Διατροφή

Διαλειμματική διατροφή: Βοηθά στην ύφεση του διαβήτη τύπου 2;

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι μια δια βίου πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Δεδομένου του ότι δεν υπάρχει θεραπεία για το διαβήτη τύπου 2, είναι κοινώς αποδεκτό το ότι είναι μια μη αναστρέψιμη πάθηση. Ωστόσο μερικές μελέτες δείχνουν το αντίθετο.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε πως το 46% των συμμετεχόντων της με διαβήτη τύπου 2 παρουσίασε ύφεση μέσω του περιορισμού των καταναλωμένων θερμίδων, ενώ μια άλλη μελέτη του 2020 διαπίστωσε πως οι εντατικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής οδήγησαν σε ύφεση σε παραπάνω από το 60% των συμμετεχόντων με διαβήτη τύπου 2.

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, έδειξε πως η διαλείπουσα νηστεία ανέστρεψε το διαβήτη τύπου 2 σε σχεδόν το 50% των συμμετεχόντων σε αυτή, μετά από τρεις μήνες.

Πώς βοηθά η διαλείπουσα/διαλειμματική νηστεία στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2;

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές στρατολόγησαν 72 ενήλικες, ηλικίας 38 έως 72 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 πριν από 1-11 χρόνια και είχαν δείκτη μάζας σώματος από 19,1 έως 30,4.

Οι συμμετέχοντες αυτοί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες των 36 ατόμων και τους ανατέθηκε είτε μια δίαιτα διαλείπουσας νηστείας είτε μια δίαιτα κανονικής, απεριόριστης διατροφής για 3 μήνες, οι οποίοι διαχωρίστηκαν σε έξι κύκλους των 15 ημερών.

Σε κάθε κύκλο, οι συμμετέχοντες λάμβαναν μια ειδική, τροποποιημένη δίαιτα διαλείπουσας νηστείας για 5 μέρες, στην οποία κατανάλωναν συνολικά 840 θερμίδες, ενώ τις υπόλοιπες 10 μέρες έτρωγαν ό,τι και όσο ήθελαν.

Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν στην αρχή της μελέτης, μετά τους 3 μήνες της και παρακολουθήθηκαν επιπλέον 3 και 12 μήνες μετά το τέλος της μελέτης. Κατά τη διάρκεια της μελέτης όλοι οι συμμετέχοντες λάμβαναν κανονικά τα συνταγογραφούμενα αντιδιαβητικά τους φάρμακα και ακολουθούσαν κανονικά τις συνήθειες σωματικής τους άσκησης.

Μετά τους 3 μήνες της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν πως οι 18 από τους 36 συμμετέχοντες δεν είχαν πλέον ανάγκη τα φάρμακα που λάμβαναν για τον έλεγχο του διαβήτη τους.

Επιπλέον, το μέσο σωματικό βάρος των συμμετεχόντων στην ομάδα που ακολούθησε τη διαλείπουσα νηστεία μειώθηκε κατά 5,93 κιλά, ενώ η απώλεια βάρους που παρατηρήθηκε στην ομάδα ελέγχου ήταν μόνο 0,27 κιλά.

Τέλος, η ποιότητα της ζωής της ομάδας που ακολούθησε τη διαλείπουσα νηστεία αυξήθηκε, ενώ στην ομάδα ελέγχου μειώθηκε.

Συνολικά, οι ερευνητές παρατήρησαν πως όσοι συμμετέχοντες είχαν συνταγογραφηθεί λιγότερα αντιδιαβητικά φάρμακα κατά την έναρξη της μελέτης είχαν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν ύφεση του διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βοηθήσει στην ύφεση του διαβήτη τύπου 2 τους εξής τρόπους:

  • Βοηθά στη γρήγορη απώλεια βάρους, η οποία απαλλάσσει το σώμα από το λίπος που συσσωρεύεται στο ήπαρ, στο πάγκρεας και στους μύες, βοηθώντας έτσι το πάγκρεας στην παραγωγή περισσότερης ινσουλίνης και το ήπαρ και τους μύες στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα
  • Μπορεί να βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο το πάγκρεας ανταποκρίνεται στα υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μέσω της απελευθέρωσης ινσουλίνης
  • Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη ή αλλιώς το πόσο καλά ανταποκρίνονται τα κύτταρα του σώματος στην ινσουλίνη για την απομάκρυνση του σακχάρου από την κυκλοφορία του αίματος

Πόσες ώρες νηστείας είναι βέλτιστες για ένα άτομο με διαβήτη τύπου 2;

Σύμφωνα με μερικούς ειδικούς, οι 16 ώρες νηστείας για μερικές μέρες την εβδομάδα μπορεί να είναι ιδανικές για ένα άτομο με διαβήτη τύπου 2. Η νηστεία για περισσότερες ώρες μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο παραγωγής περισσότερης γλυκόζης από το ήπαρ και επομένως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μερικών ανθρώπων.

Ωστόσο, λόγω των διαφορών στο μεταβολισμό και στις προσωπικές προτιμήσεις του κάθε ανθρώπου, δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να είναι σταθερά καλύτερη από μια άλλη. Για το λόγο αυτό είναι δύσκολο να διαμορφωθεί μια γενική σύσταση όσον αφορά το καλύτερο είδος διαλείπουσας νηστείας για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και θεωρείται σημαντικό ο κάθε άνθρωπος να συμβουλευτεί το γιατρό του.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Type 2 diabetes: How intermittent fasting could help reverse the condition https://www.medicalnewstoday.com/articles/type-2-diabetes-intermittent-fasting-could-reverse-the-condition

Effect of an Intermittent Calorie-restricted Diet on Type 2 Diabetes Remission: A Randomized Controlled Trial https://academic.oup.com/jcem/advance-article-abstract/doi/10.1210/clinem/dgac661/6888005