Διατροφή

Διατροφή DASH: Διατηρήστε την υγεία της καρδιάς σας

Τα τρόφιμα που επιλέγουμε να φάμε, έχουν άμεση επίδραση στην υγεία μας και από αυτό δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η υγεία της καρδιάς μας. Η υγιεινή διατροφή λοιπόν, μπορεί να προστατεύσει την καρδιά. Τι είναι όμως υγιεινό για την καρδιά; Σίγουρα θα έχετε διαβάσει πολλές θεωρίες στο διαδίκτυο και θα έχετε ακούσει άλλες τόσες, ωστόσο, η επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι η διατροφή DASH ωφελεί πραγματικά την καρδιά.

Τι είναι η διατροφή DASH;

Το σχέδιο διατροφής DASH -Διατροφικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση της υπέρτασης – είναι ένα ευέλικτο και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για όσους ταλαιπωρούνται από υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).

Το εν λόγω πρόγραμμα διατροφής είναι στην ουσία ένας διατροφικός οδηγός που δεν απαιτεί την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Αντιθέτως, είναι τόσο ευέλικτο που μπορεί να προσαρμοστεί στις θερμιδικές και διατροφικές ανάγκες όλων των ανθρώπων, ανάλογα με την ηλικία τους, το επίπεδο της σωματικής τους δραστηριότητας και άλλα χαρακτηριστικά.

Μιλήστε με τον διατροφολόγο και τον γιατρό σας, για να φτιάξετε μαζί το δικό σας πρόγραμμα διατροφής DASH, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας (Εδώ θα βρείτε ένα προτεινόμενο πρόγραμμα διατροφής DASH).

Τι περιλαμβάνει η διατροφή DASH;

Το πρόγραμμα διατροφής DASH αποτελείται από σημαντικές διατροφικές οδηγίες και διατροφικούς στόχους.

Τα βασικά τρόφιμα που μπορούν να συμπεριληφθούν στην δίαιτα DASH είναι:

  • Λαχανικά
  • Φρούτα
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά ή με ελάχιστα λιπαρά
  • Ψάρια
  • Πουλερικά
  • Φασόλια
  • Ξηροί καρποί
  • Φυτικά έλαια

Η διατροφή DASH περιορίζει τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, τα γλυκά που περιέχουν πολλή ζάχαρη και το αλκοόλ.

Νοουμένου ότι η διατροφή DASH αποσκοπεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παθήσεων, η μείωση του νατρίου είναι αυτονόητη.

Συμπερασματικά

Αν θέλετε πραγματικά να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας, να θυμάστε πως η διατροφή DASH είναι μόνο ένα μέρος της όλης προσπάθειας. Για καλύτερα αποτελέσματα, οι ειδικοί συνιστούν τον συνδυασμό της δίαιτας DASH με την σωματική άσκηση, που αποδεδειγμένα μειώνει την αρτηριακή πίεση και κατά συνέπεια προστατεύει την καρδιά.

Παράλληλα, φροντίστε να διατηρήσετε το σωματικό σας βάρος σε υγιή επίπεδα, μην καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ και προσπαθήστε να διαχειριστείτε, όσο περισσότερο μπορείτε, το άγχος σας.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved