι κάνει όταν λαμβάνει μια ειδοποίηση στη συσκευή του;
  • Χάνουν την αίσθηση του χρόνου που περνούν χρησιμοποιώντας οθόνες;
  • Αισθάνονται στεναχωρημένο όταν μια συσκευή είναι απενεργοποιημένη ή εκτός εμβέλειας;
  • Αισθάνονται ανίκανο να μειώσουν τον χρόνο τους στην οθόνη;

Τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τον χρόνο χρήσης της οθόνης στο παιδί σας με ΔΕΠΥ;

  1. Κάντε κατευθυντήριες γραμμές που είναι κατάλληλες για την ηλικία του

Όταν πρόκειται για τον χρόνο στην οθόνη, δεν μπορεί να υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στους γονείς να μην χρησιμοποιούν οθόνες με τα παιδιά τους κάτω των δύο ετών (εκτός από τη συνομιλία μέσω βίντεο). Συνιστούν τα παιδιά ηλικίας 2-5 ετών να έχουν λιγότερο από μία ώρα χρόνο στην οθόνη την ημέρα. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, ενθαρρύνουν τους γονείς να παρακολουθούν τη διάρκεια της χρήσης και το περιεχόμενο στο οποίο έχουν πρόσβαση στο τηλέφωνο του παιδιού τους και να κρατούν τις οθόνες μακριά από το υπνοδωμάτιο του παιδιού, ώστε να διασφαλίζουν υγιείς συνήθειες ύπνου.

  1. Ορίστε ένα χρονοδιάγραμμα και δώστε προειδοποιήσεις

Ο καθορισμός ενός προγράμματος για τον χρόνο χρήσης της οθόνης μπορεί να είναι ένας τρόπος για τον περιορισμό της χρήσης μεταξύ των παιδιών. Ίσως τα πρωινά του Σαββάτου είναι η κατάλληλη ώρα για κινούμενα σχέδια ή οι βόλτες για την προπόνηση ποδοσφαίρου είναι ιδανικές για να παίξετε με μια εκπαιδευτική εφαρμογή. Ο καθορισμός ενός προγράμματος είναι ένας τρόπος για τους φροντιστές να αποφύγουν τους καβγάδες όπου ενδίδουν σε ένα παιδί που παρακαλάει για χρόνο στην οθόνη. Επίσης, προσπαθήστε να δίνετε στο παιδί σας μια ή δύο προειδοποιήσεις όταν ο χρόνος της οθόνης κοντεύει να τελειώσει. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το παιδί να μεταβεί πιο ήρεμα απ’ ό,τι αν κλείσετε απότομα την τηλεόραση ή του ζητήσετε να σας δώσει το τηλέφωνο.

  1. Ελαχιστοποιήστε τη διάρκεια του χρόνου οθόνης

Ο καθορισμός συγκεκριμένων, σύντομων διαστημάτων χρόνου οθόνης μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε υπόλογοι ως φροντιστής. Αν το παιδί σας ζητάει να παρακολουθήσει μια ταινία, σκεφτείτε να τη χωρίσετε σε δύο κομμάτια που μπορούν να παρακολουθήσουν. Ορίστε τις ρυθμίσεις του τηλεφώνου ή του tablet σας ώστε να περιορίζετε τις εφαρμογές μετά από μικρότερο χρονικό διάστημα.

  1. Εκμεταλλευτείτε τα γονικά εργαλεία και τις εφαρμογές

Ελέγξτε τις συσκευές σας για ενσωματωμένο γονικό έλεγχο που μπορεί να περιορίσει τη χρήση ή να περιορίσει ορισμένες εφαρμογές. Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε εφαρμογές γονικού ελέγχου για διάφορες συσκευές που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε το χρόνο και να παρακολουθείτε τη χρήση της οθόνης από το παιδί σας. Ωστόσο, η τεχνολογία αυτή εξελίσσεται συνεχώς, όπως και οι ικανότητες των παιδιών να τις παρακάμπτουν. Ενημερωθείτε, λοιπόν, για τις τελευταίες συστάσεις διαβάζοντας άρθρα, ρωτώντας άλλους γονείς και συμβουλευόμενοι ειδικούς σε θέματα εκπαίδευσης ή ψυχικής υγείας.

  1. Ακολουθήστε το χρόνο οθόνης με σωματική δραστηριότητα

Η σωματική άσκηση έχει συνδεθεί με άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ. Και μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η περισσότερη σωματική δραστηριότητα και ο λιγότερος χρόνος οθόνης συνδέθηκε με υψηλότερη εκτελεστική λειτουργία στα νήπια. Δοκιμάστε, λοιπόν, να ακολουθείτε τον χρόνο οθόνης με σωματική δραστηριότητα, όπως μια βόλτα με το ποδήλατο στη γειτονιά ή ένα παιχνίδι μπάσκετ στο δρόμο.

  1. Δώστε πρότυπο καλής χρήσης οθόνης

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τις δικές σας τεχνολογικές συνήθειες προτού δημιουργήσετε ένα σχέδιο χρήσης μέσων ενημέρωσης με το παιδί ή τον έφηβο σας. Ο καθορισμός χώρων χωρίς τηλέφωνο στο σπίτι (π.χ. κουζίνα ή σαλόνι) ή ωρών (π.χ. ώρα φαγητού ή ύπνου) μπορεί να βελτιώσει τις οικογενειακές σχέσεις και να βοηθήσει όλους να νιώσουν ότι ελέγχουν περισσότερο τη χρήση της τεχνολογίας.

  1. Δημιουργήστε εναλλακτικές λύσεις για τις οθόνες

Ο λιγότερος χρόνος στην οθόνη δεν θα μοιάζει με τιμωρία, αν τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν ευέλικτες, διασκεδαστικές επιλογές όσον αφορά την προσοχή τους. Ποιες δραστηριότητες απολαμβάνει το παιδί σας που δεν περιλαμβάνουν οθόνες και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν όταν το παιδί σας φαίνεται ιδιαίτερα εξαρτημένο από αυτές; Μια μέρα στο πάρκο, σε ένα μουσείο ή στην πισίνα μπορεί να αποδειχθεί ένα απαραίτητο διάλειμμα στην υπερσυγκέντρωση.

  1. Ζητήστε βοήθεια

Μη διστάσετε ποτέ να ζητήσετε βοήθεια αν η θέσπιση ορίων και η διαπραγμάτευση της χρήσης δεν φαίνεται να αποδίδει. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορούν να παρέχουν γνωστικές και συμπεριφορικές παρεμβάσεις προσαρμοσμένες στη θεραπεία της εξάρτησης και μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να μάθει εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης και κατεύθυνσης της προσοχής του. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν τις οικογένειες να διαπραγματευτούν κανόνες που ωφελούν όλους και παρέχουν ένα διάλειμμα από την προσκόλληση στις οθόνες.

Αν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, κάντε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με το παιδί ή τον έφηβο για τη χρήση της οθόνης. Τι τους αρέσει στη χρήση του κινητού; Τι τους κάνει ευτυχισμένους που δεν απαιτεί ένα τηλέφωνο; Η εύρεση ισορροπίας με τη χρήση της τεχνολογίας μπορεί να είναι δύσκολη, ακόμη και για τους ενήλικες. Εξασκηθείτε λοιπόν σε υπομονή με το παιδί σας και σκεφτείτε πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να αναπτύξει μια προσεκτική και υγιή σχέση με τις συσκευές του.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Pattern of video game use in children with attention-deficit–hyperactivity disorder and typical development https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ped.13564

Mobile Phone Use, Blood Lead Levels, and Attention Deficit Hyperactivity Symptoms in Children: A Longitudinal Study https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0059742

Clinical and psychological effects of excessive screen time on children. https://read.qxmd.com/read/28168778/clinical-and-psychological-effects-of-excessive-screen-time-on-children

Screen Time and Children https://www.aacap.org/AACAP/Families_and_Youth/Facts_for_Families/FFF-Guide/Children-And-Watching-TV-054.aspx

oo Much Screen Time? When Your Child with ADHD Over Connects. https://chadd.org/wp-content/uploads/2018/06/ATTN_06_15_TooMuchScreenTime.pdf