Μολυσματικές ασθένειες

Διαγνώστηκα με HPV, τι είναι αυτό;

Αρχικά ο HPV ή αλλιώς ιος των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus) είναι ένας ιός, όπως υποδικνύει και το όνομά του και έχει την ικανότητα πολλαπλασισμού στις διαφορετικές επιφάνειες του ανθρώπινου σώματος. Ο HPV δεν είναι ένας μόνο ιός αλλά είναι μια ολόκληρη κατηγορία ιών με πολλά στελέχη (έχουν καταγραφεί πάνω από 150 διαφορετικά στελέχη). Κάποια από αυτά τα στελέχη προκαλούν δερματικά προβλήματα, τα γνωστά στο ευρύ κοινό ως μυργμηγκιές, κάποια άλλα επηρεάζουν τους βλεννογόνου. Εξ αυτών, υπάρχει μια μερίδα που μπορούν να προκαλέσουν καλοήθη νοσήματα, όπως είναι τα γεννητικά κονδυλώματα και ορισμένα που μπορεί να είναι δυνητικά ογκογόνα. Άρα τα στελέχη μπορούμε να τα κατηγοριοποιήσουμε ανάλογα την επικινδυνότητα για εμφάνιση καρκινογένεσης στις εξής δύο κατηγορίες:

  • χαμηλού κινδύνου ΗPV: 6,11,42,43,44,54,61,70,72,81 
  • υψηλού κινδύνου HPV: 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,68,73,82

Πώς μπορώ να κολλήσω HPV;

Η άμεση επαφή είναι ο δρόμος μετάδοσης. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι η σεξουαλική επαφή. Μπορεί να μεταδοθεί και από τα δύο φύλα ανεξαιρέτως. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως είναι από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που το προφυλακτικό δεν εξαλείφει την πιθανότητα μετάδοσης μιας και η δερματική επαφή μπορεί από μόνη της να αποβεί μοιραία. Έχουν επίσης καταγραφεί περιπτώσεις κάθετης μετάδοσης, δηλαδή από τη μητέρα στο νεογνό. Δείτε εδώ πώς μπορείτε να προστατευθείτε από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων

Τι μπορεί να προκαλέσει ο HPV;

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως ο HPV δεν είναι απαραίτητο ότι θα εκδηλωθεί. Τα περισσότερα στελέχη, ο ίδιος μας ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει καταλλήλως, άρα στις περισσότερες περιπτώσεις η μόλυνση δεν συνεπάγεται με σωματική βλάβη. Ωστόσο τα στελέχη εκείνα που δεν εξουδετερώνονται, συνήθως εκδηλώνονται κάτω από μια επίμονη λοίμωξη, όπου το ανοσοποιητικό μας σύστημα βρίσκεται αρκετά εξουθενωμένο. 

Ας θεωρήσουμε λοιπόν ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτή τη δεύτερη κατηγορία, τότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι βλάβες ή οι αλλοιώσεις που μπορούν να προκληθούν μπορούν να οδηγήσουν στα κάτωθι νοσήματα:

Μπορεί ο ίδιος μας ο οργανισμός όπως προαναφέρθηκε, να είναι ικανός να εξουδετερώσει το μεγαλύτερο ποσοστό στελεχών, όμως επειδή η μόλυνση από HPV κερδίζει συνεχώς έδαφος και τα ποσοστά συνεχίζουν να είναι αυξηντικά, είναι απαραίτητο να βάλουμε στη ζωή μας την πρόληψη μιας και η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία. 

Πρόληψη:

  • Εμβολιασμός: Τα εμβόλια που έχουν πάρει έγκριση τόσο σε Ευρώπη όσο και Αμερική, μπορούν να προφυλλάξουν μέχρι και από 9 διαφορετικά στελέχη HPV. Το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια ηλικίας 11-18 ετών και σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποια κοπέλα να το κάνει σε μεγαλύτερη ηλικία. Προτιμάται να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα, δηλαδή πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής ενός κοριτσιού για να μειωθούν οι πιθανότητες έκθεσης της. Ωστόσο όπως λέει και ο σοφός λαός…”κάλλιο αργά παρά ποτέ”.
  • Χρήση προφυλακτικού
  • Τεστ Παπανικολάου (ΠΑΠ): μέσω αυτής της εξέτασης μπορούν να αναγνωριστούν τα προσβεβλημένα από τον ιό κύτταρα καθώς φαίνονται συνήθως οι αλλοιώσεις 
  • Τήρηση κανόνων υγειινής 

Τώρα που διαγνώστηκα μπορώ να κολλήσω τον/την σύντροφό μου;

Πριν το οτιδήποτε να τονίσουμε ότι αν κάποιος έχει μονογαμική σχέση και διαγνωστεί με HPV ΔΕΝ σημαίνει ότι ο σύντροφός του τον απατάει!!! Η μόλυνση από HPV μπορεί να μείνει αδρανής για πολύ καιρό. Είναι λοιπόν, αρκετά κατανοητό πως σε μία μονογαμική σχέση μπορεί να μεταδοθεί ο ιός αλλά πιθανότατα οι μηχανισμοί άμυνας του άλλου προσώπου να μπορέσουν να τον καταπολεμήσουν. Άρα κατά κάποιο τρόπο αν οι μηχανισμοί είναι ισχυροί και εκριζωθεί ο ιός, τότε το άτομο θα έχει ανοσία σε αυτό το στέλεχος σε περίπτωση επανέκθεσης. 

Να θυμάσαι λοιπόν πως δεν είναι ταμπού το να έχεις μολυνθεί από HPV και σίγουρα δεν πρέπει να αισθάνεσαι άσχημα για αυτό! Να μην ξεχνάς να πηγαίνεις στον γυναικολόγο σου και να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις!