Πρόληψη και θεραπεία

Διατηρείστε το σπίτι σας υγιές και καθαρό προς αποφυγή μολύνσεων

Ο τακτικός καθαρισμός του σπιτιού, είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας, καθώς μειώνει τα επιβλαβή βακτήρια, τους ιούς και άλλα παράσιτα, που μπορεί να μεταφερθούν στο σπίτι. Αυτή η τακτική απολύμανση είναι ακόμη πιο σημαντική κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την COVID-19, μπορεί να ζήσει στις επιφάνειες του σπιτιού για μέρες. Ευτυχώς, είναι εύκολο να απαλλαγείτε από τον ιό χρησιμοποιώντας ορισμένα βασικά απολυμαντικά και ακολουθώντας κάποιες διαδικασίες καθαρισμού.

Πώς να καθαρίσετε αποτελεσματικά την κουζίνα σας;

Οι επιφάνειες του σπιτιού αποτελούν μαγνήτη για τα βακτήρια, τους ιούς, τα μικρόβια, τα έντομα και άλλα παράσιτα. Η κουζίνα είναι ένα από τα πιο κύρια μέρη, στα οποία μπορούν να επιζήσουν αυτοί οι επιβλαβείς μικροοργανισμοί. Μια μελέτη, μάλιστα, του 2020, διαπίστωσε ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να ζήσει για ώρες ή ημέρες σε πολλές επιφάνειες στην κουζίνα ανάλογα με το υλικό τους. Συγκεκριμένα:

 • Σε χαλκό: 8 ώρες
 • Σε χαρτόνι: 24 ώρες
 • Σε ανοξείδωτο ατσάλι: 48 ώρες
 • Σε πλαστικό: 3 ημέρες

Τρόποι απολύμανσης:

1. Επιφάνειες της κουζίνας

 • Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, για 20 δευτερόλεπτα, προτού αγγίξετε κάτι, ειδικά αν ήσασταν έξω.
 • Απολυμάνετε τα χέρια σας με απολυμαντικό που περιέχει αλκοόλ 60 % (ή περισσότερο), εάν δεν έχετε στη διάθεση σας σαπούνι και νερό.
 • Σκουπίστε τακτικά όλες τις επιφάνειες στην κουζίνα τις οποίες αγγίζετε συχνά.
 • Πλύνετε όλα τα πιάτα και τα ασημικά πριν και μετά τη χρήση τους.

2. Σφουγγάρια και πετσέτες

Το σφουγγάρι, αν και πολλοί μπορεί να το αγνοούν, μπορεί να αποτελέσει πραγματική πηγή μικροβίων και τροφικών παθογόνων, μούχλας και βρομιάς, εάν δεν πλένεται και δεν αποθηκεύεται σωστά. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο ακολουθείστε τις εξής συμβουλές:

 • Για να πλύνετε το σφουγγάρι σας, τοποθετήστε το στο πλυντήριο των πιάτων
 • Βάλτε το σφουγγάρι στον φούρνο μικροκυμάτων για 1-2 λεπτά για αποστείρωση
 • Μετά από κάθε χρήση, επιβάλλεται να το πιέζετε καλά και να το διατηρείτε σε μέρος που του επιτρέπει να στεγνώνει από τον αέρα

Σημειώνεται ότι και οι πετσέτες πιάτων, μπορούν επίσης να φιλοξενήσουν ανθυγιεινούς μικροοργανισμούς, ακόμα κι αν χρησιμοποιούνται μόνο για το στέγνωμα των καθαρών πιάτων. Φροντίστε να τις πλένετε συχνά σε πολύ ζεστή θερμοκρασία.

3. Σανίδες κοπής

Ποτέ μην κόβετε φρούτα και λαχανικά στην ίδια σανίδα κοπής που χρησιμοποιείτε για να τεμαχίσετε το ωμό κρέας. Καθαρίστε την πρώτα με ζεστό νερό και σαπούνι ή χρησιμοποιείστε διαφορετικές σανίδες κοπής. Αυτός ο διαχωρισμός θα σας βοηθήσει να αποφύγετε μολύνσεις όπως η σαλμονέλα και την εξάπλωση παθογόνων όπως το E. coli και άλλων επιβλαβών βακτηρίων που προκαλούν προβλήματα υγείας.

4. Πάγκοι κουζίνας

Προσπαθήστε να απολυμαίνετε καθημερινά όλες τις επιφάνειες της κουζίνας σας και να θυμάστε μετά το μαγείρεμα πως πρέπει οπωσδήποτε να τις καθαρίζετε, ώστε να απομακρύνετε όλα τα βακτήρια των τροφίμων, όπως το Campylobacter, που αποτελεί κοινή αιτία διάρροιας. Υπενθυμίζουμε ότι ο καθαρισμός μετά την προετοιμασία φαγητού αποθαρρύνει τα έντομα να μαζεύονται πάνω από τα απομεινάρια των τροφίμων σας. Τα οικιακά παράσιτα, όπως οι κατσαρίδες, μεταφέρουν έναν σημαντικό αριθμό παθογόνων και μπορούν να προκαλέσουν άσθμα και αλλεργίες.

Μπορείτε να απολυμάνετε τους πάγκους σας με χλωρίνη, αφού τους σκουπίσετε με σαπούνι και νερό. Βάλτε σε ένα λίτρο νερό, ένα κουταλάκι του γλυκού χλωρίνη και ψεκάστε. Αυτό το επιπλέον βήμα θα σκοτώσει τυχόν εναπομείναντα παθογόνα. Επιπρόσθετα, η χρήση λευκαντικού με χλώριο απομακρύνει αποτελεσματικά τους ιούς, όπως και η αμμωνία. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε χλωρίνη και αμμωνία μαζί, επειδή παράγονται επιβλαβή χημικά.

Πώς να καθαρίσετε αποτελεσματικά την κρεβατοκάμαρα σας;

Ακόμη και αν κοιμάστε μονοί, πρέπει να γνωρίζετε ότι στο κρεβάτι σας δεν είστε ποτέ μόνοι. Η σκόνη και τα ακάρεα της σκόνης, ακόμη και τα μικρόβια από το κατοικίδιο σας είναι πάντα μαζί σας. Όλα αυτά δημιουργούν κακή ποιότητα αέρα και προκαλούν προβλήματα στον οποιονδήποτε, είτε είναι αλλεργικός είτε όχι, καθώς τα ακάρεα σκόνης παράγουν απόβλητα και γεννούν αυγά. Αν σε αυτά προσθέσουμε τα μαλλιά, το νεκρό δέρμα, τους μύκητες και τη γύρη, έχουμε μια τέλια συνταγή αλλεργιογόνων.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να απαλλαγείτε από τα ακάρεα σκόνης:

 • Χρησιμοποιήστε πλαστικά καλύμματα με φερμουάρ και καλύμματα μαξιλαριών
 • Μία φορά την εβδομάδα, πλύνετε όλα τα κλινοσκεπάσματα σε ζεστό νερό, για να σκοτώσετε τα ακάρεα σκόνης
 • Αερίστε το στρώμα σας τακτικά

Πώς να καθαρίσετε αποτελεσματικά το μπάνιο σας;

Θα έχετε παρατηρήσει ότι παλαιότερα οι άνθρωποι είχαν τα μπάνια και τις τουαλέτες τους έξω από το σπίτι τους. Και αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Αυτό που ήθελαν να πετύχουν ήταν να κρατήσουν μακριά τα παθογόνα από τους χώρους διαβίωσης τους. Σήμερα, τα μπάνια και οι τουαλέτες είναι μέσα στο σπίτι και μαζί τους όλα τα παθογόνα που ζουν εκεί.

1. Λαβή τουαλέτας

Η τουαλέτα είναι προφανές ότι περιέχει επιβλαβείς μικρόβια. Σίγουρα, ξέρετε ότι πρέπει να καθαρίζετε την λεκάνη, αλλά πόσο συχνά καθαρίζετε τη λαβή της τουαλέτας; Ο ροταϊός, ο εντερόκοκκος και άλλα παράσιτα, είναι σε θέση να επιβιώσουν σε αυτό το σημείο. Ο εντερόκοκκος μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή γαστρεντερίτιδα. Ο ροταϊός είναι η πιο κοινή αιτία διάρροιας στα παιδιά. Ο νέος κορωνοϊός μπορεί επίσης να επιβιώσει σε χαλύβδινες και πλαστικές τουαλέτες για έως και 3 ημέρες. Οπότε φροντίστε να καθαρίζετε τη λαβή με απολυμαντικό που είναι ειδικό για την καταπολέμηση των βακτηρίων και των ιών ή με απολυμαντικό που περιέχει 60% αλκοόλ ή περισσότερο.

2. Μούχλα στην οροφή

Η μούχλα ευδοκιμεί στο μπάνιο και προκαλεί διάφορα προβλήματα υγείας, όπως φαγούρα στα μάτια και κρίσεις άσθματος. Πρόκειται για ένα ακόμα κίνδυνο που κρύβεται στο μπάνιο και πολύ πιθανόν σε ολόκληρο το σπίτι. Συγκεκριμένα, ο μύκητα trichophyton, που υπάρχει στην μούχλα, μπορεί να προκαλέσει δακτύλιο και πόδι του αθλητή. Τονίζεται ότι είναι μεταδοτικός και μπορεί να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο μέσω του δαπέδου.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τον καθαρισμό της μούχλας:

 • Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό που έχει σχεδιαστεί για να σκοτώνει μούχλα και μύκητες στο μπάνιο
 • Όταν τελειώσετε το μπάνιο σας, σκουπίστε την μπανιέρα ή τους τοίχους του ντους και την κουρτίνα. Σημειώνουμε ότι ορισμένες κουρτίνες μπορούν να πλυθούν και στο πλυντήριο.

Ο ρινοϊός, η κύρια αιτία του κοινού κρυολογήματος, εξαπλώνεται εύκολα όταν οι άνθρωποι αγγίζουν μολυσμένες επιφάνειες και μετά αγγίζουν τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα τους. Αυτό ισχύει και για την COVID-19. Υπενθυμίζουμε ότι ο ρινοϊός και οι κορωνοϊοί μπορούν να επιζήσουν σε επιφάνειες για μέρες, οπότε είναι απαραίτητο να καθαρίζετε το μπάνιο σας τακτικά.

Πώς να καθαρίσετε αποτελεσματικά το υπόλοιπο σπίτι;

Τα βακτήρια και οι ιοί μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν σε όλες τις επιφάνειες του σπιτιού σας, μέσω της αφής.

1. Πόμολα

Τα πόμολα στις πόρτες, όσο αθώα και αν φαίνονται είναι μια «τεράστια» πηγή βακτηρίων. Στα πόμολα μπορεί να ζήσει ένα βακτήριο που ονομάζεται Staphylococcus aureus, το οποίο συνήθως δεν αποτελεί απειλή, αλλά γίνεται πολύ επικίνδυνο αν εισέλθει στο σώμα σας μέσω του στόματος, από τα μάτια ή μέσω κάποιας γρατσουνιάς και μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας. Ο νέος κορωνοϊός, μπορεί επίσης να μεταφερθεί και να επιζήσει στα πόμολα και έπειτα να μολύνει το σώμα σας εάν δεν πλύνετε τα χέρια σας και αγγίξετε το πρόσωπο σας. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως ένα καλό καθάρισμα στα πόμολα με αντιβακτηριακό καθαριστικό θα κρατήσει το Staphylococcus και άλλους επιβλαβείς μικροοργανισμούς μακριά σας.

2. Τοίχοι

Το πρόβλημα με τους τοίχους είναι το υλικό με το οποίο είναι βαμμένοι. Τα χρώματα περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), μια τεράστια πηγή ρύπανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Αυτές οι χημικές ουσίες, που βρίσκονται και στην ταπετσαρία, τα υφάσματα και άλλα οικοδομικά υλικά, προκαλούν προβλήματα υγείας. Σημειώνεται ότι τα χρώματα σε παλαιότερα σπίτια περιέχουν μόλυβδο, ο οποίος απαγορεύτηκε το 1978. Αν το σπίτι σας χτίστηκε αργότερα, δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αν κτίστηκε νωρίτερα συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να ελέγξει το κατά πόσον υπάρχει μόλυβδος στο χρώμα των τοίχων σας και ακολούθως να το αφαιρέσει αντικαθιστώντας το με καινούριο. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, για να μειώσετε την έκθεση σας σε αυτές τις τοξικές ενώσεις, πρέπει να επιλέγετε χρώματα χαμηλής περιεκτικότητας σε VOC και κυρίως άσπρα χρώματα.

3. Χαλιά

Τα χαλιά και οι κόλλες που χρειάζονται για την εγκατάσταση τους, εκπέμπουν τα ίδια επίπεδα VOC με το χρώμα. Οι περισσότεροι, που στο σπίτι τους επιλέγουν να εγκαταστήσουν καινούρια χαλιά, εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, ερεθισμό στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό.

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι για να αποφύγετε αυτά τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις χημικές ουσίες VOC στα χαλιά:

 • Ζητήστε να πλυθεί το χαλί σας πριν από την εγκατάσταση
 • Ανοίξτε τα παράθυρα και τις πόρτες για να καθαρίζει ο αέρας του χώρου
 • Επιλέξτε χαλιά με χαμηλά επίπεδα VOC
 • Καθαρίστε συχνά τα χαλιά σας, για να αποφύγετε τις αλλεργικές αντιδράσεις από τη σκόνη
 • Ανοίξτε τα παράθυρα σε τακτικά διαστήματα, για να καθαρίζει ο αέρας
 • Χρησιμοποιείστε καθαριστή αέρα ή οικιακά φυτά, για να φιλτράρετε τις τοξίνες και τυχόν αερομεταφερόμενες VOC
 • Τινάξτε τα χαλιά σας έξω από το σπίτι και καθαρίστε τα με ατμό όσο πιο συχνά μπορείτε

Ο SARS-CoV-2 μπορεί να επιβιώσει στα χαλιά για αρκετές ώρες. Δεν είναι πιθανό να κολλήσετε τον ιό από τα χαλιά, αλλά μπορείτε να τον μεταφέρετε σε όλο το σπίτι εάν περπατήσετε σε ένα μολυσμένο χαλί.

4. Σκόνη

Όταν σκεφτόμαστε την σκόνη στο σπίτι, κάνουμε εικόνα ένα βρώμικο σπίτι, αλλά η σκόνη είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Μια κριτική του 2016, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Science & Technology, δείχνει πώς η σκόνη του σπιτιού μοιάζει με «χώρο στάθμευσης για χημικά». Οι ερευνητές εντόπισαν 45 δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες στην σκόνη του σπιτιού και τις εξέτασαν, διαπιστώνοντας ότι τουλάχιστον 10 από αυτές υπήρχαν σε όλα τα δείγματα των σπιτιών που επιλέχθηκαν.

Σύμφωνα με την κριτική, η σκόνη μπορεί να συμβάλει σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως:

 • αλλεργίες
 • βρογχικό άσθμα
 • αναπνευστικά προβλήματα
 • καρκίνοι και διαταραχές του αναπαραγωγικού και νευρικού συστήματος

Αυτά τα προβλήματα αυξάνονται το χειμώνα που συνήθως περνάμε περισσότερο χρόνο στους εσωτερικούς χώρους. Για να περιορίσετε τα προβλήματα αυτά στο ελάχιστο, το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ συνιστά να διατηρήσετε το σπίτι σας:

 • καθαρό
 • στεγνό
 • καλά αεριζόμενο
 • απαλλαγμένο από παράσιτα
 • χωρίς ρύπους
 • χωρίς φυσικό αέριο και μονοξείδιο του άνθρακα

Φυσικό αέριο

Εάν χρησιμοποιείτε φυσικό αέριο στο σπίτι σας για τη θέρμανση ή για μαγείρεμα, θα πρέπει να είστε πάντα προσεκτικοί για τυχόν διαρροές. Οι διαρροές φυσικού αερίου είναι σπάνιες, αλλά μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά και μακροπρόθεσμα οδηγούν σε ασθένειες.

Μονοξείδιο του άνθρακα

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα άχρωμο, άοσμο και άγευστο αέριο που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη ή ακόμη και τον θάνατο. Είναι ένα υποπροϊόν που προέρχεται από συσκευές καύσης, όπως θερμαντήρες χώρου, κλιβάνους, θερμοσίφωνες, μαγειρικές συσκευές κλπ. Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας διαθέτει ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα. Διατηρήστε όλες τις συσκευές σε καλή κατάσταση και μην χρησιμοποιείτε ποτέ κάρβουνα μέσα στο σπίτι.

+ 19 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How to Clean: Tips for Keeping Your Home Healthy https://www.healthline.com/health/healthy-home-guide

Cleaning and Disinfection for Households https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/cleaning-disinfection.html

Common Colds: Protect Yourself and Others https://www.cdc.gov/features/rhinoviruses/

Dangers of Mixing Bleach with Cleaners https://www.doh.wa.gov/YouandYourFamily/HealthyHome/Contaminants/BleachMixingDangers

Improve Indoor Air Quality https://www.lung.org/support-community/corporate-wellness/create-a-lung-healthy-work

Interim Infection Prevention and Control Recommendations for Patients with Suspected or Confirmed Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) in Healthcare Settings https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/infection-control-recommendations.html

It can happen within two minutes — first a lick of flame, then it spreads as it searches for fuel. The next thing you know, you could have a life-threatening fire on your hands. But fires can be prevented with a few very simple precautions. https://www.redcross.org/get-help/how-to-prepare-for-emergencies/types-of-emergencies/fire/is-your-home-a-fire-hazard.html

List N: Disinfectants for Use Against SARS-CoV-2 https://www.epa.gov/pesticide-registration/list-n-disinfectants-use-against-sars-cov-2

MAKING HOMES HEALTHIER FOR FAMILIES https://www.hud.gov/program_offices/healthy_homes/healthyhomes

Carbon monoxide poisoning https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/carbon-monoxide/symptoms-causes/syc-20370642

Consumer Product Chemicals in Indoor Dust: A Quantitative Meta-analysis of U.S. Studies https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.6b02023

Correction to Consumer Product Chemicals in Indoor Dust: A Quantitative Meta-Analysis of U.S. Studies https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.6b05530

NOT JUST DIRT: TOXIC CHEMICALS IN INDOOR DUST https://www.nrdc.org/sites/default/files/not-just-dirt-toxic-chemicals-indoor-dust-ib.pdf

Take a Stand on Falls https://www.cdc.gov/features/older-adult-falls/

Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1 https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2004973?query=featured_home

Volatile Organic Compounds' Impact on Indoor Air Quality https://www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq/volatile-organic-compounds-impact-indoor-air-quality

Carbon Monoxide Poisoning https://www.cdc.gov/co/

Campylobacter (Campylobacteriosis) https://www.cdc.gov/campylobacter/index.html

Basic Facts about Mold and Dampness https://www.cdc.gov/mold/faqs.htm