Διατροφή

Διαλυτές φυτικές ίνες: Ο καλύτερος σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Όλοι μας έχουμε βιώσει στιγμές που νιώθουμε συνέχεια πεινασμένοι, με αποτέλεσμα να τρώμε σχεδόν ακατάπαυστα και το βάρος μας να αυξάνεται. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, υπάρχει ένας τύπος ινών, που ονομάζονται διαλυτές φυτικές ίνες, που μειώνει καταλυτικά το αίσθημα της πείνας και κάτ΄επέκταση την κατανάλωση φαγητού, γεγονός που με τη σειρά του βοηθά στην απώλεια βάρους.

Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος απώλειας βάρους;

Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα μαγικό χάπι που θα μας βοηθήσει να επισπεύσουμε μαγικά την διαδικασία της απώλειας βάρους και να χάσουμε αμέσως κιλά. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και τα σώματά μας είναι μοναδικά, έτσι χάνουμε βάρος λιγότερο ή περισσότερο σε σχέση με άλλους. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η ιδέα πίσω από την αποτελεσματική απώλεια βάρους είναι το να καίμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Καταρχάς, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να ασκούμαστε περισσότερο και ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο διατροφής μας για να λαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές καίμε με τη σωματική άσκηση. Για να το καταφέρουμε αυτό, πρέπει να δεσμευτούμε σοβαρά με τον εαυτό μας, ώστε να μπορέσουμε τελικά να απομακρύνουμε κακές διατροφικές συνήθειες και να υιοθετήσουμε πιο υγιεινές. Επειδή όμως είναι πολύ δύσκολο για πολλούς ανθρώπους, όταν είναι πεινασμένοι, να πουν “όχι” σε ένα λαχταριστό επιδόρπιο ή να μην παραγγείλουν μπέργκερ από το διπλανό εστιατόριο, υπάρχει ένας διατροφικός σύμμαχος που μειώνει την όρεξη, απομακρύνοντας τους πειρασμούς που φέρνει μαζί του το αίσθημα της πείνας. Αυτός ο σύμμαχος ακούει στο όνομα “διαλυτές φυτικές ίνες” και θα το αναλύσουμε αμέσως παρακάτω.

Πώς βοηθούν οι διαλυτές φυτικές ίνες στην απώλεια βάρους;

Οι διαλυτές (ή ιξώδεις) φυτικές ίνες είναι ένας ειδικός τύπος ινών που βοηθά τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο χωρίς καν να προσπαθούν, εφόσον τους κάνει να νιώθουν χορτασμένοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πως το καταφέρνουν αυτό οι διαλυτές ίνες; Είναι πολύ απλό. Ο όρος «ιξώδεις» αναφέρεται ουσιαστικά στο πόσο παχύρρευστη είναι μια ουσία. Για να γίνει αυτό κατανοητό ας δώσουμε ένα παράδειγμα. «Το σιρόπι έχει μεγαλύτερο ιξώδες από το νερό», αυτό σημαίνει ότι «το σιρόπι είναι πιο παχύρρευστο από το νερό». Με τον ίδιο τρόπο και αυτές οι ίνες είναι πιο παχύρρευστες από τις υπόλοιπες, με αποτέλεσμα, όταν ανακατεύονται με τα υγρά του στομάχου, να σχηματίζουν μια ουσία που μοιάζει με ζελέ. Αυτό το ζελέ επικάθεται στο στομάχι και χρειάζεται αρκετός χρόνος για να χωνευτεί και να περάσει στο πεπτικό σύστημα. Αυτός ο αργός ρυθμός βοηθά τους ανθρώπους να νιώθουν χορτασμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έτσι δεν νιώθουν την ανάγκη να τσιμπολογήσουν μέχρι το επόμενο γεύμα.

Να σημειώσουμε ότι οι διαλυτές ίνες περιλαμβάνουν πηκτίνες, β-γλυκάνες, γλυκομαννάνη, κόμμι γκουάρ και  υπάρχουν σε φυτά, όπως τα φασόλια, τα σπαράγγια, η βρώμη, τα λαχανάκια, οι γλυκοπατάτες και τα βερίκοκα.


+ 10 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

This 5-Step Approach Can Break Any Bad Habit https://www.healthination.com/health/break-a-bad-habit

This Simple Tool Could Put an End to Mindless Eating https://www.healthination.com/health/hunger-scale-mindless-eating

5 Off-the-Wall Weight Loss Tricks (That Actually Work) https://www.healthination.com/health/weight-loss-tricks

This Myth About Hunger Is Killing Your Weight Loss https://www.healthination.com/health/hunger-myth-weight-loss

Maintaining Weight Loss: 6 Habits “Losers” Have in Common https://www.healthination.com/health/maintain-weight-loss?pl=weightloss-tips

The effect of fiber on satiety and food intake: a systematic review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23885994

Viscosity as related to dietary fiber: a review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17092830

Dietary Fiber and Energy Regulation https://academic.oup.com/jn/article/130/2/272S/4686350

Effects of dietary fibre on subjective appetite, energy intake and body weight: a systematic review of randomized controlled trials. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21676152

Viscous versus nonviscous soluble fiber supplements: mechanisms and evidence for fiber-specific health benefits. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22845031