Τι αισθάνεσαι;

Υγεία του ματιού

Διάγνωση διαβήτη και καρδιαγγειακών προβλημάτων μέσω των οφθαλμών!

Μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο μπορεί να φανερώσει πολλά περισσότερα για την υγεία του οφθαλμού από όσο αναμένουμε. Αρχικά, το ίδιο το όργανο αποτελείται από μια ποικιλία κυττάρων και ιστών, όπως νευρικά, μυϊκά κύτταρα αλλά και αιμοφόρα αγγεία, τα οποία φυσικά επηρεάζονται από μια πληθώρα παθήσεων. Πίσω από απότομες αλλαγές στην ποιότητα της όρασής μας, όπως θολότητα, σκοτεινές περιοχές και σκιάσεις στο οπτικό μας πεδίο, μπορεί να κρύβεται κάποιος θρόμβος σε ένα τριχοειδές αγγείο, που μπορεί να προμηνύει  ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Ακόμα, περιοχές γύρω από τα μάτια που παρουσιάζουν αλλοιώσεις ή μια οφθαλμική κόρη η οποία πάλλεται παράλληλα με τον καρδιακό μας ρυθμό, υποδηλώνουν καρδιαγγειακά προβλήματα, τα οποία μπορούμε να προλάβουμε με μια επίσκεψη ρουτίνας στον οφθαλμίατρο.

Ενδείξεις του διαβήτη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα

Τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού μας είναι εξαιρετικά λεπτά και επηρεάζονται από παθήσεις της καρδιάς και του αίματος, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Συγκεκριμένα στην διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια οι ασθενείς αρχικά βλέπουν ενοχλήσεις σαν ‘μυγάκια’ στο οπτικό τους πεδίο, τα οποία οφείλονται στα λεγόμενα μικροανευρυσμάτια. Αυτά είναι μικρές παραμορφώσεις στα άκρα των αγγείων που προηγούνται των αιμορραγιών των αγγείων αυτών. Προοδευτικά, τα τοιχώματα των αγγείων του αμφιβληστροειδούς γίνονται εύθραυστα, προκαλώντας ρήξεις και διαρροή αίματος στις στοιβάδες του αμφιβληστροειδούς και στους γύρω ιστούς. Ακολουθεί μια βαθμιαία πτώση της οπτικής οξύτητας, με το τελικό στάδιο της πάθησης να είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς με μόνιμη πιθανόν απώλεια της όρασης.

Αιφνίδια απώλεια της όρασης είναι το κύριο σύμπτωμα της απόφραξης αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς. Η απόφραξη μπορεί να είναι αποτέλεσμα εμβόλου, αγγειίτιδας ή σπασμού και κάποιοι από τους παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση, τον σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακές νόσους.

Η εξέταση του αμφιβληστροειδούς γνωστή και ως βυθοσκόπηση, μπορεί να αποκαλύψει αν υπάρχουν θρόμβοι στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, και εν συνεχεία ο ασθενής θα πρέπει να πραγματοποιήσει περαιτέρω εξετάσεις για να αποκλείσει την πιθανότητα ύπαρξης θρόμβων και σε άλλα αγγεία.

Ξανθελάσματα και επίπεδα χοληστερίνης: ποια είναι η συσχέτιση;

Άλλη μια ένδειξη στην περιοχή γύρω από τα μάτια αυτήν την φορά, πως υπάρχει κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα, είναι τα ξανθελάσματα. Αυτά είναι αλλοιώσεις του δέρματος που μοιάζουν με κίτρινες πεπιεσμένες κηλίδες, που αναπτύσσονται στο άνω ή κάτω βλέφαρο και συνήθως περιέχουν χοληστερίνη. Περίπου στις μισές περιπτώσεις, τα ξανθελάσματα είναι απλά ένα κοσμητικής φύσης θέμα, αλλά στις υπόλοιπες των περιπτώσεων υποδηλώνουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων ή ακόμα και παθήσεις όπως οικογενής υπερχοληστερολαιμία. Εν πάση περιπτώσει συνίσταται, ειδικά αν υπάρχουν άτομα στην οικογένεια με καρδιαγγειακά θέματα, να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για να αποκλειστούν παθολογικά αίτια.

Οφθαλμικές κόρες που πάλλονται σε συγχρονισμό με την καρδιά μας: τι μπορεί να σημαίνει;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η αορτική βαλβίδα της καρδιάς λειτουργεί σαν μια μονόδρομη πύλη, ώστε να αποφευχθεί η ροή του αίματος πίσω στην καρδιά. Όταν δεν είναι λειτουργική παρουσιάζονται διαρροές, δηλαδή σε κάθε κτύπο της καρδιάς, μια μικρή ποσότητα από το αίμα που αντλείται επιστρέφει στην αριστερή κοιλία. Κοινά συμπτώματα αυτής της πάθησης είναι η έντονη κούραση ενώ δεν έχει προηγηθεί αντίστοιχη σωματική καταπόνηση και η δύσπνοια.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η κόρη του οφθαλμού φαίνεται να πάλλεται παράλληλα με τον καρδιακό κτύπο, φαινόμενο το οποίο αντανακλά την μεγάλη διαφορά στις τιμές της συστολικής και αρτηριακής πίεσης των ατόμων που πάσχουν από παλινδρόμηση αορτικής βαλβίδας.

Μέσα από μια οφθαλμολογική εξέταση μπορούμε να διαπιστώσουμε την συνολική υγεία του οργανισμού μας. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά, άτομα μεταξύ 40-64 ετών χωρίς άλλα θέματα υγείας, να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο ανά 2-4 χρόνια, και άτομα άνω των 65 ετών ανά 1-2 χρόνια. Αν έχουμε υποκείμενα νοσήματα όπως Τύπου ΙΙ Διαβήτη, συνίσταται η οφθαλμολογική εξέταση να πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

 

 

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved