Πρόληψη και θεραπεία

Διακοπή καφεΐνης: Ποια τα οφέλη της; Μια αληθινή ιστορία

Αναπόσπαστο κομμάτι της πρωινής ρουτίνας πολλών ανθρώπων είναι η κατανάλωση καφέ. Ποια πλεονεκτήματα έχει ωστόσο η διακοπή της καφεΐνης στην ανθρώπινη υγεία; Πιο κάτω, η Gina Harney, μας αφηγείται τη δική της ιστορία.

Ποια οφέλη μπορεί να δει κάποιος στην υγεία του αν διακόψει την καφεΐνη;

«Είναι δύσκολο να πιστέψω πως έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που διέκοψα την καφεΐνη. Από το πανεπιστήμιο, η καφεΐνη ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου, γιατί έπρεπε να έχω δύναμη και ενέργεια για το υπόλοιπο της μέρας. Έκανα το πρωί 3-4 μαθήματα στο πανεπιστήμιο, μετά διάβαζα στη βιβλιοθήκη, το απόγευμα έκανα μαθήματα χορού και αργά το απόγευμα έπιναν έναν τελευταίο καφέ με τους φίλους μου στην καφετέρια. Είχα φτάσει να καταναλώνω 16 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Με την πάροδο του χρόνου, συνειδητοποίησα ότι αυτή η συνήθεια μου, δεν ήταν καλή για την υγεία μου και άρχισα σταδιακά να μειώνω την καφεΐνη που κατανάλωνα. Περιορίστηκα στα 1-2 φλιτζάνια την ημέρα. Ένα το πρωί και ένα το απόγευμα μαζί με το σνακ μου, ώσπου τελικά διέκοψα και τον απογευματινό καφέ γιατί συνειδητοποίησα ότι πλέον διατάρασσε τον ύπνο μου.

Συγκεκριμένα, παρόλο που πάντα μου άρεσε ο καφές, υπέφερα από άγχος για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό ξεκίνησε από τότε που ήμουν στο πανεπιστήμιο και μάλιστα στα χειρότερα μου είχα μέχρι και τρεις κρίσεις πανικού την εβδομάδα. Με συγκεκριμένη διαχείριση, σιγά σιγά μειώθηκαν, όμως, πριν από δυο περίπου χρόνια τα συμπτώματα μου άρχισαν να εμφανίζονται ξανά, γιατί επρόκειτο να κάνω μια χειρουργική επέμβαση. Το άγχος μου ήταν έντονο, ήμουν νευρική για την επερχόμενη χειρουργική επέμβαση και έτσι περιόρισα την κατανάλωση καφέ σε 1 φλιτζάνι την ημέρα. Τότε παρατήρησα ότι κάθε φορά που έπινα καφέ, το άγχος μου επιδεινωνόταν και ο καρδιακός μου ρυθμός αυξανόταν, δεν ένιωθα συγκεντρωμένη και διακατεχόμουν από ένα έντονο αίσθημα κόπωσης. Μια μέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση, αποφάσισα να παραλείψω τον πρωινό μου καφέ. Έπαιρνα αρκετά χάπια για τον πόνο και σκέφτηκα πως ήταν μια καλή ευκαιρία να διακόψω εντελώς την καφεΐνη και κάπως έτσι άφησα πίσω μου αυτή την συνήθεια.

Δύο χρόνια αργότερα, τα επίπεδα της ενέργειας μου είναι πολύ υψηλότερα, το άγχος μου έχει μειωθεί και δεν μου λείπει καθόλου πλέον η καφεΐνη. Έχω διαπιστώσει ότι από τότε που σταμάτησα να καταναλώνω καφεΐνη είμαι πιο συγκεντρωμένη, όταν ξυπνώ το πρωί δεν νιώθω κόπωση και το άγχος μου είναι ελάχιστο.

Πλέον, τον πρωινό μου καφέ τον έχω αντικαταστήσει με άλλα ροφήματα χωρίς καφεΐνη, όπως:

(α) Καφές χωρίς καφεΐνη

(β) Τσάι από βότανα χωρίς καφεΐνη, όπως αιγυπτιακή γλυκόριζα, τσάι λεμονιού, τσάι κανέλας και βανίλιας κλπ. Διαβάστε την ετικέτα πριν αγοράσετε ένα τσάι ή ζητήστε από τον υπάλληλο της καφετέριας τσάι χωρίς καφεΐνη.

(γ) Μείγμα μανιταριού με κακάο, το οποίο, παρόλο που ακούγεται περίεργο, έχει υπέροχη γεύση και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

(δ) Detox Drink, που αποτελεί το βασικό μου πρωινό ρόφημα, το οποίο ενισχύει παράλληλα τον μεταβολισμό και μειώνει την όρεξη

Συμπερασματικά

Η διακοπή της καφεΐνης μπορεί να:

  • Μειώσει το άγχος και τη νευρικότητα
  • Βελτιώσει την καρδιακή λειτουργία
  • Αποτρέψει το αίσθημα της κόπωσης
  • Καταπολεμήσει την αυπνία

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved