Διατροφή

Διατροφή Κέτο: Ποιες ασθένειες μπορεί να καταπολεμήσει;

Η διατροφή κέτο είναι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, η οποία είναι πολύ ευεργετική για άτομα με διάφορα προβλήματα υγείας και άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος. Μπορείτε να υπολογίσετε τον Δείκτη Μάζας Σώματός σας εδώ.

Για ποιες καταστάσεις υγείας είναι κατάλληλη η διατροφή κέτο;

1. Απώλεια βάρους

Η διατροφή κέτο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν περισσότερο βάρος τους πρώτους 3-6 μήνες, συγκριτικά με άλλες δίαιτες και αυτό γιατί δίνοντας στο σώμα λιγότερους υδατάνθρακες -τους οποίους τείνει να προτιμά για ενέργεια-, στρέφεται προς την καύση λίπους, με αποτέλεσμα τα κιλά που χάνονται να είναι περισσότερα.

2. Καρκίνος

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που επιτρέπει στο σώμα να αποθηκεύει τη ζάχαρη ως καύσιμο. Η δίαιτα κέτο ωθεί το σώμα να χρησιμοποιεί πιο γρήγορα αυτό το καύσιμο, οπότε δεν χρειάζεται να το αποθηκεύσει. Ως αποτέλεσμα, το σώμα χρειάζεται και παράγει λιγότερη ινσουλίνη. Τα χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης προστατεύουν το σώμα από ορισμένα είδη καρκίνου και επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

3. Ακμή

Οι υδατάνθρακες έχουν συνδεθεί από διάφορες μελέτες με την ακμή, οπότε η μείωση των υδατανθράκων που προϋποθέτει η διατροφή κέτο μπορεί να αποτρέψει την ακμή. Επιπρόσθετα, η μειωμένη ινσουλίνη στο σώμα, στην οποία οδηγεί η διατροφή κέτο, μπορεί επίσης να σταματήσει ή να μειώσει την ακμή.

4. Καρδιακές παθήσεις

Η διατροφή κέτο αυξάνει την καλή χοληστερίνη και μειώνει την κακή χοληστερίνη και ως εκ τούτου μπορεί να προστατεύσει από την υψηλή αρτηριακή πίεση, από την σκλήρυνση των αρτηριών, από την καρδιακή ανεπάρκεια και από άλλες καρδιακές παθήσεις.

5. Επιληψία

Οι κετογονικές δίαιτες, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να βοηθήσουν στην διαχείριση των επιληπτικών κρίσεων. Συζητήστε πρώτα με τον γιατρό σας πριν αρχίσετε την οποιαδήποτε δίαιτα.

6. Διαβήτης

Οι δίαιτες που περιέχουν ελάχιστους υδατάνθρακες, φαίνεται να βοηθούν στην διατήρηση του σακχάρου του αίματος σε χαμηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με άλλες δίαιτες. Ωστόσο, όταν το σώμα χρησιμοποιεί το λίπος για να εξασφαλίσει ενέργεια, παράγει ενώσεις που ονομάζονται κετόνες. Στα άτομα με διαβήτη, οι πολλές κετόνες επιδεινώνουν την ασθένειά τους. Ως εκ τούτου, αν έχετε διαβήτη και κυρίως διαβήτη τύπου 1 πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας για το πρόγραμμα διατροφής που πρέπει να ακολουθήσετε.

7. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να προκληθεί από τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα. Η διατροφή κέτο, όπως είπαμε πιο πάνω, μειώνει την ινσουλίνη στο σώμα και ως εκ τούτου μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία του συνδρόμου.

Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει η διατροφή κέτο;

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες της διατροφής κέτο δεν είναι σοβαρές και περιλαμβάνουν:

Πιο σοβαρές παρενέργειες είναι:

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η λεγόμενη γρίπη κέτο που προκαλεί συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, αδυναμία, κόπωση και κακή αναπνοή.