Πρόληψη και θεραπεία

ΔΕΠΥ: Πώς θα διαχειριστείτε τις παρενέργειες των φαρμάκων;

Τα φάρμακα είναι πολύ βοηθητικά για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας), διότι βελτιώνουν την προσοχή και τον έλεγχο των κινητικών δεξιοτήτων. Ωστόσο, σε πολλούς ανθρώπους προκαλούν παρενέργειες, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι ήπιες και εξασθενούν μερικές εβδομάδες ή μήνες μετά τη θεραπεία. Δυστυχώς όμως, αυτό δεν ισχύει για όλους.

Ποιες παρενέργειες μπορούν να προκαλέσουν τα φάρμακα της ΔΕΠΥ;

Η ΔΕΠΥ αντιμετωπίζεται είτε με διεγερτικά, είτε με μη διεγερτικά φάρμακα. Και οι δύο τύποι φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες όπως:

Πώς θα διαχειριστείτε τις παρενέργειες των φαρμάκων της ΔΕΠΥ;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις πιο πάνω παρενέργειες που προκαλούν τα φάρμακα της ΔΕΠΥ, τους οποίους θα δούμε αναλυτικά πιο κάτω.

  • Ζάλη: Η ζάλη μερικές φορές αποτελεί ένδειξη ότι παίρνετε πολλά φάρμακα. Συζητήστε με τον γιατρό σας για τις φαρμακευτικές σας αγωγές. Επίσης, ζητήστε του να σας μετρήσει την αρτηριακή σας πίεση, διότι η υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση προκαλεί ζάλη.
  • Ξηροστομία: Για να αντιμετωπίσετε την ξηροστομία, που πολλές φορές είναι αποτέλεσμα της φαρμακευτικής αγωγής, καταναλώστε πολλά υγρά κατά την διάρκεια της ημέρας και χρησιμοποιείστε παστίλιες για να κρατάτε το στόμα σας υγρό.
  • Πονοκέφαλος: Οι πονοκέφαλοι προκύπτουν συνήθως όταν είστε αφυδατωμένοι ή όταν παίρνετε τα φάρμακά σας με άδειο στομάχι. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το πώς θα αντιμετωπίσετε αυτή την παρενέργεια.
  • Απώλεια όρεξης: Μερικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ, μπορεί να σας μειώσουν την όρεξη. Ωστόσο, μην παραβλέπετε τα γεύματα σας, διότι αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμά την μείωση του σακχάρου στο αίμα σας και την περεταίρω δυσκολία σε θέματα προσοχής. Φροντίστε να τρώτε πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν διαπιστώσετε ότι χάνετε βάρος, ενημερώστε τον γιατρό σας.
  • Κακή διάθεση: Η ψυχολογική αστάθεια είναι μια κοινή παρενέργεια διαφόρων φαρμάκων, η οποία είναι βραχυπρόθεσμη. Αν σας ενοχλεί η αλλαγή στη διάθεσή σας, συζητήστε με τον γιατρό σας για πιθανή αλλαγή στη δοσολογία ή για αντικατάσταση του φαρμάκου.
  • Ναυτία: Πολλά φάρμακα της ΔΕΠΥ προκαλούν ναυτία, ειδικά όταν λαμβάνονται με άδειο στομάχι. Φροντίστε να παίρνετε τα φάρμακα σας με το φαγητό σας, ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες να νιώσετε ναυτία. Αν πρέπει να παίρνετε το φάρμακο σας το πρωί και εσείς δεν συνηθίζετε να τρώτε πρωινό, αρχίστε να τρώτε έστω και κάτι μικρό, όπως ένα αυγό ή λίγα δημητριακά.
  • Τικ: Τικ ονομάζονται οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή ήχοι που κάνει ενας άνθρωπος αλλά δεν έχουν κανένα νόημα. Τα φάρμακα για την ΔΕΠΥ προκαλούν τικ σε πολλούς ανθρώπους και σε άλλους αναδεικνύουν προϋπάρχοντα τικ που είχαν όταν ήταν παιδιά. Σημειώνεται ότι με την πάροδο του χρόνου, τα τικ συνήθως εξασθενούν, ωστόσο, αν παρατηρήσετε ότι το τικ σας επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μιλήστε με τον γιατρό σας.
  • Δυσκολία στον ύπνο: Ορισμένα φάρμακα για την ΔΕΠΥ δυσκολεύουν τον ύπνο των ασθενών. Ως εκ τούτου, αν παρατηρήσετε ότι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, αρχίστε να παίρνετε το φάρμακο σας νωρίς το απόγευμα, ώστε να εξασθενήσει μέχρι να ξαπλώσετε. Αν το φάρμακο σας είναι διεγερτικό, συζητήστε με τον γιατρό σας την πιθανότητα αντικατάστασης του με κάποιο μη διεγερτικό. Αποφύγετε την καφεΐνη αργά το απόγευμα. Κλείστε τηλεόραση, υπολογιστή και τηλέφωνο, τουλάχιστον μια ώρα πριν ξαπλώσετε και κάντε μια δραστηριότητα που σας χαλαρώνει.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved