Αίμα

Διάγνωση διαβήτη τύπου 2 σε νεότερη ηλικία: Γιατί συνδέεται με σοβαρότερες επιπλοκές;

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι όσο πιο νέος είναι ένας άνθρωπος όταν διαγιγνώσκεται με διαβήτη τύπου 2, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει για σοβαρές επιπλοκές. (Ο διαβήτης τύπου 2 επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου)

Η διάγνωση διαβήτη τύπου 2 σε νεότερη ηλικία συνδέεται με σοβαρότερες επιπλοκές;

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, ανέλυσε δεδομένα υγείας από περισσότερους από 36.000 Αμερικανούς, 50 ετών και άνω.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 από τα 50 μέχρι τα 59 τους χρόνια, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, αναπηρίας, γνωστικής εξασθένησης και πρόωρου θανάτου. Αντίθετα, οι άνθρωποι που διαγνώστηκαν αργότερα στη ζωή τους με διαβήτη τύπου 2, διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης τους, έρχονται να υπογραμμίσουν το πόσο σημαντική είναι η βελτίωση της διαχείρισης του διαβήτη, κυρίως όταν η διάγνωση έρχεται σε νεότερη ηλικία. (Διαβήτης τύπου 2: Αντιμετωπίζεται με μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία στον δωδεκαδάκτυλο;)

Γιατί η πρώιμη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών;

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με σιγουρά τον λόγο για τον οποίο η πρώιμη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 (σε άτομα κάτω των 60 ετών) αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων υγείας. Εικάζουν ωστόσο, ότι τα άτομα που έχουν διαβήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτίθενται αναπόφευκτα σε περισσότερες επιπλοκές, λόγω του παρατεταμένου χρόνου που επηρεάζονται από τη νόσο. (Διαβήτης τύπου 2: Μπορεί να ρυθμιστεί με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής;)

Η Kathleen Dungan, MD, πιστοποιημένη ενδοκρινολόγος στο The Ohio State University Wexner Medical Center, σημείωσε ότι ήταν ήδη γνωστό, πριν από την παρούσα μελέτη, ότι η νεότερη ηλικία διάγνωσης διαβήτη τύπου 2 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας της νόσου. Η παρούσα μελέτη, παρόλο που κατέληξε στα ίδια ευρήματα, διαπίστωσε επιπλέον ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι ανεξάρτητο από το αν ο διαβήτης ελέγχεται κανονικά από την στιγμή της διάγνωσης. «Αυτό», σύμφωνα με την ίδια, «δείχνει ότι τα άτομα που διαγιγνώσκονται σε μικρότερη ηλικία, έχουν εγγενώς πιο επιθετική ασθένεια, που είναι ανθεκτική στη θεραπεία». (Χρονικά περιορισμένη διατροφή: Ωφέλιμη για άτομα με διαβήτη τύπου 2!)

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του διαβήτη συνεχίζει να είναι χρήσιμος;

Γενικότερα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι σημαντικός για την άμεση ανίχνευση και θεραπεία του διαβήτη, που σε κάθε περίπτωση μπορεί να μειώσει το ενδεχόμενο επιπλοκών. (Ο διαβήτης τύπου 2 είναι αναστρέψιμος: Δείτε πώς!)

Σύμφωνα με την Camille Tawil, MD, γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Mercy Personal Physicians στο Μέριλαντ, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον διαβήτη, κυρίως σε άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο,  είναι σημαντικός για την έγκαιρη διάγνωσή του και την χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας. Ωστόσο, η Dungan, από την πλευρά της, επισήμανε ότι η άμεση διάγνωση, πέραν από την έγκαιρη θεραπεία, δίνει τη δυνατότητα εξέτασης και άλλων παραγόντων κινδύνου, πράγμα εξίσου σημαντικό σε ότι αφορά την έκβαση της νόσου. (6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον διαβήτη τύπου 2)

«Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία και η ταυτόχρονη εξέταση άλλων παραγόντων κινδύνου είναι πολύ σημαντικές παράμετροι για την αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη. Η κατάλληλη θεραπεία, ιδιαίτερα η θεραπεία που μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος, αποδεδειγμένα μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών. Την ίδια ώρα όμως, επιπρόσθετοι παράγοντες κινδύνου, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία συνδέονται στενά με τον διαβήτη αλλά έχουν λιγότερο στενή σχέση με τα επίπεδα της γλυκόζης, πρέπει να ελέγχονται ξεχωριστά και να τυγχάνουν της δέουσας προσοχής, ως μέτρα πρόληψης των επιπλοκών”, υπογράμμισε η Dungan. (Διαβήτης: 5 συμβουλές διαχείρισης από μια μακροχρόνια ασθενή)

Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υπογραμμίζουν όχι μόνο την σημαντικότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και την ανάγκη βελτίωσης των μέτρων πρόληψης των επιπλοκών του διαβήτη.

Εάν έχετε παράγοντες κινδύνου για διαβήτη ή εμφανίζετε συμπτώματα, μιλήστε άμεσα με τον γιατρό σας. (Διαβήτης και εγκεφαλικό: Η κατανάλωση τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο;)

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Having a Type 2 Diabetes Diagnosis at a Younger Age Is Linked to Poorer Outcomes https://www.verywellhealth.com/type-2-diabetes-diagnosis-age-6747897

Associations of Age at Diagnosis and Duration of Diabetes With Morbidity and Mortality Among Older Adults https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2796856