Διατροφή

Διατροφή: Πώς σχετίζεται με τη μακροζωία;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν μια μεγάλη ζωή, η οποία όμως να χαρακτηρίζεται από ψυχική και σωματική ευεξία, καθώς και την ικανότητα να είναι δραστήριοι και ανεξάρτητοι.

Παρόλο που η γενετική παίζει ρόλο στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα, καθώς αυτή καθορίζει μόνο σε ποσοστό 25% τη μακροζωία ενός ανθρώπου. Ο τρόπος ζωής ενός ανθρώπου είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη μακροζωία και η διατροφή αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι αυτού.

Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει πως ξεχωριστές ομάδες τροφίμων ή μοτίβα διατροφής μπορεί να παρουσιάζουν σημαντικά οφέλη για την υγεία ενός ανθρώπου και πως η υιοθέτηση μιας βέλτιστης δίαιτας από την ηλικία των 20 ετών θα μπορούσε να αυξήσει σε σημαντικό βαθμό το προσδόκιμο της ζωής.

Πώς σχετίζεται η διατροφή με τη μακροζωία;

Ένας ερευνητής, ο Valter Longo, εξέτασε το πώς η διατροφή ενός ανθρώπου μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια της ζωής του και κατέληξε σε ένα τρόπο διατροφής με βάσει την έρευνά του, γνωστό ως δίαιτα μακροζωίας. Η δίαιτα μακροζωίας, σύμφωνα με τον Valter Longo, είναι μια εξαιρετικά ωφέλιμη και ασφαλής διατροφή, η οποία μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Μερικά από τα βασικά σημεία αυτής της διατροφικής προσέγγισης, που έχει συσχετιστεί με την επιμήκυνση της ζωής, είναι τα εξής:

  • Άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών είναι ένα από τα βασικά σημεία της δίαιτας μακροζωίας, σύμφωνα με τον Valter Longo, αλλά δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παγκοσμίως δεν καταναλώνουν αρκετά φρούτα και λαχανικά μέσα στην ημέρα.

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος πρόσληψης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και ευεργετικών φυτικών ενώσεων, τα οποία προσφέρουν εξαιρετικά οφέλη υγείας για τον άνθρωπο και βοηθούν στην επιβράδυνσης της γήρανσης. Μελέτες έχουν αποδείξει μάλιστα πως η υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με το χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα θεωρείται ιδανική και ευεργετική για τη μακροζωία.

  • Μεγάλη κατανάλωση ξηρών καρπών

Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικά θρεπτικοί, καθώς παρέχουν υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και βασικά μέταλλα, όπως το κάλιο και το μαγνήσιο. Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει ορισμένους δείκτες που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο, όπως τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, η συστολική αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος, κλπ.

  • Προτίμηση γευμάτων χωρίς κρέας

Σύμφωνα με τη δίαιτα μακροζωίας, η αποφυγή της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων κρεάτων, και ο περιορισμός των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ωφέλιμα όσον αφορά τη μακροζωία. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον το 50% της πρωτεΐνης σε αυτή τη δίαιτα πρέπει να προέρχεται από πηγές φυτικής προέλευσης, καθώς αυτές έχουν την ικανότητα να ενεργοποιούν τα γονίδια της μακροζωίας.

Σε ένα άρθρο του 2016, οι ερευνητές περιέγραψαν 5 περιοχές του κόσμου στις οποίες οι άνθρωποι ζουν τη μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή και τις ονόμασαν «Μπλε Ζώνες». Ένα κοινό στοιχείο που μοιράζονται οι άνθρωποι στις περιοχές αυτές είναι η κατανάλωση τροφών κυρίως φυτικής προέλευσης. Τα όσπρια αποτελούν βασικό κομμάτι της διατροφής τους, ενώ το κρέας καταναλώνεται κατά μέσο όρο περίπου μόνο 5 φορές το μήνα.

Επομένως, οι ερευνητές θεωρούν πως το μεγαλύτερο όφελος όσον αφορά τη μακροζωία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κατανάλωσης περισσότερων όσπριων, ξηρών καρπών και δημητριακών ολικής αλέσεως και μικρότερης κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος.

  • Νηστεία

Παρόλο που η πλήρης νηστεία πολλών ημερών μπορεί να είναι επικίνδυνη, οι δίαιτες που μιμούνται τη νηστεία και ξεγελούν το σώμα στο να πιστεύει πως νηστεύει, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να είναι πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές στην ενεργοποίηση των γονιδίων της μακροζωίας.

Για παράδειγμα, η αποφυγή της κατανάλωσης φαγητού κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων «παραθύρων» της ημέρας ή η μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχει φανεί ωφέλιμη για τη μακροζωία σε μερικές περιπτώσεις, αλλά δεν είναι σαφές ακόμη εάν κάτι τέτοιο είναι ευεργετικό για όλους τους ανθρώπους.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved