Πρόληψη και θεραπεία

Διάρροια μετά από κατανάλωση ωμών λαχανικών; Τι να προσέξετε στη σαλάτα σας;

E. Coli: Γιατί μολύνει τόσο συχνά το μαρούλι και το σπανάκι;

Μετά την κατανάλωση μιας απλής σαλάτας με σπανάκι, η Lauren Bush, εμφάνισε αιματηρή διάρροια και ακραίο κοιλιακό πόνο, που την οδήγησαν σε πολλαπλές νοσηλείες και ιατρικές επισκέψεις. Ήταν μια από τα πολλά θύματα της επιδημίας E. coli που επηρέασε πολλές πολιτείες το 2006, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 102 νοσηλείες, 31 περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας και τρεις θανάτους.

Η Bush μολύνθηκε από ένα κοινό στέλεχος E. coli, γνωστό ως E. coli O157:H7, ένα στέλεχος που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εντερική λοίμωξη στους ανθρώπους.

Τα Escherichia coli (E. coli) είναι βακτήρια που ζουν στα έντερα των ζώων και των ανθρώπων και ως επί το πλείστον είναι ακίνδυνα, αλλά ορισμένα στελέχη τους, όπως το E. coli O157:H7, μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια. Τα πιο κοινά συμπτώματα που προκαλούν είναι σοβαρή αιματηρή διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό, τα οποία εμφανίζονται περίπου 2-5 ημέρες μετά την κατανάλωση ενός μολυσμένου με τα βακτήρια τροφίμου.

Σοβαρές περιπτώσεις λοιμώξεων από E. coli, μπορούν να οδηγήσουν σε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, μια επιπλοκή που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο. Μια μελέτη του 2013, έδειξε επιπρόσθετα ότι οι λοιμώξεις από E. coli αυξάνουν τον κίνδυνο μεταγενέστερης υψηλής αρτηριακής πίεσης και νεφρικών προβλημάτων. (Τροφική δηλητηρίαση: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Γιατί το μαρούλι και το σπανάκι μολύνονται τόσο συχνά από E. Coli;

Τα φυλλώδη λαχανικά, μολύνονται συχνά από E. coli λόγω του τρόπου με τον οποίο καλλιεργούνται, σύμφωνα με τον Mitzi Baum, Διευθύνων Σύμβουλος του Stop Foodborne Illness. Για παράδειγμα, το μαρούλι Romaine και το σπανάκι, καλλιεργούνται σε έδαφος, το οποίο μπορεί να εκτεθεί σε περιττώματα ζώων ή μολυσμένο νερό. Τα προϊόντα κινδυνεύουν να μολυνθούν από το νερό άρδευσης, ειδικά εάν καλλιεργούνται κοντά σε εγκαταστάσεις ζωικής παραγωγής, όπου τα ζώα μπορεί να είναι ήδη μολυσμένα με E. coli.

Υπάρχει επίσης μια εποχική πτυχή των εστιών E. coli, που σχετίζεται με την περίοδο συγκομιδής του μαρουλιού σε διάφορες περιοχές. Για παράδειγμα, η φθινοπωρινή συγκομιδή μαρουλιού στην παράκτια Καλιφόρνια, σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης εστιών E. Coli.

Μάλιστα, σε περίπτωση που το E. coli υπάρχει στο νερό και αυτό το νερό απορροφάται από τις ακατέργαστες καλλιέργειες, γίνεται μέρος του φυτού και δεν υπάρχει τρόπος να ξεπλυθεί. Ένας λόγος που οι άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι στο E. coli από το μαρούλι ή άλλα φυλλώδη λαχανικά, σχετίζεται με το γεγονός ότι προτιμούν να τρώνε τα λαχανικά τους κυρίως ωμά. Ωστόσο, παρόλο που το πλύσιμο των λαχανικών από μόνο του δεν μπορεί να τα απαλλάξει εντελώς από τα E. coli, το βράσιμο ή το μαγείρεμά τους μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια. (Γιατί επιβάλλεται να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά;)

Πώς θα αποτρέψετε τη μόλυνση από E. Coli;

Για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από E. coli, δεν χρειάζεται να σταματήσετε να τρώτε σαλάτες. Ωστόσο, μπορείτε να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις, όπως:

  • Φροντίστε να πλένετε καλά τα χέρια σας, με σαπούνι και νερό, πριν χειριστείτε τα λαχανικά.
  • Φροντίστε να πλένετε καλά τα ωμά λαχανικά πριν τα φάτε.
  • Προτιμήστε να καταναλώνετε μαγειρεμένα και όχι ωμά λαχανικά.
  • Μειώστε τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης, πλένοντας καλά τα χέρια, τους πάγκους, τις σανίδες κοπής και τα σκεύη, με σαπούνι και νερό, αφού αγγίξουν το ωμό κρέας.
  • Εάν μαγειρεύετε κρέας, χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμων για να βεβαιωθείτε ότι έχει φτάσει σε ασφαλή ελάχιστη θερμοκρασία ψησίματος.

Τα πιο πάνω βήματα δεν μειώνουν 100% τον κίνδυνο μόλυνσης, οπότε αν αντιμετωπίσετε συμπτώματα που δείχνουν μόλυνση E. coli αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Why Do Lettuce and Spinach Keep Getting Contaminated With E. Coli? https://www.verywellhealth.com/lettuce-e-coli-contamination-6542307

Outbreak of E. coli Infections Linked to Leafy Greens https://www.cdc.gov/ecoli/2020/o157h7-10-20b/index.html

Seasonality, shelf life and storage atmosphere are main drivers of the microbiome and E. coli O157:H7 colonization of post-harvest lettuce cultivated in a major production area in California https://environmentalmicrobiome.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40793-021-00393-y

Cardiovascular disease after Escherichia coli O157:H7 gastroenteritis https://www.cmaj.ca/content/185/1/E70

E. coli Outbreak with Unknown Food Source https://www.cdc.gov/ecoli/2022/o157h7-08-22/index.html

Escherichia coli O157:H7 https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/escherichia-coli-o157-h7

Multistate Outbreak of E. coli O157:H7 Infections Linked to Fresh Spinach (FINAL UPDATE) https://www.cdc.gov/ecoli/2006/spinach-10-2006.html