Μολυσματικές ασθένειες

Διακοπές και κορωνοϊός: Πώς να ταξιδέψετε και να απολαύσετε τις διακοπές σας με ασφάλεια

Ο μαζικός εμβολιασμός, η πτώση των κρουσμάτων COVID-19 και η ελεύθερη μετακίνηση είναι συνθήκες που αυτό το καλοκαίρι θα αυξήσουν τον αριθμό των τουριστών από, προς αλλά και μέσα στη χώρα μας. Σίγουρα όλοι ανυπομωνούμε για τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι η πανδημία δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος της και επομένως οφείλουμε να είμαστε σε επιφυλακή για τον ιό SARS-CoV-2 ακόμα και κατά την περίοδο των διακοπών.

Τι πρέπει να έχω υπόψη μου πριν τις καλοκαιρινές διακοπές;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει κανείς κατά νου πριν ταξιδέψει είναι ο εμβολιασμός. Στη χώρα μας το 35% του πληθυσμού έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ανοίγοντας τον δρόμο προς την ανοσία της αγέλης. Όμως, το υπόλοιπο 65% του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, στο οποίο και ανήκουν νέοι (κάτω των 30 ετών), ανήλικα παιδιά, έφηβοι, αλλά και ενήλικες άνω των 30 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Συνεπώς, μια μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού παραμένει ευάλωτη στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον οργανισμό. Αν δεν έχετε εμβολιαστεί ή/και ανήκετε σε ευπαθή ομάδα, για παράδειγμα αν έχετε άσθμα ή διαβήτη, είναι σημαντικό να παραμείνετε προσεκτικοί καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών σας και να αποφύγετε τον συνωστισμό.

Αν είστε εμβολιασμένοι, θεωρητικά είστε σχετικά ασφαλείς από τη νόσο COVID-19, ωστόσο είναι απαραίτητο να συνεχίσετε να τηρείτε τα προβλεπόμενα μέτρα (μάσκες, υγιεινή χεριών κτλ.) γιατί είναι πιθανό να μεταδίδετε τον ιό χωρίς να νοσήσετε οι ίδιοι. Επίσης, αν σκέφτεστε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, πρέπει να είστε ενήμεροι σχετικά με την πολιτική κάθε χώρας για τους ταξιδιώτες. Κατά πάσα πιθανότητα, θα σας ζητηθεί αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) πριν την είσοδο και την έξοδό σας από τη χώρα, καθώς και να επιδείξετε το πιστοποιητικό εμβολιασμού σας, ή ακόμα και να παραμείνετε σε καραντίνα για μερικές ημέρες και να πραγματοποιήσετε δεύτερο μοριακό τεστ. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ακολουθείτε τους υγειονομικούς κανονισμούς που ισχύουν σε κάθε χώρα και να έχετε πάντα μαζί σας το πιστοποιητικό εμβολιασμού σας.

Αν πρόκειται να ταξιδέψετε με ανεμβολίαστα μέλη, συμβουλέψτε τους να φοράνε μάσκα συνεχώς, ειδικά όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους ή σε χώρους συνωστισμού, όπως μια συναυλία.

Υπάρχουν ασφαλείς δραστηριότητες για μια οικογένεια με ανεμβολίαστα παιδιά;

Αν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας έχουν εμβολιαστεί, θεωρείται ασφαλές το να ταξιδέψουν με παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί. Τα παιδιά, κατά κύριο λόγο, βιώνουν πιο ήπια την COVID-19 και δεν έχουν τις επιπλοκές των ενηλίκων, εφόσον φυσικά δεν συντρέχουν ιατρικές παθήσεις και έχουν ακόμα μικρότερη πιθανότητα να κολλήσουν τον ιό αν οι γύρω τους είναι εμβολιασμένοι. Συνεπώς, μπορούν να συμμετέχουν στις περισσότερες δραστηριότητες, ειδικά αν πραγματοποιούνται στην ύπαιθρο. Το καλοκαίρι αυτό είναι μια ιδανική ευκαιρία να πραγματοποιήσετε μια εξόρμηση στη φύση μαζί με τα παιδιά σας, να ξεφύγετε από τα αστικά τοπία και τον κοινωνικό συνωστισμό και να εξερευνήσετε δραστηριότητες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα δοκιμάζατε, όπως η πεζοπορία, η ορειβασία και τα θαλάσσια σπορ. Φυσικά, όταν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο ή κοντά σε πολύ κόσμο συνιστάται η χρήση μάσκας, τόσο από τα παιδιά σας όσο και από εσάς.

Τι πρέπει να κάνω αν ταξιδεύω με αεροπλάνο;

Το ταξίδι με αεροπλάνο προϋποθέτει αρνητικό μοριακό τεστ και το να φοράτε μάσκα σε όλη τη διάρκεια της πτήσης. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προστατευτείτε από τον ιό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αφού ο χώρος του αεροπλάνου είναι κλειστός και σχετικά συνωνιστισμένος. Αρχικά, αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, αναβαθμίστε το εισιτήριό σας σε εισιτήριο πρώτης θέσης, ώστε να έχετε περισσότερο χώρο κατά την πτήση και να αποβιβαστείτε σχετικά νωρίς, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα να κολλήσετε ή να μεταδώσετε εν αγνοία σας τον ιό. Αν πάλι ταξιδεύετε με εισιτήριο οικονομικής θέσης, εξετάστε το ενδεχόμενο να φορέσετε παραπάνω από μια μάσκα και αλλάξτε τη μάσκα σας κάθε μια ώρα. Επίσης, ανοίξτε τον εξαεριστήρα ώστε να ανανεώνεται ο αέρας στο χώρο σας όσο είναι δυνατό. Φυσικά, είναι απαραίτητη η χρήση αντισηπτικού όταν ακουμπήσετε αντικείμενα που έχουν αγγίξει τρίτοι, καθώς και μετά τη χρήση της τουαλέτας του αεροπλάνου.

Πώς να προετοιμαστώ για το ταξίδι εν καιρώ πανδημίας;

Η καλή οργάνωση πριν το ταξίδι θα σας επιτρέψει να μην στερηθείτε τίποτα από τις διακοπές σας παραμένοντας ασφαλείς. Για παράδειγμα, εξοπλιστείτε με αρκετές μάσκες και αντισηπτικά πριν ταξιδέψετε ώστε να μην εξαντληθούν σε μια κρίσιμη στιγμή. Επιπλέον, αν σκέφτεστε να επισκεφτείτε μέρη που απαιτούν κράτηση, όπως ένα θεματικό πάρκο, ένα μουσείο ή ένας αρχαιολογικός χώρος, είναι προτιμότερο να κάνετε την κράτησή σας έγκαιρα ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως, αφού οι περισσότεροι χώροι δεν λειτουργούν με πληρότητα της δυναμικότητάς τους για την αποφυγή συνωστισμού. Επιπλέον, ίσως είναι ασφαλέστερο να προτιμήσετε τη διαμονή σε ιδιωτικό κατάλυμα έναντι ενός ξενοδοχείου προκειμένου να αποφύγετε τους κλειστούς κοινόχρηστους χώρους και την επαφή με πολύ κόσμο.

Μετά την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η πανδημία του SARS-CoV-2, οι περισσότεροι αισθανόμαστε την ανάγκη να ξεφύγουμε για λίγες μέρες. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η πανδημία δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος της. Για το λόγο αυτό, καθώς προέχει η ασφάλεια και η υγεία, είναι αναγκαία η τήρηση των υγειονομικών μέτρων σε όλη τη διάρκεια των διακοπών.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved