Διάγνωση

Διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας (SPD): Τι είναι και ποιες είναι οι θεραπείες της;

Τι είναι η διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας;

Η διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας (SPD) είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός σας επεξεργάζεται τις αισθητηριακές πληροφορίες (ερεθίσματα). Οι αισθητηριακές πληροφορίες περιλαμβάνουν πράγματα που βλέπετε, ακούτε, μυρίζετε, γεύεστε ή αγγίζετε. Η SPD μπορεί να επηρεάσει όλες τις αισθήσεις σας ή μόνο μία. Η SPD συνήθως σημαίνει ότι είστε υπερβολικά ευαίσθητοι σε ερεθίσματα που άλλοι άνθρωποι δεν είναι. Αλλά η διαταραχή μπορεί να προκαλέσει και το αντίθετο αποτέλεσμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζονται περισσότερα ερεθίσματα για να σας επηρεάσουν.

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να έχουν SPD από τους ενήλικες. Αλλά και οι ενήλικες μπορεί να έχουν συμπτώματα. Στους ενήλικες, είναι πιθανό αυτά τα συμπτώματα να υπάρχουν από την παιδική ηλικία. Ωστόσο, οι ενήλικες έχουν αναπτύξει τρόπους αντιμετώπισης του SPD που τους επιτρέπουν να κρύβουν τη διαταραχή από τους άλλους.

Υπάρχει κάποια συζήτηση μεταξύ των γιατρών σχετικά με το αν η διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας είναι μια ξεχωριστή διαταραχή. Ορισμένοι γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν είναι. Κάποιοι λένε ότι είναι μια διάγνωση για πράγματα που θα μπορούσαν να εξηγηθούν ως κοινή συμπεριφορά για τα παιδιά. Άλλοι λένε ότι ορισμένα παιδιά είναι απλώς ιδιαίτερα ευαίσθητα. Ορισμένοι γιατροί λένε επίσης ότι η διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας είναι σύμπτωμα άλλων διαταραχών – όπως η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, η υπερκινητικότητα, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, το άγχος κ.λπ. και όχι η ίδια η διαταραχή. Άλλοι γιατροί πιστεύουν ότι ένα παιδί μπορεί να πάσχει από διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας χωρίς να έχει κάποια άλλη διαταραχή. Ορισμένοι αναφέρουν ότι είναι σαφές ότι κάποια παιδιά έχουν πρόβλημα στο χειρισμό των τακτικών αισθητηριακών πληροφοριών (ερεθισμάτων). Προς το παρόν, η διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας δεν αναγνωρίζεται ως επίσημη ιατρική διάγνωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαταραχής αισθητηριακής επεξεργασίας;

Η διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας μπορεί να επηρεάζει μία αίσθηση ή πολλαπλές αισθήσεις. Τα παιδιά που πάσχουν από SPD μπορεί να αντιδρούν υπερβολικά σε ήχους, ρούχα και υφές τροφίμων. Ή μπορεί να υποαντιδρούν στις αισθητηριακές εισροές. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν το άλμα από ψηλά πράγματα ή την πολύ ψηλή κούνια στην παιδική χαρά. Επίσης, τα παιδιά με SPD δεν είναι πάντα μόνο το ένα ή το άλλο. Μπορεί να είναι ένα μείγμα υπερευαισθησίας και υποευαισθησίας.

Τα παιδιά μπορεί να είναι υπερευαίσθητα εάν:

  • Θεωρούν ότι τα ρούχα είναι πολύ στενά ή νιώθουν να τα φαγουρίζουν
  • Θεωρούν ότι τα φώτα φαίνονται πολύ φωτεινά
  • Θεωρούν ότι οι ήχοι φαίνονται πολύ δυνατοί
  • Πιστεύουν ότι τα απαλά αγγίγματα φαίνονται πολύ σκληρά
  • Βιώνουν ότι οι υφές των τροφίμων τα κάνουν να πνίγονται
  • Έχουν κακή ισορροπία ή φαίνονται αδέξια
  • Φοβούνται να παίξουν στις κούνιες
  • Αντιδρούν άσχημα σε ξαφνικές κινήσεις, αγγίγματα, δυνατούς θορύβους ή έντονα φώτα
  • Έχουν προβλήματα συμπεριφοράς

Μερικές φορές αυτά τα συμπτώματα συνδέονται και με μειωμένες κινητικές δεξιότητες. Το παιδί σας μπορεί να δυσκολεύεται να κρατήσει ένα μολύβι ή ένα ψαλίδι. Μπορεί να δυσκολεύεται να ανέβει σκάλες ή να έχει χαμηλό μυϊκό τόνο. Μπορεί επίσης να έχει καθυστερήσεις στον λόγο του.

Σε μεγαλύτερα παιδιά, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Μπορεί να οδηγήσουν σε κοινωνική απομόνωση, ακόμη και σε κατάθλιψη.

Τα παιδιά μπορεί να είναι υποευαίσθητα (sensory-seeking) εάν:

  • Δεν μπορούν να καθίσουν ακίνητα
  • Μπορούν να περιστρέφονται χωρίς να ζαλίζονται
  • Δεν αντιλαμβάνονται τα κοινωνικά συνθήματα
  • Δεν αναγνωρίζουν τον προσωπικό χώρο
  • Μασάνε πράγματα (συμπεριλαμβανομένων των χεριών και των ρούχων τους)
  • Αναζητούν οπτικά ερεθίσματα (όπως τα ηλεκτρονικά)
  • Έχουν προβλήματα στον ύπνο
  • Δεν αναγνωρίζουν πότε το πρόσωπό τους είναι βρώμικο ή η μύτη τους τρέχει

Τι προκαλεί τη διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας;

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί την διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας. Διερευνούν μια γενετική σύνδεση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να εμφανίζεται σε οικογένειες. Ορισμένοι γιατροί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτισμού και διαταραχής αισθητηριακής επεξεργασίας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι ενήλικες που έχουν αυτισμό θα μπορούσαν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά που έχουν SPD. Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν SPD δεν έχουν αυτισμό.

Πώς διαγιγνώσκεται η διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας;

Οι γονείς μπορεί να αναγνωρίσουν ότι η συμπεριφορά του παιδιού τους δεν είναι τυπική. Αλλά οι περισσότεροι γονείς μπορεί να μην γνωρίζουν το γιατί. Μη φοβάστε να συζητήσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας με το γιατρό σας. Αυτός μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν εργοθεραπευτή. Αυτοί οι επαγγελματίες μπορούν να αξιολογήσουν το παιδί σας για τη διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας. Εκείνοι θα παρακολουθήσουν πιθανότατα το παιδί σας να αλληλεπιδρά σε ορισμένες καταστάσεις. Ο θεραπευτής θα κάνει ερωτήσεις στο παιδί σας. Όλα αυτά τα πράγματα θα βοηθήσουν στη διάγνωση.

Μπορεί να προληφθεί ή να αποφευχθεί η διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας;

Η SPD δεν μπορεί να προληφθεί ή να αποφευχθεί επειδή οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι το προκαλεί.

Ποια είναι η θεραπεία της διαταραχής αισθητηριακής επεξεργασίας;

Η θεραπεία γίνεται συνήθως μέσω της θεραπείας. Οι έρευνες δείχνουν ότι η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας είναι το κλειδί για τη θεραπεία της SPD. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τις προκλήσεις που τους εμφανίζονται.

Οι συνεδρίες θεραπείας καθοδηγούνται από έναν εκπαιδευμένο θεραπευτή. Αυτός θα βοηθήσει εσάς και το παιδί σας να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε τη διαταραχή. Οι συνεδρίες βασίζονται στο αν το παιδί σας είναι υπερευαίσθητο, υποευαίσθητο ή σε συνδυασμό και των δύο.

Ποιοι τύποι θεραπείας υπάρχουν;

  1. Θεραπεία αισθητηριακής ολοκλήρωσης (SI). Αυτός ο τύπος θεραπείας χρησιμοποιεί διασκεδαστικές δραστηριότητες σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Με τον θεραπευτή, το παιδί σας βιώνει τα ερεθίσματα χωρίς να αισθάνεται συγκλονισμένο. Μπορεί να αναπτύξει δεξιότητες αντιμετώπισης των εν λόγω ερεθισμάτων. Μέσω αυτής της θεραπείας, αυτές οι δεξιότητες αντιμετώπισης μπορούν να γίνουν μια κανονική, καθημερινή αντίδραση στα ερεθίσματα.
  2. Αισθητηριακή δίαιτα. Πολλές φορές, η αισθητηριακή δίαιτα συμπληρώνει άλλες θεραπείες της διαταραχής αισθητηριακής επεξεργασίας. Μια αισθητηριακή δίαιτα δεν είναι η τυπική δίαιτα τροφίμων. Είναι ένας κατάλογος αισθητηριακών δραστηριοτήτων για το σπίτι και το σχολείο. Αυτές οι δραστηριότητες έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν το παιδί σας να παραμείνει συγκεντρωμένο και οργανωμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όπως και η αισθητηριακή ολοκλήρωση, η αισθητηριακή δίαιτα προσαρμόζεται με βάση τις ανάγκες του παιδιού σας.

Μια αισθητηριακή δίαιτα στο σχολείο μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Μια ώρα κάθε ώρα κατά την οποία το παιδί σας θα μπορούσε να πηγαίνει για έναν 10λεπτο περίπατο
  • Μια ώρα δύο φορές την ημέρα κατά την οποία το παιδί σας θα μπορούσε να κάνει κούνια για 10 λεπτά
  • Πρόσβαση σε ακουστικά μέσα στην τάξη, ώστε το παιδί σας να μπορεί να ακούει μουσική ενώ εργάζεται
  • Πρόσβαση σε παιχνίδια που προκαλούν νευρικότητα
  • Πρόσβαση σε λάστιχα για την καρέκλα γραφείου. Αυτό δίνει στο παιδί σας έναν τρόπο να κινεί τα πόδια του ενώ κάθεται στην τάξη
  1. Εργοθεραπεία. Το παιδί σας μπορεί επίσης να χρειαστεί αυτή τη θεραπεία για να βοηθήσει με άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το SPD. Μπορεί να βοηθήσει με τις λεπτές κινητικές δεξιότητες, όπως η γραφή και η χρήση ψαλιδιών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει με τις αδρές κινητικές δεξιότητες, όπως το ανέβασμα σκαλοπατιών και το πέταγμα μιας μπάλας. Μπορεί να διδάξει καθημερινές δεξιότητες, όπως το ντύσιμο και τη χρήση σκευών.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved