Εξαρτησιογόνες ουσίες

Διακοπή καπνίσματος: Η διέγερση του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει;

Η μη επεμβατική διέγερση του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος;

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Addiction, διαπίστωσε ότι οι καπνιστές που χρησιμοποίησαν μη επεμβατική ηλεκτρική ή μαγνητική διέγερση του εγκεφάλου, χαμηλής έντασης, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να μείνουν μακριά από το τσιγάρο για τρεις έως έξι μήνες, συγκριτικά με όσους έλαβαν θεραπεία με εικονικό φάρμακο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ντιζόν στη Γαλλία, συγκέντρωσαν και μελέτησαν δεδομένα για 700 περίπου άτομα, από επτά προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες, διαπιστώνοντας ότι η μη επεμβατική διέγερση του εγκεφάλου είναι μια τεχνική που επηρεάζει, τόσο την βραχυπρόθεσμη, όσο και τη μακροπρόθεσμη διακοπή του καπνίσματος. (Διακοπή καπνίσματος και σύντομες παρεμβάσεις)

Η έρευνα έχει δείξει τα τελευταία χρόνια, ότι η μη επεμβατική διέγερση του εγκεφάλου (NIBS), μια μη φαρμακολογική μέθοδος, μπορεί να εφαρμοστεί ως θεραπευτική επιλογή για διάφορες καταστάσεις υγείας, όπως η διαχείριση του πόνου, η μείωση του βάρους, η διαταραχή της χρήσης αλκοόλ και η καταθλιπτική διαταραχή, αλλά η παρούσα μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο διακοπής του καπνίσματος. (Τι είναι το παθητικό κάπνισμα και γιατί είναι επικίνδυνο;)

Οι δύο πιο συχνά χρησιμοποιημένες μορφές NIBS είναι η διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS) και η διακρανιακή διέγερση συνεχούς ρεύματος (TDCS), που περιλαμβάνει τη χορήγηση συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής έντασης στον εγκέφαλο, με τη χρήση ενός ζεύγους σφουγγαριών – επιφανειακών ηλεκτροδίων- που εμποτίζονται με αλατούχο διάλυμα και τοποθετούνται στο τριχωτό της κεφαλής, τα οποία ρυθμίζουν την νευρωνική διεγερσιμότητα. Η TMS, από την άλλη, χρησιμοποιεί ένα μεταλλικό πηνίο που τοποθετείται στο τριχωτό της κεφαλής, το οποίο παράγει μαγνητικούς παλμούς μέσω του κρανίου, για να προκαλέσει σύντομα ηλεκτρικά ρεύματα στον ιστό του φλοιού. Οι νευρώνες του φλοιού διεγείρονται και ανάλογα με τη συχνότητα των παλμών, η διεγερσιμότητα της στοχευμένης περιοχής του φλοιού είτε αυξάνεται, είτε μειώνεται.

Σύμφωνα με τον Manish Mishra, ιατρικό κριτή στο Addiction Resource, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη διέγερση του εγκεφάλου, ειδικά από κέντρα απεξάρτησης και κλινικές υγείας. Ο εθισμός στο κάπνισμα, ο οποίος προέρχεται από τα πρωτόγονα μέρη του εγκεφάλου και όχι τόσο από τον σκεπτόμενο εγκέφαλο, είναι πραγματικά δύσκολος, με τους καπνιστές να μην μπορούν να απαλλαχθούν εύκολα από αυτόν. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι απλώς ζήτημα θέλησης και είναι πράγματι έτσι για ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων. Αλλά η πλειοψηφία των καπνιστών χρειάζεται εξωτερική υποστήριξη για την διακοπή του. (Αντιμετωπίστε τον εθισμό στο αλκοόλ και στο κάπνισμα με αυτόν τον συνδυασμό φαρμάκων)

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, καπνίζει συστηματικά, ένα ποσοστό που αντιπροσωπεύει περισσότερους από 933 εκατομμύρια ανθρώπους. Σε ολόκληρο τον κόσμο, η χρήση καπνού συνδέεται με 110 θανάτους ανά 100.000 θανάτους ετησίως. Η διαταραχή χρήσης καπνού είναι μια εθιστική συμπεριφορά και είναι δύσκολο για τους χρήστες να την σταματήσουν, όπως συμβαίνει με κάθε είδους εθισμό. Η εξωτερική υποστήριξη για την διακοπή του καπνίσματος είναι εξαιρετικά σημαντική, νοουμένου ότι μόνο το 3-5% των καπνιστών καταφέρνουν να το διακόψουν μόνοι τους.

Οι ειδικοί, με βάση τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, ευελπιστούν ότι στο εγγύς μέλλον η μη επεμβατική διέγερση του εγκεφάλου θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την βοήθεια των ατόμων που επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα.(Κάπνισμα: τι συμβαίνει στον οργανισμό με τη διακοπή του;)


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Low-Intensity Electric Impulses May Help Struggling Smokers Quit https://www.healthline.com/health-news/low-intensity-electric-impulses-may-help-struggling-smokers-quit#Research-is-applicable-to-other-conditions

Non-invasive brain stimulation for smoking cessation: a systematic review and meta-analysis https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.15889

FIND THE BEST DRUG & ALCOHOL REHAB CENTER NEAR YOU. https://www.addictionresource.net/