Πρόληψη και θεραπεία

ΔΕΠΥ ενηλίκων: 10 πράγματα που επιδεινώνουν τα συμπτώματα

Τι μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ σε ενήλικες;

1. Έλλειψη άσκησης

Η ΔΕΠΥ (Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας) επηρεάζει την μνήμη. Ως εκ τούτου, η έλλειψη άσκησης χειροτερεύει την κατάσταση, καθώς όπως είναι γνωστό, η άσκηση βελτιώνει την μνήμη και την προσοχή.

2. Περίπλοκο μαγείρεμα

Σίγουρα το μαγείρεμα δεν είναι πυρηνική φυσική, αλλά για τα άτομα με ΔΕΠΥ χρειάζεται μεγάλη πνευματική προσπάθεια ο σχεδιασμός, η προετοιμασία και η τήρηση των βημάτων μαγειρέματος. Μια εύκολη εναλλακτική είναι να παραγγείλετε, όμως τα έτοιμα φαγητά είναι πλούσια σε νάτριο και θερμίδες, οπότε δεν σας το συστήνουμε. Στραφείτε προς την υγιεινή διατροφή, που είναι εύκολη και γρήγορη.

3. Αχρείαστα τρόφιμα

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι κάποια «αχρείαστα» τρόφιμα, όπως οι καραμέλες και τα αναψυκτικά, επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ σε παιδιά. Βέβαια, δεν γνωρίζουν αν συμβαίνει το ίδιο και στους ενήλικες. Η διακοπή αυτών των τροφίμων θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν τα συμπτώματα σας βελτιώνονται.

4. Παράληψη πρωινού

Η παράληψη του πρωινού, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ σε έναν ενήλικα, διότι όπως είναι γνωστό, το πρωινό μας κρατά σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας και ενισχύει την προσοχή μας. Ως εκ τούτου, ακόμη και αν δεν συνηθίζετε να τρώτε πρωινό, κάντε ρουτίνα σας να τρώτε έστω και κάτι μικρό, όπως ένα βραστό αυγό ή ένα μικρό γιαούρτι.

5. Ακατάστατο σπίτι ή γραφείο

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η ακαταστασία είναι ένδειξη ιδιοφυίας και η έρευνα δείχνει ότι σηματοδοτεί την δημιουργικότητα. Όμως στα άτομα με ΔΕΠΥ, η ακαταστασία επιδεινώνει τα συμπτώματά τους, αποσπώντας την προσοχή τους και αυξάνοντας την ανησυχία τους.

6. Νέες αγορές

Μπορεί η αγορά νέων πραγμάτων να είναι ευχάριστη, αλλά αυτή η συνήθεια οδηγεί τελικά σε συσσώρευση αντικειμένων μέσα στο σπίτι και σε ακαταστασία. Όπως είπαμε πιο πάνω, η ακαταστασία επιδεινώνει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ, οπότε για να αποφύγετε αυτό το αποτέλεσμα, ακολουθήστε την μέθοδο «one in, one out», όπου όταν αγοράζετε κάτι νέο, θα δίνετε κάτι παλιό.

7. Λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή

Για να σας χορηγήσει ενας γιατρός λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή, σημαίνει ότι στις ερωτήσεις που σας έκανε μετά τη διάγνωσή σας, δεν ήσασταν ειλικρινής μαζί του. Να υπενθυμίσουμε ότι ορισμένα φάρμακα για την ΔΕΠΥ, δεν λειτουργούν θετικά όταν συνδυάζονται με άλλες ουσίες ή καταστάσεις όπως:

8. Έλλειψη ύπνου

Τα προβλήματα ύπνου επιδεινώνουν την ΔΕΠΥ. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί κόπωση και ως εκ τούτου, τα προβλήματα προσοχής και κινητικών δεξιοτήτων επιδεινώνονται. Αν έχετε αϋπνίες συζητήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα προσπαθήσει να βρει την αιτία και να την αντιμετωπίσει.

9. Διακοπή θεραπείας

Συνήθως, τα άτομα με ΔΕΠΥ, όταν νιώσουν καλύτερα αποφασίζουν να διακόψουν τις επισκέψεις τους στον γιατρό και συνεχίζουν απλά την φαρμακευτική τους αγωγή. Ωστόσο, η φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με την θεραπεία είναι πάντα πιο αποτελεσματική και αποτρέπει την επιδείνωση των συμπτωμάτων.

10. Έλλειψη καφεΐνης

Όλως παραδόξως, η καφεΐνη βελτιώνει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και η αποκοπή της μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα η καφεΐνη:

  • Ενισχύει την εγρήγορση
  • Βελτιώνει την προσοχή
  • Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου

Συζητήστε με τον γιατρό σας για τις ποσότητες.


+ 9 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

11 Things That Make Adult ADHD Worse https://www.webmd.com/add-adhd/ss/slideshow-what-makes-adhd-worse

The effect of caffeine on working memory load-related brain activation in middle-aged males https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22728314/

The association between attention deficit/hyperactivity disorder and internet addiction: a systematic review and meta-analysis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28724403/

Mindfulness-Based Cognitive Behavioral Therapy as an Adjunct Treatment of Attention Deficit Hyperactivity Disorder in Young Adults: A Literature Review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5526699/

ADHD, Lifestyles and Comorbidities: A Call for an Holistic Perspective - from Medical to Societal Intervening Factors https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28428763/

Inattention, but not OCD, predicts the core features of hoarding disorder https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21193171/

A messy desk encourages a creative mind, study finds https://www.apa.org/monitor/2013/10/messy-desk

Exercise builds brain health: key roles of growth factor cascades and inflammation https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17765329/

Long-Term Memory Performance in Adult ADHD https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24232170/