Διατροφή

Δίαιτα BRAT: Πότε συστήνεται και πόσο ασφαλής είναι;

Τι είναι η δίαιτα BRAT;

Η δίαιτα BRAT αποτελείται κατά βάση από μπανάνες(Β), ρύζι (R), σάλτσα μήλου (A) και τοστ (T). Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1920. Μέχρι πρόσφατα, αποτελούσε μια δημοφιλή σύσταση από Αμερικανούς γιατρούς για τη θεραπεία παιδιών με στομαχικές διαταραχές .

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η δίαιτα, είναι πολύ περιοριστική και στερεί θρεπτικά συστατικά από τον οργανισμό.

Η ιδέα της δίαιτας BRAT είναι ότι αυτές οι τροφές είναι ήπιες για το στομάχι. Οι τροφές αυτής της δίαιτας θεωρούνταν ότι είναι απλές τροφές που χωνεύονται εύκολα.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), τα άπαχα τρόφιμα είναι:

  • εύπεπτα
  • χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες
  • μαγειρεμένα
  • μη πικάντικα

Οι ειδικοί πίστευαν ότι τα άτομα με στομαχικές διαταραχές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια δίαιτα που αποτελείται αποκλειστικά από άπαχες τροφές σαν την  δίαιτα BRAT που:

  • Είναι ήπιες για το στομάχι σας – είναι χαμηλές σε πρωτεΐνες και λιπαρά, δύο θρεπτικά συστατικά που μπορεί να είναι πιο δύσκολο να χωνευτούν όταν έχετε μια ασθένεια του στομάχου
  • Κάνουν τα κόπρανά σας πιο σταθερά – έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι αμυλούχα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει την σύσταση των κοπράνων σας
  • Μπορεί να μειώσουν τη ναυτία – είναι σχετικά άνοστα σε γεύση και οσμή. Ορισμένα άτομα, όπως για παράδειγμα οι εγκυμονούσες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις ναυτίες τους, μπορεί να τα θεωρούν πιο ανεκτά

Παρά τις τέσσερις τροφές που υπάρχουν στο όνομά της, η δίαιτα BRAT μπορεί να περιλαμβάνει και άλλες άπαχες επιλογές τροφίμων.

Πότε συνιστάται η δίαιτα BRAT;

Η δίαιτα BRAT συστήνεται όταν κάποιος έχει πεπτικά προβλήματα ή συμπτώματα. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση αυτής της δίαιτας που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες για ένα αναστατωμένο στομάχι.

Άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το στομάχι:

  1. Δίαιτα BRAT για τη γρίπη του στομάχου (γαστρεντερίτιδα) – παρά το γεγονός ότι συνήθως αποκαλείται «γρίπη του στομάχου» η ασθένεια αυτή δεν προκαλείται στην πραγματικότητα από τον ιό της γρίπης αλλά από διάφορα στομαχικά μικρόβια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, εμετό και διάρροια.
  2. Δίαιτα BRAT για διάρροια – οι χαλαρές, συχνές και απρόβλεπτες κινήσεις του εντέρου μπορεί να έχουν διάφορες αιτίες, όπως γρίπη του στομάχου, ιογενείς λοιμώξεις, άγχος και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
  3. Δίαιτα BRAT για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – το οξύ του στομάχου ανεβαίνει στον φάρυγγα (οισοφάγο) προκαλώντας αίσθημα καύσου. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τρώτε πολλές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή όξινες τροφές ή πίνετε πολύ αλκοόλ.

Δεν υπάρχουν κλινικές δοκιμές υψηλής ποιότητας σχετικά με τα αποτελέσματα της δίαιτας BRAT. Αντ’ αυτού, η βάση για αυτή τη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες στηρίζεται στην έρευνα συγκεκριμένων άπαχων τροφών. Για παράδειγμα, υπάρχουν ενδείξεις ότι τόσο η μπανάνα όσο και η σούπα ρυζιού μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της διάρροιας στα παιδιά.

Από αυτό προκύπτει ότι υπάρχουν ελάχιστες έως καθόλου έρευνες σχετικά με το πόσο καιρό θα πρέπει να ακολουθήσετε τη δίαιτα BRAT. Οι ανεπίσημες κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν την επαναφορά της κανονικής σας διατροφής μετά από περίπου 24 ώρες. Ποτέ δεν έχει συστηθεί για παρατεταμένη ή μακροχρόνια χρήση.

Γιατί η δίαιτα BRAT θεωρείται πλέον πολύ επικίνδυνη;

  1. Πολύ περιοριστική

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ειδικοί δεν συνιστούν πλέον τη δίαιτα BRAT για ενήλικες και παιδιά: Είναι εξαιρετικά περιοριστική, οπότε θα οδηγούσε σε διατροφικές ελλείψεις.

Με απλά λόγια, το εύρος των θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα της δίαιτας BRAT είναι πολύ περιορισμένο. Αυτό όχι μόνο μπορεί να εμποδίσει την ανάρρωση από την ασθένεια του στομάχου, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον υποσιτισμό. Σε ακραίες περιπτώσεις, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η δίαιτα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε σοβαρό υποσιτισμό σε μικρά παιδιά.

Από αυτή την άποψη, οι πιθανές θετικές επιδράσεις τροφών όπως οι μπανάνες και το ρύζι στη διάρροια δεν δίνουν ακριβή εικόνα για το πώς η τήρηση μιας δίαιτας που περιέχει μόνο αυτές τις τροφές μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό σας. Στην πραγματικότητα, η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να επιδεινώσει τη διάρροια και αυτή η ασθένεια μπορεί επίσης να καταστήσει δυσκολότερη την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της διατροφής σας.

Ως αποτέλεσμα, οι οργανισμοί υγείας δεν τη συνιστούν πλέον. Για παράδειγμα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) περιγράφουν τη δίαιτα BRAT ως «πολύ περιοριστική».

  1. Περιέχει FODMAPs

Είναι γνωστό πλέον ότι τρόφιμα όπως το μήλο, το ψωμί και οι μπανάνες περιέχουν FODMAP. Τα FODMAPs είναι τύποι υδατανθράκων που διασπώνται στο παχύ έντερο, προκαλώντας την παραγωγή περισσότερων αερίων και την αναρρόφηση περισσότερων υγρών. Σε άτομα με πεπτικά προβλήματα, αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα πόνου, φουσκώματος και χαλαρών κοπράνων.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι και ασφαλέστεροι τρόποι ανάρρωσης από μια ασθένεια του στομάχου;

Όσον αφορά το φαγητό κατά τη διάρκεια των στομαχικών προβλημάτων, οι τρέχουσες ιατρικές συμβουλές είναι να συνεχίσετε να καταναλώνετε μια ισορροπημένη διατροφή. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση, ειδικά αν έχετε συμπτώματα έμετου ή διάρροιας.

Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας προτείνει περαιτέρω θεραπευτικές επιλογές εάν τα συμπτώματα διάρροιας συνεχίζονται πέραν των 5-7 ημερών και ο έμετος πέραν των 1-2 ημερών. Θα πρέπει επίσης να ζητήσετε τη συμβουλή του εάν παρατηρήσετε σημάδια αφυδάτωσης (όπως ούρα με σκούρο χρώμα και έντονη οσμή).


+ 10 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Bland Diet https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538142/

Stopping or reducing dietary fiber intake reduces constipation and its associated symptoms https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435786/

NUTRITIONAL CONSEQUENCES OF ACUTE DIARRHEA https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK219100/

Managing Acute Gastroenteritis Among Children https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr5216a1.htm

What to know about the BRAT diet https://www.medicalnewstoday.com/articles/318255

Gastroenteritis in children: Part II. Prevention and management. http://www.aafp.org/afp/2012/0601/p1066.html

Efficacy and safety of Saccharomyces boulardii for acute diarrhea http://www.aafp.org/afp/2012/0601/p1066.html

Health benefits of green banana consumption: A systematic review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627159/

he effect of G-ORS along with rice soup in the treatment of acute diarrhea in children: A single-blind randomized controlled trial [Abstract]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27556051

Nutrition strategies for managing diarrhea https://www.iffgd.org/lower-gi-disorders/diarrhea/nutrition-strategies.html