Καρκίνος

Διατροφή πλούσια σε Ω-3: Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε παχύσαρκες γυναίκες!

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στις γυναίκες, με εξαίρεση τον καρκίνο του δέρματος. Αντιπροσωπεύει 1 στους 3 γυναικείους καρκίνους κάθε χρόνο και εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας (κατά μέσο όρο 62 ετών).

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, η έρευνα υποδηλώνει ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου. (Καρκίνος του μαστού: Ξεδιαλύνοντας 15 κοινούς μύθους)

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Menopause, υπάρχει αντίστροφη σχέση ανάμεσα στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και την πρόσληψη n-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (n-3 PUFAs), γνωστά ως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα σε παχύσαρκες προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. (Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Ποιες ασθένειες καταπολεμούν;)

Τα n-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν 1.589 περιπτώσεις γυναικείου καρκίνου του μαστού και 1.621 γυναίκες χωρίς καρκίνο του μαστού. Συγκεκριμένα, αξιολόγησαν τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού που κατανάλωναν n-3 PUFAs και συνέκριναν τα δεδομένα τους με τις γυναίκες που δεν είχαν καρκίνο του μαστού, που επίσης κατανάλωναν n-3 PUFAs. Οι ερευνητές εξέτασαν επιπρόσθετα και το κατά πόσον η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση n-3 PUFAs και καρκίνου του μαστού, επηρεάστηκε από την εμμηνόπαυση, τον ορμονικό υποδοχέα ή την πρόσληψη λινολεϊκού οξέος. (Συμπληρώματα Ωμέγα-3: Προσοχή στη λήψη και τη δοσολογία, δείτε γιατί!)

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση n-3 PUFAs συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, κάτι που ήταν πιο εμφανές στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και σε όσες είχαν ορισμένους τύπους όγκων του μαστού. (Καρκίνος του μαστού: Πότε υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης και άλλων καρκίνων;)

Σύμφωνα με δελτίο τύπου, οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες που αύξησαν την πρόσληψη n-3 PUFAs, είχαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά δεν παρατηρήθηκε η ίδια σημαντική συσχέτιση στις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος. (Καρκίνος μαστού: Προοδευτική θεραπεία με Herceptin)

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού πριν και μετά την εμμηνόπαυση;

Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία, ειδικά μετά την ηλικία των 50 ετών.

Οι γυναίκες με ορισμένους γενετικούς κινδύνους και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού πριν την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, δεν αναπτύσσουν όλες οι γυναίκες που συγκαταλέγονται σε αυτή την κατηγορία καρκίνο του μαστού. (Καρκίνος μαστού: Πολλές γυναίκες επιζούν από αυτόν, αλλά πεθαίνουν από άλλες παθήσεις)

Ανάμεσα στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται σε περίπτωση που είναι υπέρβαρες, έχουν υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη ή και τα δύο.

Επιπρόσθετα, η παχυσαρκία και συγκεκριμένα η κοιλιακή παχυσαρκία, σχετίζεται με συστηματική φλεγμονή χαμηλού βαθμού, η οποία επίσης συμβάλλει στον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Πώς ωφελούν την ανθρώπινη υγεία τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε n-3 PUFAs;

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε n-3 PUFAs – πιο γνωστά ως ωμέγα-3 – ενεργοποιούν τα αμυντικά συστήματα του οργανισμού, τα οποία βοηθούν το σώμα να αντισταθεί σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών.

Συγκεκριμένα, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε n-3 PUFAs:

  • Βελτιώνουν το κυκλοφορικό
  • Είναι αντιφλεγμονώδη
  • Είναι αντιοξειδωτικά
  • Υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό

Παράλληλα, έχουν αντικαρκινικά οφέλη. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε εργαστηριακό περιβάλλον, διαπιστώθηκε ότι τα n-3 PUFAs καταστρέφουν τους όγκους κόβοντας την παροχή αίματος.

Επιπρόσθετα, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την καταπολέμηση ασθενειών που σχετίζονται με υπερβολική ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων, όπως ο καρκίνος ή απώλεια όρασης λόγω διαβήτη και ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε n-3 PUFAS;

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε n-3 PUFAS είναι οι ακόλουθες:

  • Ψάρι
  • Φυτικά έλαια
  • Καρύδια
  • Λιναρόσποροι
  • Φυλλώδη λαχανικά

+ 12 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

A Diet Rich In Omega-3s May Lower Breast Cancer Risk in Women with Obesity https://www.healthline.com/health-news/a-diet-rich-in-omega-3s-may-lower-breast-cancer-risk-in-women-with-obesity#How-much-omega-3-should-you-eat?

EPA+DHA, but not ALA, Improved Lipids and Inflammation Status in Hypercholesterolemic Adults: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mnfr.201801157

12 Foods That Are Very High in Omega-3 https://www.healthline.com/nutrition/12-omega-3-rich-foods

Intake of Fish and Marine n-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Risk of Cardiovascular Disease Mortality: A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies https://www.mdpi.com/2072-6643/13/7/2342

Beyond Fish Oil Supplementation: The Effects of Alternative Plant Sources of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids upon Lipid Indexes and Cardiometabolic Biomarkers-An Overview https://www.researchgate.net/publication/344704080_Beyond_Fish_Oil_Supplementation_The_Effects_of_Alternative_Plant_Sources_of_Omega-3_Polyunsaturated_Fatty_Acids_upon_Lipid_Indexes_and_Cardiometabolic_Biomarkers-An_Overview

Obesity and Breast Cancer: A Case of Inflamed Adipose Tissue https://www.mdpi.com/2072-6694/12/6/1686

Breakthrough science that uses metabolism to starve cancer https://www.faeththerapeutics.com/

Diets high in N-3 polyunsaturated fats may help decrease risk of breast cancer https://www.eurekalert.org/news-releases/960091

Omega-3 Fatty Acids https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/

Polyunsaturated Fats: Know the Facts About These Healthy Fats https://www.healthline.com/nutrition/polyunsaturated-fat

Association of dietary intake of n-3 polyunsaturated fatty acids with breast cancer risk in pre- and postmenopausal Chinese women https://journals.lww.com/menopausejournal/Abstract/9900/Association_of_dietary_intake_of_n_3.17.aspx

Key Statistics for Breast Cancer https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/about/how-common-is-breast-cancer.html