Διατροφή

Δίαιτα κέτο: Μειώνει την κόπωση και την κατάθλιψη της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Η κετογονική δίαιτα, που περιλαμβάνει κρέατα, λίπη και μη αμυλούχα λαχανικά, μπορεί να είναι ασφαλής για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, την ίδια ώρα που μπορεί να τους βοηθήσει να διαχειριστούν τα συμπτώματα της κόπωσης και της κατάθλιψης που προκαλούνται από τη νόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο μήνα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον. (Διατροφή Κέτο: Εγκυμονεί μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία;)

Η δίαιτα κέτο μπορεί να μειώσει την κόπωση και την κατάθλιψη σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας;

Η νέα μελέτη προστίθεται σε έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών, που επιδιώκει να διερευνήσει το πώς μια δίαιτα με έμφαση σε λιγότερους υδατάνθρακες και ακόμη λιγότερα σάκχαρα, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία και να μειώσουν τα συμπτώματα ορισμένων ασθενειών. (6 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τη διατροφή κέτο)

Η δίαιτα κέτο, που είναι πλούσια σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες, μελετήθηκε και αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1920, με στόχο να βοηθήσει τα παιδιά με επιληπτικές κρίσεις μέσω της ώθησης του σώματος σε μια κατάσταση που ονομάζεται κέτωση, κατά την οποία το διαθέσιμο λίπος του σώματος, μετατρέπεται σε ενέργεια. Από τότε, έχει διερευνηθεί περαιτέρω, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί το κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση καταστάσεων, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης και καταστάσεων που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την φλεγμονή του σώματος, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ). (Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Πώς προκαλείται; Ποια η ευθύνη του ανοσοποιητικού;)

Η παρούσα μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στο Charlottesville, περιελάμβανε 65 άτομα με υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, την πιο κοινή μορφή της νόσου. Οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να καταναλώνουν δύο έως τρία κετογονικά γεύματα την ημέρα, για 6 μήνες. Τα γεύματα αυτά περιελάμβαναν 1 ή 2 μερίδες αυγών, ψαριών ή κρέατος με έως και 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λάδι, αβοκάντο, κρέμα γάλακτος, μαζί με 1 έως 2 φλιτζάνια μη αμυλούχα λαχανικά, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αγγούρια ή κουνουπίδι. Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να καταναλώσουν το μέγιστο 20 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα, η τήρηση των οποίων επιβεβαιωνόταν με καθημερινές εξετάσεις ούρων. Συνολικά, περίπου 54 άτομα (83%) μπορέσαν να ακολουθήσουν πιστά την δίαιτα για περίοδο 6 μηνών. (Διατροφή Κέτο: Ποιες ασθένειες μπορεί να καταπολεμήσει;)

Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια, διαπίστωσαν ότι στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες είχαν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Σε ότι αφορά την σκλήρυνση κατά πλάκας, μέσω ενός κοινού τεστ που εξετάζει την εξέλιξη της νόσου, διαπιστώθηκε 17% βελτίωση, με τους συμμετέχοντες να είναι πλέον σε θέση να περπατούν κατά μέσο όρο 100 πόδια περισσότερο από ότι στην αρχή της μελέτης. (Σκλήρυνση κατά πλάκας: Το κρέας αυξάνει τον κίνδυνο;)

Τέλος, τα δείγματα αίματος των συμμετεχόντων, που συλλέχθηκαν στο τέλος της μελέτης, έδειξαν βελτιωμένα επίπεδα σε ορισμένους φλεγμονώδεις δείκτες, παρόλο που δεν γνωστοποιήθηκαν συγκεκριμένα ποιοι δείκτες βελτιώθηκαν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρόλο που υπάρχει ανάγκη για περεταίρω έρευνα, η παρούσα μελέτη δείχνει ότι πράγματι η δίαιτα κέτο μπορεί να μειώσει ορισμένα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όταν ακολουθείται για διάστημα 6 μηνών. Όπως εξήγησαν, παρόλο που είναι δύσκολο να ακολουθηθεί μακροπρόθεσμα και δεδομένου ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια φλεγμονώδης νόσος, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των κετονών μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλεί η νόσος, όπως η κόπωση και η κατάθλιψη. (Δίαιτα Κέτο: Για ποιους είναι κατάλληλη;)