Μολυσματικές ασθένειες

Διαδίδεται ο κορωνοϊός μέσω των παπουτσιών σας;

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν επανειλημμένα, ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να διαδοθεί με πολλούς τρόπους και να μεταφερθεί μέσα στα σπίτια των ανθρώπων εν αγνοία τους, καθώς συνεχίζουν την καθημερινότητα τους και κάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Όπως ήδη γνωρίζουμε, ο κορωνοϊός μπορεί να επιζήσει σε διάφορες επιφάνειες για ώρες ή και μέρες και μια από αυτές τις επιφάνειες είναι και τα παπούτσια.

Μπορείτε να διαδώσετε τον κορωνοϊό μέσω των παπουτσιών σας;

Η Δρ. Nita Bharti, στο ακόλουθο βίντεο, μιλά για ένα τρόπο διάδοσης του κορονοϊού, που ίσως να μην έχετε σκεφτεί μέχρι στιγμής και δεν είναι άλλος από τα παπούτσια και το πάτωμα πάνω στο οποίο περπατάμε. Επιπρόσθετα, αναφέρεται στον τύπο του δαπέδου στο οποίο είναι πιο πιθανόν να επιβιώσει ο ιός, όπως και στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αποτρέψουμε τη μεταφορά του στο σπίτι μας.

Όπως υπογραμμίζει «είναι τεχνικά δυνατό, ο νέος κορωνοϊός να μεταφερθεί και να μεταδοθεί μέσω των παπουτσιών». «Όταν περπατάμε», εξηγεί «σε ένα κοινόχρηστο δημόσιο χώρο, ειδικά αν αυτός είναι εσωτερικός χώρος, όπως τα μεγάλα πολυσύχναστα πολυκαταστήματα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιος να φταρνιστεί ή να βήξει και λόγω της βαρύτητας, τα σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα του θα καταλήξουν στο πάτωμα, ακολούθως θα τα πατήσουμε και αν είναι μολυσμένα θα μεταφέρουμε τον ιό στο σπίτι μας».

Η Δρ. Bharti αναφέρει επίσης ότι και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το πάτωμα, παίζει σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του ιού. «Αν το πάτωμα είναι φτιαγμένο από κάποιο πορώδες υλικό, ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε αυτό, να κολλήσει στα παπούτσια μας και να μεταφερθεί στο σπίτι μας».

Όπως διευκρινίζει, παρόλο που τα προηγούμενα ενδεχόμενα είναι πολύ πιθανά και λογικά, αν το πάτωμα καθαρίζεται τακτικά και σωστά, ο κίνδυνος αυτός μειώνεται. Για να θεωρηθεί ένα καθάρισμα σωστό πρέπει να χρησιμοποιείται αραιωμένο λευκαντικό, το οποίο θα τοποθετείται για 10 λεπτά πάνω στο δάπεδο και ακολούθως θα καθαρίζεται με καλό τρίψιμο.

Τέλος, η Δρ. Bharti, συμβουλεύει τους ανθρώπους να βγάζουν τα παπούτσια τους έξω από την πόρτα του σπιτιού τους, ώστε να μειώνουν τον κίνδυνο να μεταφέρουν τον ιό εντός του σπιτιού τους. «Ο ιός, εάν υπάρχει στα παπούτσια, θα στεγνώσει και δεν θα είναι πλέον βιώσιμος μετά από μερικές ώρες ή μερικές ημέρες», διευκρινίζει.

Δείτε αναλυτικά το βίντεο που ακολουθεί:

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved