Διατροφή

Δίαιτα keto: Θαυματουργή ή επικίνδυνη;

© Tanyalev1978 | Dreamstime Stock Photos
© Tanyalev1978 | Dreamstime Stock Photos

Τι είναι η δίαιτα keto;

Η κετογονική δίαιτα είναι πολύ δημοφιλής και συχνά διαφημίζεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως η πιο ιδανική για γρήγορη απώλεια βάρους και καύσης λίπους. Όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν πως πρόκειται για μια ιατρική δίαιτα που διαφέρει αρκετά από εκείνες που βασίζονται στην κατανάλωση πρωτεΐνης και αποκλείουν τους υδατάνθρακες και σημειώνουν ότι πρέπει να γίνεται με προσοχή, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού του, καθώς μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στην υγεία.

Η keto δίαιτα, κυρίως, χρησιμοποιείται για να μειώσει την συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων στα παιδιά. Αν και έχει χρησιμοποιηθεί για την απώλεια βάρους, μόνο τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα έχουν μελετηθεί και ήταν συγκεχυμένα. Δεν γνωρίζουμε αν δουλεύει σε βάθος χρόνου, ούτε αν είναι ασφαλής,  δηλώνει η διαιτολόγος Kathy McManus, διευθύντρια του τμήματος Διατροφής του Harvard-affiliated Brigham and Women’s Hospital.

Πως λειτουργεί η δίαιτα

Η δίαιτα αυτή στοχεύει στο να αναγκάσει το σώμα να χρησιμοποιήσει ένα διαφορετικό είδος καυσίμου, τις κετόνες που παράγονται από το συκώτι από το αποθηκευμένο λίπος και δε βασίζεται στην καύση της γλυκόζης που προέρχεται από τους υδατάνθρακες.

Το κάψιμο του λίπους ίσως να μοιάζει ο ιδανικός τρόπος να χάσει κανείς βάρος, όμως το να βάλει κανείς το συκώτι σε αυτή τη διαδικασία είναι μια πιο περίπλοκη υπόθεση, καθώς πρέπει να μην καταναλώνονται σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες, χρειάζονται αρκετές μέρες για αν ξεκινήσουν οι διεργασίες στον οργανισμό και αν κάποιος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, τότε αυτό μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία της παραπάνω διεργασίας.

Τι πρέπει να τρώτε σε αυτή τη δίαιτα

Όσοι αποφασίσουν να ακολουθήσουν αυτή τη διατροφή,θα πρέπει σε κάθε γεύμα να καταναλώνουν πολλά λιπαρά. Σε μια τυπική δίαιτα 2000 θερμίδων την ημέρα τα 165 γραμμάρια θα πρέπει να είναι από τα λιπαρά, 40 από υδατάνθρακες και 75 γραμμάρια από πρωτεΐνες. Φυσικά, ο αριθμός αυτός διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την σωματική δραστηριότητα και από άλλους παράγοντες υγείας.

Ξηροί καρποί επιτρέπονται στη δίαιτα, όπως επίσης αβοκάντο, τόφου, σπόροι και ελαιόλαδο, αλλά κορεσμένα λίπη που προέρχονται από λάδι καρύδας, φοινικέλαιο, λαρδί, βούτυρο, βούτυρο, κακάο πρέπει να λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες, κάτι που διχάζει τους επιστήμονες. Η πρωτεΐνη επιτρέπεται στη δίαιτα και το άτομο μπορεί να καταναλώνει κόκκινο και λευκό κρέας, ακόμη και μπέικον.

Τα φρούτα και λαχανικά επιτρέπονται σε πολύ μικρές ποσότητες και συνήθως προτιμώνται τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα μούρα, τα πράσινα λαχανικά, το κουνουπίδι και το μπρόκολο, οι πιπεριές, τα κρεμμύδια, το αγγούρι και το σέλινο, αλλά σε μικρές ποσότητες.

Υπάρχει κίνδυνος;

Δυστυχώς αυτή η διατροφή κρύβει ορισμένους κινδύνους. Ποιοι είναι αυτοί;

Κορεσμένα λιπαρά: Το κυριότερο μειονέκτημά της είναι πως έχει μεγάλο ποσοστό κεκορεσμένων λιπαρών, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για αύξηση της κακής χοληστερίνης LDL.

Διατροφικές ελλείψεις: Καθώς το άτομο δεν τρώει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών κινδυνεύει να εμφανίσει έλλειψη σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως έλλειψη σε βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνη C, σελήνιο, μαγνήσιο, φώσφορος κ.α.

Προβλήματα στο συκώτι: Με τόσο διατροφικό λίπος το συκώτι επιβαρύνεται και μπορεί να δημιουργηθούν ενοχλήσεις

Προβλήματα στα νεφρά:Τα νεφρά μεταβολίζουν την πρωτεΐνη και αυτή η δίαιτα συχνά υπερβαίνει την ποσότητα σε πρωτεΐνη που έχουν τα νεφρά την δυνατότητα να μεταβολίσουν.

Δυσκοιλιότητα: Η δίαιτα είναι πολύ φτωχή σε φυσικές ίνες, αφού δε γίνεται κατανάλωση οσπρίων και δημητριακών και οι ποσότητες των φρούτων και των λαχανικών που καταναώνονται είναι πολύ μικρές.

Σύγχυση στη σκέψη, διαταραχές διάθεσης: Ο εγκέφαλος χρειάζεται υδατάνθρακες για τη λειτουργεί του και μια δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως ευερεθιστότητα και προβλήματα στη μνήμη και τη σκέψη.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved