Καρδιά και αγγεία

Δεύτερη καρδιακή προσβολή: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο;

Η καρδιακή προσβολή είναι ένα τρομακτικό και αγχωτικό γεγονός, αλλά την ίδια στιγμή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον ασθενή για τον τρόπο ζωής του, ο οποίος ενδεχομένως να αυξάνει τις πιθανότητες μιας δεύτερης καρδιακής προσβολής. Για να αποφευχθεί όμως κάτι τέτοιο, πρέπει, όπως θα δούμε πιο κάτω, να ακολουθηθεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής.

Γενικότερα, οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι για πρώτη φορά με την καρδιακή προσβολή, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και για μια δεύτερη. Ωστόσο, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής τους, μπορούν να διαχειριστούν αυτό τον κίνδυνο και να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή τους υγεία.

Πόσοι άνθρωποι παθαίνουν καρδιακή προσβολή κάθε χρόνο;

Στατιστικά, στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 805.000 άνθρωποι παθαίνουν καρδιακή προσβολή κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Για το 75% αυτών των περιπτώσεων, είναι η πρώτη τους καρδιακή προσβολή, ενώ για το υπόλοιπο 25% είναι η δεύτερη ή την τρίτη τους καρδιακή προσβολή.

Με άλλα λόγια, ένα μικρό ποσοστό ατόμων, κάθε χρόνο μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με δεύτερη και τρίτη καρδιακή προσβολή και παρότι το ποσοστό αυτό φαίνεται μικρό, στην πραγματικότητα είναι ανησυχητικό. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ασθενείς πρέπει

(α) να κατανοήσουν τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μιας δεύτερης καρδιακής προσβολής και

(β) να διαχειριστούν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου.

Ποια είναι η αιτία της καρδιακής προσβολής;

Η βασική αιτία της καρδιακής προσβολής είναι η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Παράγοντες όπως η ανθυγιεινή διατροφή και ο καθιστικός τρόπος ζωής προκαλούν συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Η πλάκα, με την πάροδο του χρόνου σκληραίνει και μια ενδεχόμενη αποκόλληση ή θρυμματισμός της, της επιτρέπει να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, δημιουργώντας θρόμβους. Οι θρόμβοι αίματος οδηγούν σε καρδιακή προσβολή.

Σημειώνεται ότι οι ασθενείς που καταφέρνουν να αναρρώσουν από την πρώτη καρδιακή προσβολή, συνεχίζουν να διατρέχουν τους ιδίους κινδύνους, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα μιας δεύτερης καρδιακής προσβολής. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τους παράγοντες κινδύνου, ώστε να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο.

Πώς μειώνεται ο κίνδυνος μιας δεύτερης καρδιακής προσβολής;

Η καρδιακή προσβολή είναι συνήθως ένα μεγάλο ταρακούνημα για τους ανθρώπους, που τους «αναγκάζει» να δουν ξεκάθαρα ότι ο τρόπος ζωής τους δεν είναι υγιεινός και ότι πρέπει να κάνουν αλλαγές, για να μειώσουν τις πιθανότητες ενός δευτέρου καρδιακού συμβάντος.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής:

  • Διατηρήστε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα
  • Τρέφεστε υγιεινά
  • Αρχίστε να ασκήστε καθημερινά
  • Διακόψτε το κάπνισμα
  • Περιορίστε το αλκοόλ που καταναλώνετε
  • Διαχειριστείτε το σάκχαρο του αίματος σας

Για περεταίρω απορίες και συμβουλές συζητήστε με τον γιατρό σας.


+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved