Διατροφή

Διαλείπουσα νηστεία: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της νέας τάσης διατροφής

Η παχυσαρκία έχει οδηγήσει σε μια τεράστια βιομηχανία με διατροφικά μοντέλα τα οποία υπόσχονται άμεση απώλεια βάρους. Ένα από αυτά τα μοντέλα, που αποτελεί την νέα τάση της μόδας, είναι η «διαλείπουσα νηστεία». Όσοι ακολουθούν αυτή τη δίαιτα, καταναλώνουν για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα κανονικές θερμίδες και το αμέσως επόμενο ελάχιστες θερμίδες. Αυτή η εναλλαγή συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σύμφωνα με τους υποστηρικτές του εν λόγω τρόπου διατροφής, αυτή η δίαιτα οδηγεί στην πιο γρήγορη απώλεια βάρους συγκριτικά με άλλες παραδοσιακές δίαιτες, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει την φλεγμονή και προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τι είναι η διαλείπουσα νηστεία;

Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι για να πετύχει η οποιαδήποτε δίαιτα και να χάσουμε βάρος, πρέπει να λαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίμε καθημερινά. Η διαλείπουσα νηστεία, επιταχύνει αυτό τον στόχο περιορίζοντας κατακόρυφα τις θερμίδες που λαμβάνει ένας άνθρωπος για συγκεκριμένο αριθμό ημέρων κατά τη διάρκεια κάθε εβδομάδας. Η θεωρία πίσω από αυτόν τον τρόπο διατροφής είναι η μείωση της όρεξης μέσω της επιβράδυνσης του μεταβολισμού.

Σύμφωνα με τον Δρ. Frank Hu, πρόεδρο του τμήματος διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard, το πιο δημοφιλές μοτίβο αυτού του είδους διατροφής είναι το 5:2, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι τρώνε κανονικά για πέντε ημέρες, αλλά για τις επόμενες 2 μειώνουν σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων, σε περίπου 500-600. Μια άλλη παραλλαγή της διαλείπουσας νηστείας, είναι η εναλλαγή των «γρήγορων ημέρων» κατά τις οποίες καταναλώνεται μόλις το ¼ των θερμίδων που χρειάζεται κανονικά το ανθρώπινο σώμα, με τις «ελεύθερες ημέρες» κατά τις οποίες, οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν ότι θέλουν.

Η διαλείπουσα νηστεία είναι πιο αποτελεσματική σε σχέση με τις παραδοσιακές δίαιτες;

Οι ερευνητικές μελέτες που έχουν αξιολογήσει μέχρι στιγμής τη διαλείπουσα νηστεία είναι δυστυχώς σύντομες και οι συμμετέχοντες σε αυτές ελάχιστοι. Ωστόσο σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την 1η Ιουλίου του 2017, έλαβαν μέρος 100 υπέρβαροι άνθρωποι, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρείς ομάδες ακολουθώντας ένα διαφορετικό μοντέλο διατροφής. Η πρώτη ομάδα περιόριζε σταθερά την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, όπως ακριβώς κάνουν οι παραδοσιακές δίαιτες, η δεύτερη ομάδα συνέχισε τον συνηθισμένο τρόπο διατροφής της και η τρίτη ομάδα υιοθέτησε την διαλείπουσα νηστεία.

Μετά το τέλος της μελέτης, η οποία διήρκησε 12 μήνες, διαπιστώθηκε ότι και οι δύο ομάδες διατροφής (παραδοσιακή και διαλείπουσα) έχασαν βάρος, σε αντίθεση με εκείνους που συνέχιζαν να τρώνε κανονικά. Παρόλα αυτά, οι δυο διατροφικές ομάδες μεταξύ τους, δεν παρουσίασαν καμία διαφορά στην απώλεια κιλών. Πράγμα που φανερώνει ότι η διαλείπουσα νηστεία, ενδεχομένως να μην επιταχύνει την απώλεια βάρους σε σύγκριση με τις παραδοσιακές δίαιτες.

Ποιες πιθανές παγίδες μπορεί να κρύβει η διαλείπουσα νηστεία;

Όπως είπαμε και προηγουμένως, ανεξάρτητα από τον τύπο της διαλείπουσας νηστείας που θα επιλέξει ο καθένας (5:2 ή οτιδήποτε άλλο), υπάρχουν οι μέρες που οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν ότι θέλουν. Αυτή λοιπόν είναι και η μεγάλη παγίδα της διαλείπουσας νηστείας. Με απλά λόγια, όταν οι άνθρωποι στερούνται για ένα διάστημα διάφορες τροφές, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στις ελεύθερες τους ημέρες να επιδοθούν σε ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφής, πράγμα που όχι μόνο δεν θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αλλά θα οδηγήσει σε γρήγορη αύξηση βάρους.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της διαλείπουσας νηστείας;

Η διαλείπουσα νηστεία έχει κάποια πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές δίαιτες σύμφωνα με τους ειδικούς.

  • Ψυχολογικά οφέλη: Σύμφωνα με την Kathy McManus, διευθύντρια του Τμήματος Διατροφής στο νοσοκομείο Brigham, η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να έχει ωφέλιμη επίδραση στην ψυχολογία κάποιων ανθρώπων. Η παραλλαγή 5:2 για παράδειγμα, δεν απαιτεί την παρακολούθηση των θερμίδων, πράγμα που αυτόματα απομακρύνει το άγχος.
  • Μακροπρόθεσμη διάρκεια: Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να ακολουθηθεί μακροπρόθεσμα, ακριβώς επειδή δεν απαιτεί την συνεχόμενη στέρηση. Οι ελεύθερες μέρες είναι το κλειδί για να μπορέσει ένας άνθρωπος να την ακολουθήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Ευκολία: Υπάρχουν εταιρείες που εμπορεύονται έτοιμα γεύματα, ειδικά σχεδιασμένα για την διαλείπουσα νηστεία, πράγμα που διευκολύνει μερικούς ανθρώπους, ωστόσο, αυτά τα σκευάσματα τείνουν να είναι λίγο ακριβά.
  • Μείωση κινδύνου καρκίνου και πρόωρης γήρανσης: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαλείπουσα νηστεία όταν εφαρμόστηκε σε ζώα, έδειξε ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και πρόωρης γήρανσης. Μια υπόθεση για αυτό το όφελος είναι ότι η νηστεία γενικότερα, μπορεί να ενεργοποιήσει κυτταρικούς μηχανισμούς που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανοσολογικής λειτουργίας και στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με χρόνιες παθήσεις, ενώ η απώλεια λίπους από μόνη της μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αυτά τα οφέλη, ωστόσο, είναι οφέλη όλων των διαιτών απώλειας βάρους, οπότε οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που να δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία προσφέρει κάτι περισσότερο στην υγεία συγκριτικά με άλλες δίαιτες.

Ποιος δεν πρέπει να δοκιμάσει τη διαλείπουσα νηστεία;

Ο περιορισμός των θερμίδων που προϋποθέτει η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι επικίνδυνος για άτομα που πάσχουν από συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας, όπως:

Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε την συγκεκριμένη δίαιτα.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Not so fast: Pros and cons of the newest diet trend https://www.health.harvard.edu/heart-health/not-so-fast-pros-and-cons-of-the-newest-diet-trend

Intermittent fasting: Surprising update https://www.health.harvard.edu/blog/intermittent-fasting-surprising-update-2018062914156

Metabolic Effects of Intermittent Fasting https://www.annualreviews.org/doi/full/10.1146/annurev-nutr-071816-064634?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org&rfr_dat=cr_pub%3Dpubmed

https://insights.ovid.com/crossref?an=01938924-201802000-00016 Intermittent fasting interventions for treatment of overweight and obesity in adults: a systematic review and meta-analysis

Alternate-day fasting in nonobese subjects: effects on body weight, body composition, and energy metabolism https://academic.oup.com/ajcn/article/81/1/69/4607679

Effect of Alternate-Day Fasting on Weight Loss, Weight Maintenance, and Cardioprotection Among Metabolically Healthy Obese Adults https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2623528