Ψυχική υγεία

Διαισθητική διατροφή: Να κάνω δίαιτα ή να τρώω όταν το σώμα μου το ζητάει;

Τι είναι η διαισθητική διατροφή;

Ο όρος “διαισθητική διατροφή” μπορεί να κερδίζει την προσοχή του κοινού μόλις τώρα, αλλά η διατροφή επινοήθηκε για πρώτη φορά το 1995, σε ένα βιβλίο των διατροφολόγων Elyse Resch και Evelyn Tribole. Η βασική ιδέα είναι να σταματήσετε να κάνετε δίαιτα και αντ’ αυτού απλά να τρέφεστε και να κινείτε το σώμα σας όταν το απαιτεί. Να τρώτε μια ποικιλία υγιεινών τροφών και να κάνετε την άσκηση μέρος της ρουτίνας σας και όχι τιμωρία.

Η διαισθητική διατροφή μας προτρέπει επίσης να αλλάξουμε τη γλώσσα και τη συμπεριφορά μας γύρω από τα τρόφιμα – τα πράγματα δεν είναι “καλά” ή “κακά” για εμάς- είναι απλώς “τρόφιμα”. Τελικά, η διαισθητική διατροφή σημαίνει να μας βοηθήσει να συνειδητοποιούμε ότι είναι στο χέρι μας να παίρνουμε συνειδητές αποφάσεις για να τρώμε ό,τι μας κάνει να αισθανόμαστε καλά.

Ποια είναι η  σχέση σας με το φαγητό;

Η δυσαρέσκεια για το σώμα, οι κανόνες δίαιτας που μπαίνουν στο μυαλό μας, το να γινόμαστε αποδέκτες του body shaming ή του πειράγματος που σχετίζεται με το βάρος, οι γενετικοί παράγοντες, το τραύμα και η κακοποίηση και οι τύποι της προσωπικότητάς μας μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραγμένη διατροφή.

Και εξαιτίας αυτού, το να μάθετε να αφήνετε τα μηνύματα της δίαιτας και να εμπιστεύεστε το σώμα σας μπορεί να είναι κάτι δύσκολο στην αρχή. Τόσο οι εξωτερικές όσο και οι εσωτερικές πιέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση, κάτι που μπορεί να είναι ένας δύσκολος κύκλος για να σπάσει.

Όταν απομακρύνετε όλο το θόρυβο, τους κανόνες και τους περιορισμούς, είναι πολύ πιο εύκολο να αξιοποιήσετε τα μηνύματα που σας στέλνει το σώμα σας.

Ποιες είναι οι αρχές της διαισθητικής διατροφής;

Υπάρχουν 10 αρχές διαισθητικής διατροφής, οι οποίες επικεντρώνονται στην εμπιστοσύνη στο σώμα σας και στο να μάθετε να ανταποκρίνεστε κατάλληλα στην πείνα και την πληρότητα. Θεωρητικά, αν είστε σε αρμονία με το σώμα σας και έχετε επίγνωση των ενδείξεων πείνας, θα πρέπει να είστε σε θέση να καταλάβετε τι πρέπει να φάτε και πότε να νιώσετε καλά.

  1. Απορρίψτε τη νοοτροπία της δίαιτας
  2. Αναγνωρίστε την πείνα σας
  3. Βρείτε ειρήνη με το φαγητό
  4. Αμφισβητήστε την “τροφική αστυνομία
  5. Νιώστε την πληρότητά σας
  6. Ανακαλύψτε τον παράγοντα ικανοποίησης
  7. Αντιμετωπίστε τα συναισθήματά σας χωρίς να χρησιμοποιείτε το φαγητό
  8. Σεβαστείτε το σώμα σας
  9. Ασκηθείτε και νιώστε τη διαφορά
  10. Τιμήστε την υγεία σας

Αυτές οι αρχές της διαισθητικής διατροφής ακούγονται απλές, πρακτικά κοινώς αποδεκτές, αλλά στην πράξη μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολες.

Η άνευ όρων άδεια να τρώτε ό,τι θέλετε είναι ένα βασικό δόγμα της διαισθητικής διατροφής. Ωστόσο, αν το κάνετε αυτό χωρίς να λαμβάνετε υπόψη το πώς το φαγητό σας κάνει να αισθάνεστε, τότε δεν πρόκειται να είναι ένας ιδιαίτερα ευχάριστος τρόπος να τρώτε.

Βραχυπρόθεσμα, η διαισθητική διατροφή μπορεί να σας κάνει να στραφείτε προς τροφές που παραδοσιακά ήταν απαγορευμένες– τροφές που είναι καλές με μέτρο, αλλά δεν θα σας κάνουν να αισθάνεστε υπέροχα αν τις τρώτε πολύ συχνά.

Πρέπει να μάθετε να εμπιστεύεστε ότι το σώμα σας, δεν θα θέλει να τρώει ντόνατς όλη μέρα, γιατί τελικά αυτό δεν θα σας κάνει να νιώθετε καλύτερα. Φανταστείτε πώς θα ήταν να τρώνε ένα ντόνατ για κάθε γεύμα και σνακ για όλη την ημέρα, γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι ένας πολύ ικανοποιητικός τρόπος διατροφής και έτσι σταδιακά θα επιστρέψετε προς μια υγιή ισορροπία τροφίμων.

Για να κάνετε το σώμα σας να νιώσει υπέροχα, απαιτείται μια ποικίλη διατροφή γεμάτη δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνες. Η διαισθητική διατροφή μας διδάσκει να βλέπουμε αυτά, και άλλα είδη τροφίμων, ως τρόπους για να κάνουμε το σώμα μας να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όχι ως αριθμούς και θερμίδες που πρέπει να μετράμε.

Πόσο μεγάλη είναι η επιρροή της κουλτούρας της δίαιτας;

Δυστυχώς, η κουλτούρα της δίαιτας εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διασημότητες που προωθούν προϊόντα όπως καραμέλες που περιορίζουν την όρεξη ή ροφήματα αντικατάστασης γευμάτων για την επίτευξη του “τέλειου” σώματος, εμφανίζονται συνεχώς στα social media. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, ιδίως για τις νεαρές γυναίκες, οι οποίες είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών όπως η ανορεξία ή η βουλιμία.

Μπορεί η διαισθητική διατροφή να σταματήσει την κουλτούρα της δίαιτας;

Η εκτίμηση του σώματος και η συμπόνια ξεκινούν από μέσα μας. Η εξάσκηση σε τεχνικές ενσυνειδητότητας μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μηχανισμούς αντιμετώπισης που δεν περιστρέφονται γύρω από το φαγητό.

Ωστόσο, το άλμα κατευθείαν από μια διατροφική διαταραχή στη διαισθητική διατροφή μπορεί να μην είναι ωφέλιμο. Όταν τα άτομα με διατροφικές διαταραχές εφαρμόζουν κάτι που δεν έχει “κανόνες”, τα άτομα που βρίσκονται σε ανάρρωση μπορούν εύκολα να νιώσουν ότι βρίσκονται εκτός ελέγχου. Είναι σημαντικό να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας για τη διαισθητική διατροφή, ώστε να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι είναι καλύτερο για εσάς, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Πώς μπορείτε να κάνετε υγιεινές επιλογές στην διατροφή σας;

Αν αισθάνεστε ότι έχει δοκιμάσει όλα τα μέσα για να δημιουργήσετε μια υγιή σχέση με το φαγητό χωρίς ακόμα αποτελέσματα, τότε η διαισθητική διατροφή μπορεί να σας φαίνεται σαν μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση από όλα τα βάσανά σας. Αλλά μπορεί να είναι μια δύσκολη έννοια για κάποιους, καθώς δεν υπόσχεται αποτελέσματα γρήγορης διόρθωσης. Η διαισθητική διατροφή δεν έχει να κάνει με την απώλεια βάρους, αλλά με το να χτίσετε μια μακροχρόνια σχέση με το σώμα σας και να το εμπιστευτείτε να κάνει τις υγιεινές επιλογές. Αν αυτό που επιθυμείτε είναι η γρήγορη απώλεια βάρους, θα απογοητευτείτε.

Και για πολλούς ανθρώπους η διαισθητική διατροφή δεν είναι τόσο απλή. Επειδή μπορεί να τρώνε υπερβολικά όταν βαριούνται, όταν είναι λυπημένοι ή για παρηγοριά. Και αυτές οι συμπεριφορές είναι δύσκολο να σπάσουν. Η διαισθητική διατροφή απαιτεί κάποια αυτοπειθαρχία και δυστυχώς αυτό είναι που λείπει από πολλούς ανθρώπους που παλεύουν με το φαγητό. Ο καθένας είναι διαφορετικός, γι’ αυτό και δεν υπάρχει μια ενιαία λύση για όλους.

Πώς η αγάπη για τον εαυτό σας θα σας βοηθήσει με την διατροφή σας;

Το ταξίδι προς ένα υγιές σώμα και μυαλό δεν είναι ποτέ εύκολο. Το πιο σημαντικό είναι να φροντίζετε τον εαυτό σας και να μην τα βάζετε με τον εαυτό σας αν κάτι δεν λειτουργεί.

Σας λένε να ακούτε το σώμα σας, αλλά στη συνέχεια δεν σας λένε πραγματικά πώς. Σίγουρα χρειάζεται λίγη μελέτη στο σπίτι σχετικά με τη διαισθητική διατροφή, ώστε να μπορέσετε να αποκτήσετε μια καλύτερη αίσθηση του τι πραγματικά είναι και τι πραγματικά σημαίνει.

Το να καταλάβετε πώς να τρέφεται σωστά το σώμα σας για να πετύχετε τους όποιους στόχους σας, πιθανότατα θα χρειαστεί λίγος χρόνος και υπομονή. Η ανάμειξη της έρευνας και της υποστήριξης με αυτοεκτίμηση θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική συνταγή για όσους θέλουν να απελευθερωθούν από μη βιώσιμες δίαιτες και να αρχίσουν να εκτιμούν τη ζωή έξω από αυτό που τρώνε.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved