Παιδί

ΔΕΠΥ και τρόφιμα: Μύθοι και αλήθειες

Οι γονείς των παιδιών με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) συχνά ακούνε ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να μειώσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ, δηλαδή την υπερκινητικότητα και την απροσεξία. Τι μας λέει όμως στην πραγματικότητα η έρευνα;

Υπάρχουν σίγουρα έρευνες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση θρεπτικών γευμάτων βοηθάει στη λειτουργία του εγκεφάλου μας και όταν δεν τρώμε, δυσκολευόμαστε να σκεφτούμε καθαρά.

Χωρίς θρεπτικά συστατικά, ο εγκέφαλός μας δυσκολεύεται να δημιουργήσει ορισμένους νευροδιαβιβαστές, τους “χημικούς αγγελιοφόρους” που μεταφέρουν νευρικά σήματα σε διάφορα μέρη του σώματος. Ωστόσο, η έρευνα δεν έχει ακόμη αποδείξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αν κάποια συγκεκριμένη τροφή, συμπλήρωμα ή δίαιτα μπορεί να επηρεάσει συγκεκριμένα τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ.

Μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε στους γονείς μια οριστική απάντηση, αλλά η έρευνα μέχρι σήμερα έχει δώσει ανάμεικτα αποτελέσματα. Να τι είναι γνωστό σύμφωνα με τις έρευνες:

  1. Η ΔΕΠΥ συνδέεται με τη δυτική διατροφή

Μια μελέτη διάρκειας 14 ετών που δημοσιεύθηκε το 2010 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δυτική διατροφή – η οποία τείνει να είναι πλούσια σε λιπαρά, θερμίδες και ζάχαρη – συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά ΔΕΠΥ στα παιδιά. Αλλά η έρευνα ήταν σε θέση να διαπιστώσει μόνο μια συσχέτιση- δεν είπε ότι η ΔΕΠΥ προκαλείται από τη δυτική διατροφή. Στην πραγματικότητα, οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι είναι πιθανό η σύνδεση να οφείλεται στο ότι η ύπαρξη ΔΕΠΥ μπορεί να κάνει τα παιδιά να επιθυμούν τροφές με πολλά λιπαρά για παρηγοριά. Υποστήριξαν επίσης ότι η οικογενειακή δυσφορία, ένας άλλος παράγοντας του τρόπου ζωής που συνδέεται με τη ΔΕΠΥ, τείνει επίσης να επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη διατροφή των παιδιών, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι τα παιδιά στον δυτικό κόσμο παίρνουν τις περισσότερες θερμίδες τους από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA. Για διάφορους λόγους, όπως η μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, καθώς και η βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου, οι ειδικοί συνιστούν να ακολουθείται μια πιο μεσογειακού τύπου διατροφή, που αποτελείται κυρίως από φρούτα και λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες, υγιεινά λίπη και σύνθετους υδατάνθρακες.

Η απομάκρυνση από τους απλούς υδατάνθρακες και τα ζαχαρούχα τρόφιμα και η κατανάλωση αυτού που θα αποκαλούσαμε μια πιο ολοκληρωμένη διατροφή είναι αυτό που θέλουν οι ειδικοί να τηρούν γενικά οι άνθρωποι για τη συνολική καλή υγεία.

  1. Η ζάχαρη δεν προκαλεί ΔΕΠΥ

Οι έρευνες σχετικά με τη ζάχαρη και τα συμπτώματα υπερκινητικότητας παραμένουν ανάμεικτες. Ορισμένες μελέτες έχουν αναφέρει μια μέτρια αύξηση της υπερκινητικότητας μετά την κατανάλωση ζάχαρης, ενώ άλλες δεν έχουν διαπιστώσει καμία αλλαγή στα συμπτώματα.

Υπάρχουν οριστικές έρευνες που δείχνουν ότι η ζάχαρη δεν προκαλεί ΔΕΠΥ. Μπορεί να προκαλέσει ένταση των συμπτωμάτων υπερκινητικότητας σε κάποιον που έχει ήδη ΔΕΠΥ, επειδή του δίνει περισσότερη ενέργεια – το ίδιο ισχύει και για την καφεΐνη – αλλά δεν προκαλεί ΔΕΠΥ σε κάποιον που δεν την έχει.

Ο περιορισμός των ζαχαρούχων τροφίμων και η εξάλειψη της σόδας και άλλων ζαχαρούχων ποτών είναι καλό για διάφορους λόγους που σχετίζονται με την υγεία, όπως η καλύτερη διαχείριση του βάρους, η μείωση του κινδύνου διαβήτη και η βελτίωση του ύπνου. Αν αυτό βοηθά επίσης τα συμπτώματα ΔΕΠΥ του παιδιού σας, τότε τόσο το καλύτερο.

  1. Πρόσθετα τροφίμων

Πολλά blogs και ομάδες κοινωνικής δικτύωσης για τη ΔΕΠΥ θα σας έκαναν να πιστέψετε ότι η εξάλειψη των συντηρητικών, των τεχνητών χρωστικών, του MSG, των νιτρικών, της ζάχαρης και άλλων πρόσθετων τροφίμων είναι το κλειδί για τη μείωση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ του παιδιού σας. Και, στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η αποφυγή ορισμένων συστατικών όντως οδηγεί σε μείωση των συμπτωμάτων, αλλά τα μεγέθη των δειγμάτων αυτών των μελετών, ακόμη και όταν αθροίζονται, είναι μικρά και οι βελτιώσεις στα συμπτώματα ήταν μέτριες. Επίσης, πολλές από τις μελέτες βασίζονται σε ελαττωματικές μεθόδους, αφού βασίστηκαν σε αναφορές γονέων για τη συλλογή των δεδομένων τους και όχι σε αντικειμενικά μέσα.

Είναι δύσκολο για τους γονείς να είναι αντικειμενικοί σε αυτού του είδους τις μελέτες, επειδή είναι αυτοί που αλλάζουν αυτό που σερβίρουν στο παιδί τους και είναι επίσης ο παρατηρητής. Έτσι, αν μπαίνουν σε τόσο κόπο για να κάνουν την αλλαγή στη διατροφή τους, αυτό μπορεί να επηρεάσει το αντιληπτό αποτέλεσμα στα αποτελέσματα, επειδή θέλουν να έχει αποτέλεσμα. Δεν  συμβαίνει πάντα, αλλά σίγουρα συμβαίνει κάποιες φορές.

Εάν σκέφτεστε να ξεκινήσετε το παιδί σας μια δίαιτα εξάλειψης – ένα διατροφικό πρόγραμμα στο οποίο αφαιρείτε διάφορα συστατικά από τη διατροφή του και στη συνέχεια τα προσθέτετε ένα προς ένα σε μια προσπάθεια να εντοπίσετε ποια συστατικά, αν υπάρχουν, συνδέονται με αυξημένα συμπτώματα – φροντίστε να μιλήσετε πρώτα με τον παιδίατρό σας.

Συνιστάται πάντα να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν αφαιρείτε κάτι από τη διατροφή του παιδιού σας που το έχει ανάγκη. Δεν θέλετε να καταλήξετε να προκαλέσετε περισσότερο κακό παρά καλό.

  1. Τα συμπληρώματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά που έχουν έλλειψη σε ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα

Ένας άλλος τομέας της έρευνας σχετικά με τη ΔΕΠΥ και τα τρόφιμα που έχει δώσει ανάμεικτα αποτελέσματα είναι η χρήση συμπληρωμάτων. Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η χορήγηση σε ένα παιδί συμπληρωμάτων ψευδαργύρου, σιδήρου, μαγνησίου ή βιταμινών Β και ωμέγα-3 μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Και αυτό φαίνεται να ισχύει για τα παιδιά που έχουν έλλειψη σε αυτές τις βιταμίνες και τα μέταλλα. Δεν υπάρχουν όμως στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων σε παιδιά που δεν έχουν έλλειψη είναι χρήσιμη. Θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι επιβλαβές.

Οι υψηλές δόσεις από οτιδήποτε μπορεί να είναι δυνητικά τοξικές, ιδίως για τα παιδιά. Αν αισθάνεστε ότι το παιδί σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και μέταλλα, είναι καλύτερο να τα παίρνει από τις τροφές που τρώει. Ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το μαγνήσιο ειδικότερα μπορούν να βρεθούν στο κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς και τη σόγια.

Η βιταμίνη Β βρίσκεται σε αφθονία στα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο και τα ρεβίθια, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται στα ψάρια.

Εάν η λήψη αυτών των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές δεν είναι δυνατή, μιλήστε με τον παιδίατρο του παιδιού σας για τα συμπληρώματα και βεβαιωθείτε ότι χορηγείτε τη σωστή δόση.

  1. Η ύπαρξη ΔΕΠΥ μπορεί να δυσχεράνει την υγιεινή διατροφή

Αν και έχουν γίνει λίγες έρευνες ειδικά σε αυτόν τον τομέα, οι ειδικοί λένε ότι το να έχετε ΔΕΠΥ μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την υγιεινή διατροφή. Για αρχή, τα φάρμακα για τη ΔΕΠΥ μπορούν να λειτουργήσουν ως κατασταλτικό της όρεξης και τα παιδιά συνήθως λένε ότι δεν πεινάνε όσο τα παίρνουν. Στη συνέχεια, όταν η φαρμακευτική αγωγή εξασθενεί, συνήθως γύρω στην ώρα που επιστρέφουν στο σπίτι από το σχολείο, μπορεί να αυξήσει την πείνα. Αυτό μπορεί να καταστήσει δύσκολη την αναμονή για την προετοιμασία ενός υγιεινού γεύματος.

Τότε είναι που θα τα δείτε το παιδί σας να τρώει ένα ολόκληρο κουτί με σνακ από φρούτα και ό,τι άλλο μπορούν να βρουν, γιατί τότε είναι που νιώθουν πιο πεινασμένα. Είναι χρήσιμο να έχετε πρόχειρα υγιεινά σνακ – σκεφτείτε φέτες μήλου με βούτυρο ξηρών καρπών, κομμένα λαχανικά και χούμους, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και μούρα – για να  ικανοποιήσετε την πείνα μετά το σχολείο και να τα κρατήσετε χορτάτα μέχρι το δείπνο.

  1. Κανένα τρόφιμο ή δίαιτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη συνιστώμενη θεραπεία της ΔΕΠΥ

Ανεξάρτητα από το αν βρίσκετε ή όχι ότι μια συγκεκριμένη δίαιτα ή ένα συμπλήρωμα είναι αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ του παιδιού σας, υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε: Οι διατροφικές αλλαγές δεν πρέπει να αντικαθιστούν τη συνταγογραφούμενη ιατρική θεραπεία.

Ενώ η έρευνα που επικεντρώνεται στη διατροφή και τη ΔΕΠΥ είναι ακόμη αμφισβητήσιμη, υπάρχει έρευνα για τη θεραπεία της ΔΕΠΥ σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή και θεραπείας συμπεριφοράς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι η πιο συνιστώμενη μορφή θεραπείας σε παιδιά ηλικίας μόλις 6 ετών.

Στην αγορά κυκλοφορούν σήμερα διάφορα φάρμακα για τη ΔΕΠΥ και το καθένα μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τους ανθρώπους. Εάν το φάρμακο που έχει συνταγογραφηθεί στο παιδί σας δεν φαίνεται να λειτουργεί ή έχει προβληματικές παρενέργειες, μιλήστε με τον γιατρό σας για αλλαγή της δόσης ή της φαρμακευτικής αγωγής μέχρι να βρείτε ένα φάρμακο που λειτουργεί.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

ADHD Diet and Nutrition: Foods To Eat & Foods to Avoid https://www.webmd.com/add-adhd/adhd-diets

Why Sugar is Kryptonite: ADHD Diet Truths https://www.additudemag.com/adhd-diet-nutrition-sugar/

ADHD Is Associated With a “Western” Dietary Pattern in Adolescents https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1087054710365990

Trends in Consumption of Ultraprocessed Foods Among US Youths Aged 2-19 Years, 1999-2018 https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2782866?guestAccessKey=c646e502-898f-443b-8558-d90a74e35415&utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_content=tfl&utm_term=081021

Enhanced adrenomedullary response and increased susceptibility to neuroglycopenia: Mechanisms underlying the adverse effects of sugar ingestion in healthy children☆,☆☆,★,★★ https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022347695705414

Restriction and Elimination Diets in ADHD Treatment https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4322780/