Ψυχική υγεία

Διαλογισμός: Είναι ο νέος τρόπος θεραπείας άγχους και κατάθλιψης;

Η πανδημία της νόσου COVID-19 επηρέασε αδιαμφισβήτητα την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων. Είτε αυτή επηρεάστηκε από τον εγκλισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι, είτε από τη γενικότερη αλλαγή των συνθηκών, είτε από τον ίδιο τον κορωνοϊό για τα άτομα που νόσησαν, μιας και μελέτες δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό των ασθενών που μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2, εμφανίζουν και ψυχιατρικά προβλήματα και κατάθλιψη. Σήμερα, περίπου 4 στους 10 ενήλικες αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, συγκριτικά με 1 στους 10 ενήλικες το 2019. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Kaiser Family Foundation, οι νεαροί 18-24 ετών ήταν εκείνοι που επηρεάστηκαν περισσότερο, με το 56% να αναφέρει ότι έχει άγχος ή καταθλιπτική διαταραχή.

Ο διαλογισμός μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη;

Η πανδημία και ο εγκλεισμός οδήγησε τους ανθρώπους να αναζητήσουν υποστήριξη για την ψυχική τους υγεία στο διαδίκτυο, ενώ όσοι δεν είχαν από προηγουμένως πρόσβαση σε κάποιον θεραπευτή, στράφηκαν προς τους καθοδηγούμενους διαλογισμούς, ως ένα ισχυρό εργαλείο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων τους. Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Rachel Ruiz από την Καλιφόρνια, «οι άνθρωποι στράφηκαν προς τους καθοδηγούμενους διαλογισμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επειδή ήταν η πιο προσιτή μορφή αντιμετώπισης των αγχωτικών συναισθημάτων εκείνο το διάστημα».

Όπως εξήγησε, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι διαλογισμού που μπορούν να ανακουφίσουν ένα ευρύ φάσμα ψυχικών και σωματικών θεμάτων. «Παρόλο που οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σε κάθε τύπο διαλογισμού διαφέρουν, όλοι στοχεύουν στο να εκπαιδεύσουν το μυαλό να επικεντρώνεται σε κάτι συγκεκριμένο, είτε στην αναπνοή, είτε σε ένα αντικείμενο, είτε σε μια εικόνα, προκειμένου να φτάσει σε μια κατάσταση ηρεμίας και χαλάρωσης”.

Σύμφωνα με την ίδια, ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ελέγξουν το νευρικό τους σύστημα, να επιβραδύνει τον καρδιακό τους ρυθμό, να μειώσει τα αγχωτικά τους συναισθήματα και να βελτιώσει τη μνήμη και την προσοχή τους.

Η τάση προς τον διαλογισμό θα επικρατήσει και μετά την πανδημία;

Για χιλιάδες χρόνια, ο διαλογισμός χρησίμευε ως ένα μέσο εξεύρεσης της εσωτερικής ειρήνης στις ινδουιστικές και βουδιστικές κοινότητες. Πρόσφατα, αυτή η πρακτική άρχισε να διαδίδεται ευρέως και μάλιστα πλέον θεωρείται ενας επιστημονικός τρόπος διαχείρισης του άγχους και αυτό γιατί οι εφαρμογές διαλογισμού στα κινητά και τα διαθέσιμα στο διαδίκτυο βίντεο διαλογισμού, κατέστησαν την πρακτική προσβάσιμη από όλο τον κόσμο.

Όπως εξήγησε ο σύμβουλος ψυχικής υγείας με έδρα τη Νέα Υόρκη, Δρ. Javier Moreira, οι εφαρμογές διαλογισμού μαζί με πολλά βίντεο στο YouTube, κατέστησαν τον διαλογισμό προσβάσιμο και προσιτό στο μέσο άνθρωπο, επιτρέποντας του να τον ενσωματώσει στο σχήμα ψυχικής φροντίδας του εαυτού του, για να αντιμετωπίσει το άγχος και τα καταθλιπτικά συμπτώματα που προέκυψαν (ή επιδεινώθηκαν) από την πανδημία.

Η δημοτικότητα του διαλογισμού αυξανόταν ολοένα και περισσότερο και πριν από την πανδημία και συγκεκριμένα από 4,1% το 2012 αυξήθηκε σε 14,2% το 2017, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η τάση αυτή ωστόσο, επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο με την εμφάνιση της πανδημίας, κυρίως στους νέους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο διαλογισμός αναμένεται να παραμείνει ένα σημαντικό μέρος της ψυχικής φροντίδας και μετά την πανδημία, διότι βοηθά τους ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα, να επικοινωνούν πιο καθαρά και να επιλέγουν με σύνεση. «Αν όλοι οι άνθρωποι στραφούν προς τον διαλογισμό», υπογράμμισε η Ruiz, «τότε ο κόσμος θα γίνει πιο συμπονετικός και ήρεμος».


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Is Meditation the New Therapy? https://www.verywellhealth.com/meditation-pandemic-trend-5201997

Mindful breath awareness meditation facilitates efficiency gains in brain networks: A steady-state visually evoked potentials study https://www.nature.com/articles/s41598-018-32046-5

Mindfulness-Based Stress Reduction as a Stress Management Intervention for Cancer Care: A Systematic Review https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2156587216661467