Διατροφή

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων: Πώς μπορεί να βοηθήσει στην ύφεση του διαβήτη τύπου 2;

Ο διαβήτης τύπου 2 θεωρείται μια ανίατη και δια βίου πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) στο αίμα, λόγω αδυναμίας του οργανισμού να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη και να απορροφήσει τη γλυκόζη.

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι μια μορφή αιμοσφαιρίνης που συνδέεται με τη γλυκόζη και δίνει πληροφορίες σχετικά με τα μέσα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους προηγούμενους 2-3 μήνες.

Παρόλο που η μακροχρόνια ύφεση του διαβήτη τύπου 2 είναι πιθανή, αυτό δεν σημαίνει πως η πάθηση θεραπεύεται, καθώς τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να επανέλθουν σε διαβητικά επίπεδα.

Μελέτες έχουν δείξει πως η απώλεια βάρους μέσω της μείωσης της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση του διαβήτη τύπου 2, η οποία χαρακτηρίζεται από επιστροφή των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε προδιαβητικά επίπεδα χωρίς τη λήψη φαρμάκων.

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & Health, έδειξε πως μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες βελτίωσε το γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, το 77% των συμμετεχόντων που υιοθέτησαν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες κατά το πρώτο έτος μετά τη διάγνωσή τους με διαβήτη τύπου 2, πέτυχαν ύφεση αυτού.

Μπορεί μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων να βοηθήσει στην ύφεση του διαβήτη τύπου 2;

Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες περιλαμβάνει τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε σάκχαρα (πχ. πατάτες, ψωμί, ρύζι), τα οποία οδηγούν σε απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και επικεντρώνεται κυρίως στην κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών, ψαριών, κρέατος, ξηρών καρπών και φρούτων.

Στην προαναφερθείσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 186 άτομα με διαβήτη τύπου 2, τα οποία υιοθέτησαν μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων, με σκοπό τη διαχείριση του διαβήτη, για μια μέση χρονική περίοδο 33 μηνών.

Μετά το τέλος αυτού του χρονικού διαστήματος, διαπιστώθηκε πως τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, που επέλεξαν να ακολουθήσουν τη διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, εμφάνισαν μια μέση μείωση του σωματικού βάρους τους κατά περίπου 10 κιλά.

Επιπλέον, περίπου το 97% όσων ακολούθησαν τη δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες εμφάνισαν σημαντική μείωση των επιπέδων της HbA1c και ορισμένων δεικτών καρδιαγγειακής νόσου (αρτηριακή πίεση, επίπεδα τριγλυκεριδίων και LDL χοληστερόλης) κατά την περίοδο παρακολούθησης.

Το 51% των συμμετεχόντων της μελέτης παρουσίασαν παρατεταμένη ύφεση του διαβήτη τύπου 2, επιτυγχάνοντας επίπεδα της HbA1c κάτω από 48 mmol/mol για περισσότερους από 3 μήνες. Σύμφωνα με περαιτέρω αναλύσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πως το 77% όσων υιοθέτησαν τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων εντός του πρώτου έτους μετά τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 πέτυχαν ύφεση, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν αρκετά χαμηλότερο για εκείνους που είχαν διαγνωστεί πριν περισσότερα χρόνια με την πάθηση.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν πως ακόμη και άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορούν να επωφεληθούν από την υιοθέτηση μιας δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για τη βελτίωση του γλυκαιμικού τους ελέγχου.

Τι περιορισμούς είχε η μελέτη;

Παρόλο που τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης είναι πολλά υποσχόμενα, δεν είναι σαφές εάν η αλλαγή στον τύπο της διατροφής ή η μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων είναι αυτή που οδήγησε σε βελτίωση των επιπέδων της HbA1c στα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές συνιστούν την αντιμετώπιση της διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ως ένα πιθανό εργαλείο για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, αλλά όχι ως οριστική λύση στο πρόβλημα, καθώς άλλες προσεγγίσεις, όπως η φαρμακευτική αγωγή, παρουσιάζουν επίσης θετικά αποτελέσματα.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Low-carb diet reverses type 2 diabetes in 51% of participants to new study https://www.medicalnewstoday.com/articles/low-carb-diet-reverses-type-2-diabetes-in-51-of-participants-to-new-study

What predicts drug-free type 2 diabetes remission? Insights from an 8-year general practice service evaluation of a lower carbohydrate diet with weight loss https://nutrition.bmj.com/content/early/2023/01/02/bmjnph-2022-000544