Διατροφή

Δίαιτα περιορισμού: Τι είναι; Πώς λειτουργεί; Για ποιες ασθένειες είναι ευεργετική;

Πώς λειτουργεί η δίαιτα περιορισμού;

Η ιδέα πίσω από τη δίαιτα περιορισμού είναι η αλλαγή της διατροφής για μερικές εβδομάδες, κατά τις οποίες κόβονται ορισμένες τροφές που ενδεχομένως να προκαλούν πρόβλημα. Το πρόβλημα μπορεί να είναι πόνος στην κοιλιά, φλεγμονή, πονοκέφαλος ή διάρροια. Σε περίπτωση που το πρόβλημα υποχωρήσει μετά την αποκοπή τροφίμων, τότε ο ασθενής αρχίζει να προσθέτει σταδιακά και μεμονωμένα ένα ένα τρόφιμο, για να διαπιστώσει ποιο ήταν αυτό που τον ενοχλούσε.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μειωθούν τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από κάποιο τρόφιμο αρχίζουν να υποχωρούν μέσα σε 4 εβδομάδες από την αλλαγή της διατροφής. Αν περάσουν 8 εβδομάδες και το πρόβλημα δεν υποχωρήσει, τότε μάλλον οι τροφές που αποκόπηκαν δεν είναι η αιτία που το προκαλούσε.

Η δίαιτα περιορισμού είναι θεραπεία ή εξέταση;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δίαιτα περιορισμού είναι τόσο θεραπεία, όσο και εξέταση. Χρησιμοποιείται πρώτα για να γίνουν αντιληπτές οι τροφές που προκαλούν το πρόβλημα (εξέταση) και στη συνέχεια, αυτές οι τροφές αποκόπτονται εντελώς ή περιορίζονται (θεραπεία).

Πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δίαιτα περιορισμού;

Παρόλο που απαιτείται περεταίρω έρευνα, η δίαιτα περιορισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τρόπος διάγνωσης και θεραπείας αλλεργιών, δυσανεξίας στη γλουτένη (κοιλιοκάκη), δυσανεξίας στη λακτόζη, χρόνιου πόνου, κόπωσης, συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, διαταραχών διάθεσης και προσοχής και άλλων καταστάσεων.

Η δίαιτα περιορισμού μπορεί να ανακουφίσει τον χρόνιο πόνο;

Η φλεγμονή είναι η βασική αιτία του χρόνιου πόνου. Ο πυρετός, το πρήξιμο και ο πόνος είναι μέρος της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος στο οτιδήποτε θεωρεί απειλή. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή σε μερικούς ανθρώπους, ιδιαίτερα αυτά που έχουν ζάχαρη ή είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα, όπως η κατεψυγμένη πίτσα ή τα δείπνα στο φούρνο μικροκυμάτων. Εάν κόψετε ή περιορίσετε τις τροφές που προκαλούν φλεγμονή, θα παρατηρήσετε ότι ο πόνος αρχίζει να μειώνεται. (Χρόνια φλεγμονή: Κατανοήστε την για να την διαχειριστείτε!)

Ποιες τροφές πρέπει να περιοριστούν για μείωση του πόνου και της φλεγμονής;

Αν θεωρείτε ότι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο σας προκαλεί πρόβλημα, τότε ξεκινήστε με την αποκοπή του. Αν δεν έχετε ιδέα για το τι σας ενοχλεί, τότε αρχίστε απομακρύνοντας ζάχαρη, συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Αν δεν δείτε αποτέλεσμα συνεχίστε με γλουτένη, χοιρινό, βοδινό, καλαμπόκι, αυγά, οστρακοειδή, σοκολάτα, καφέ ή τσάι για να δείτε αν προκύψει διαφορά στον πόνο σας. (Φλεγμονή: μειώστε τη στο σώμα σας με απλούς καθημερινούς τρόπους και ζήστε καλύτερα)

Η δίαιτα περιορισμού μπορεί να βοηθήσει με τη ΔΕΠΥ;

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια χρόνια πάθηση που διαγιγνώσκεται συχνότερα σε παιδιά, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τους ενήλικες. Όσοι την έχουν, δυσκολεύονται να δώσουν προσοχή σε κάτι και να παραμείνουν ακίνητοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρόλο που η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η δίαιτα περιορισμού μπορεί να βοηθήσει περίπου το 25% των ατόμων που έχουν ΔΕΠΥ, με τουλάχιστον μερικά από τα συμπτώματά τους. (ΔΕΠΥ ενηλίκων: 10 πράγματα που επιδεινώνουν τα συμπτώματα)

Η δίαιτα περιορισμού μπορεί να βοηθήσει με τις ημικρανίες;

Κοινοί παράγοντες που προκαλούν ημικρανίες είναι τα γαλακτοκομικά, η σοκολάτα, τα αυγά, τα εσπεριδοειδή, το κρέας, το σιτάρι, οι ξηροί καρποί, οι ντομάτες, τα κρεμμύδια, το καλαμπόκι, τα μήλα και οι μπανάνες. Αυτό ωστόσο, δεν σημαίνει ότι όποτε καταναλωθούν αυτές οι τροφές θα προκύψει ημικρανία, αλλά αξίζει η δοκιμή της συγκεκριμένης δίαιτας για να βρεθούν τα τρόφιμα που αποτελούν το έναυσμα των ημικρανιών στη δική σας περίπτωση. (Ημικρανίες και Χρόνιες ημικρανίες: Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την εμφάνισή τους;)

Η δίαιτα περιορισμού μπορεί να βοηθήσει με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου;

Η δίαιτα περιορισμού μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για άτομα με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, αλλά είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, διότι υπάρχουν πολλά τρόφιμα που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα των ασθενών, προκαλώντας τελικά πόνο, δυσφορία, αέρια και φούσκωμα. Μερικά από αυτά τα τρόφιμα είναι τα μήλα, τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα, τα κρεμμύδια, το κουνουπίδι και άλλα φρούτα και λαχανικά, μαζί με τρόφιμα και ποτά με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Μιλήστε με το γιατρό σας ή με έναν διαιτολόγο πριν δοκιμάσετε τη δίαιτα περιορισμού.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved