Διατροφή

Διακοπές και Διαβήτης: Συμβουλές διατροφής για διαβητικούς

Η περίοδος των διακοπών είναι μια ιδιαίτερη περίοδος για όλους μας, γιατί είναι η ευκαιρία μας να βρεθούμε με φίλους, συγγενείς και να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας. Αλλά, κακά τα ψέματα, είτε καλοκαίρι είναι, είτε Πάσχα, είτε Χριστούγεννα, οι οικογενειακές συναθροίσεις με άφθονο φαγητό και οι έξοδοι για φαγητό είναι αναπόσπαστο στοιχείο των διακοπών. Παρόλο που όλοι πρέπει να προσέξουμε την διατροφή μας, τα άτομα με διαβήτη, έχουν ένα λόγο παραπάνω. Τι πρέπει να κάνουν λοιπόν, για να απολαύσουν όσο γίνεται περισσότερο τις διακοπές τους; Πάμε πιο κάτω να μάθουμε.

Έχετε διαβήτη; Αυτά πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας την περίοδο των διακοπών!

1. Δοκιμάστε μικρές λιχουδιές

Σίγουρα, τα οικογενειακά τραπέζια αποτελούνται από πολλούς απολαυστικούς πειρασμούς. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να νιώσει στερημένος. Διαλέξτε την αγαπημένη σας λιχουδιά και τοποθετήστε στο πιάτο σας μια μικρή ποσότητα. Από εδώ και πέρα, γεμίστε το πιάτο σας μόνο με ότι μπορείτε να φάτε και αποφύγετε οτιδήποτε σας είναι αχρείαστο.

2. Φάτε στο σπίτι

Αν γνωρίζετε εκ των προτέρων, ότι θα πάτε σε κάποιο τραπέζι και κατά συνέπεια θα βρεθείτε μπροστά σε πειρασμούς, τότε σχεδιάστε την μέρα σας ανάλογα. Συγκεκριμένα, φάτε ένα υγιεινό γεύμα στο σπίτι με πολλά θρεπτικά συστατικά για να ελαχιστοποιήσετε την πείνα σας, έτσι ώστε όταν πάτε στο τραπέζι να περιοριστείτε μόνο σε όσα επιτρέπεται να φάτε. Να θυμάστε, πως όσο πιο πεινασμένοι νιώθετε, τόσο πιο δύσκολο θα σας είναι να αντισταθείτε στους πειρασμούς.

3. Ενημερώστε τους οικοδεσπότες για τις διατροφικές σας ανάγκες

Εάν είστε καλεσμένοι σε ένα όχι και τόσο οικείο σπίτι, φροντίστε να ενημερώσετε τους οικοδεσπότες για τις διατροφικές σας ανάγκες εκ των προτέρων. Οι περισσότεροι άνθρωποι, εκτιμούν το να γνωρίζουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες, ώστε να μπορούν να ετοιμάσουν ένα δείπνο που θα ευχαριστήσει τους καλεσμένους τους.

4. Αλκοόλ

Το αλκοόλ περιέχει θερμίδες που αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Μάλιστα, μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνετε. Εάν έχετε απορίες σχετικά με το πόσο μπορείτε να πιείτε, μιλήστε με τον γιατρό σας.

5. Ινσουλίνη

Εάν παίρνετε ινσουλίνη, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας εκ των προτέρων, για το τι θα κάνετε εάν κάποια στιγμή καταναλώσετε περισσότερους υδατάνθρακες από το επιτρεπτό. Εκείνος, θα σας συμβουλεύσει ανάλογα για το αν θα πρέπει να λάβετε περισσότερη ινσουλίνη βραχείας επίδρασης.

6. Κρυολόγημα

Μερικά φάρμακα κατά του κρυολογήματος, περιέχουν πολλή ζάχαρη, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο του αίματος. Επίσης περιέχουν ακεταμινοφαίνη, η οποία είναι τοξική για το συκώτι σε μεγάλες ποσότητες. Τα περισσότερα, δε, από αυτά, μπορούν να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε ήδη. Εάν λοιπόν κρυολογήσετε κατά τη διάρκεια των διακοπών, ζητήστε εξατομικευμένες συμβουλές από τον γιατρό σας.

7. Φροντίστε να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας

Φροντίστε να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Να θυμάστε πως τα ιδανικά επίπεδα, ανεξαρτήτως εποχής, είναι 80-120 mg / dl πριν από το φαγητό και περίπου 140mg / dl, 2 ώρες μετά το φαγητό.

8. Επιλέξτε να τρέφεστε υγιεινά

Η υγιεινή διατροφή είναι πολύ καλή για την υγεία όλων και όχι μόνο για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Εάν θα παραγγείλετε φαγητό, προσπαθήστε να είναι όσο πιο υγιεινό γίνεται. Εάν θα μαγειρέψετε, βρείτε μια συνταγή που να είναι φιλική προς το διαβήτη. Υπάρχουν πολλά βιβλία μαγειρικής που εστιάζουν σε γεύματα ειδικά για άτομα με διαβήτη.

Συμπερασματικά

Όλοι ανεξαιρέτως μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους δεόντως, ανεξάρτητα από το αν πάσχουν ή όχι από διαβήτη. Λίγος προγραμματισμός και σύνεση χρειάζεται.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved