Εγκυμοσύνη

Διατροφικές διαταραχές: Πώς να τις διαχειριστείτε στην διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Πώς βιώνει μια γυναίκα τις διατροφικές διαταραχές της στην διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η αλλαγή του σώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει σκανδαλισμό.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σχεδόν εγγυημένο ότι το σώμα σας θα αλλάξει σχήμα και μέγεθος. Ωστόσο, η ποσότητα του βάρους που θα πάρετε και το πού θα πάρετε αυτό το βάρος είναι άγνωστο, γεγονός που μπορεί να σας οδηγήσει στο να νιώθετε εκτός ελέγχου.

Επιπλέον, το να βλέπετε ή να αισθάνεστε την αύξηση του βάρους μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για όσους φοβούνται ότι θα γίνουν “χοντροί”. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επιδεινωθεί από σχόλια συγγενών, φίλων, συναδέλφων, ακόμη και αγνώστων, σχετικά με την αλλαγή του σώματος κάποιου, το “βάρος του μωρού” ή το “μέγεθος της κοιλιάς”.

Ενώ, για ορισμένους, η εγκυμοσύνη μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να σταματήσουν να επιδίδονται σε συμπεριφορές διατροφικής διαταραχής σχεδόν αμέσως, δεν είναι πάντα απλό αν μια διατροφική διαταραχή είναι μακροχρόνια. Η θεραπευτική διαδικασία μπορεί να είναι δύσκολη όταν οι ξένοι σας αντιλαμβάνονται ως “καλύτερη” μόνο και μόνο επειδή είστε έγκυος, ξεχνώντας ότι η ανάρρωση και η ανοικοδόμηση της εικόνας του σώματος είναι ψυχολογικές διαδικασίες που συχνά έχουν ελάχιστη σχέση με τη σωματική εμφάνιση.

Άλλες πτυχές της εγκυμοσύνης που θα μπορούσαν να αποδειχθούν πρόκληση για τα άτομα με διατροφικές διαταραχές είναι:

  1. Αλλαγές στην όρεξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η όρεξη μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είτε πρόκειται για αυξημένη όρεξη λόγω λιγούρας, είτε για μειωμένη όρεξη λόγω ναυτίας, είναι πιθανό αυτές οι αλλαγές να αποδειχθούν δύσκολες για να τις αντιμετωπίσετε αν έχετε συνηθίσει να ελέγχετε την πρόσληψη τροφής.

  • Αυξημένη όρεξη στην εγκυμοσύνη

Το να τρώτε περισσότερο θα μπορούσε να σας κάνει να νιώθετε ενοχές, αν έχετε συνηθίσει να περιορίζετε το πόσο τρώτε. Μπορεί να πυροδοτήσει ένα επεισόδιο αδηφαγίας αν δεν αισθάνεστε ικανοποιημένες ή αν νομίζετε ότι έχετε φάει “πάρα πολύ” και άρα θα μπορούσατε κάλλιστα να συνεχίσετε να τρώτε.

  • Απώλεια της όρεξης στην εγκυμοσύνη

Η ναυτία είναι συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να καταστήσει δύσκολη την κατανάλωση επαρκών θερμίδων για να συντηρήσετε τον εαυτό σας και το μωρό σας, εάν δεν έχετε όρεξη. Θα μπορούσε επίσης να κάνει τη φωνή μιας διατροφικής διαταραχής πιο δυνατή. Εάν βρίσκεστε σε ανάρρωση από ανορεξία, ο υποσιτισμός μπορεί να είναι ένα έναυσμα που σας ωθεί να εμπλακείτε περαιτέρω σε περιοριστικές συμπεριφορές.

Η μειωμένη όρεξη λόγω ναυτίας θα μπορούσε να αποδειχθεί μαζικά πυροδοτική για όσους παλεύουν ή αναρρώνουν από βουλιμία και έχουν προηγουμένως εξαγνιστεί με αυτοπροκαλούμενο έμετο.

Πολλές γυναίκες βιώνουν μια αλλαγή στις διατροφικές τους προτιμήσεις καθώς περνάει η εγκυμοσύνη τους. Για παράδειγμα, τα άνοστα τρόφιμα όπως τα δημητριακά και το τοστ μπορεί να είναι πιο ελκυστικά κατά καιρούς από τα φρούτα ή τα λαχανικά. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόκληση αν φοβάστε να φάτε ορισμένες τροφές που ζητάει το σώμα σας και είναι αντίθετες με τους κανόνες των “ασφαλών τροφών” σας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ότι η στροφή σε αντισταθμιστικούς μηχανισμούς (όπως ο αυτοπροκαλούμενος εμετός, τα υπερβολικά καθαρτικά ή διουρητικά, η υπερβολική άσκηση ή η νηστεία) μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, τόσο για εσάς όσο και για το αγέννητο μωρό σας.

  1. Αναζητώντας συμβουλές από διάφορες πηγές

Όταν είστε έγκυος, είναι κατανοητό γιατί οι άνθρωποι αναζητούν συμβουλές από blogs, βιβλία εγκυμοσύνης και αγαπημένα πρόσωπα. Ωστόσο, η απορρόφηση όλων αυτών των πληροφοριών γύρω από την υγιεινή διατροφή και την ελεγχόμενη αύξηση του βάρους μπορεί να είναι συντριπτική.

Μπορεί να τις ερμηνεύσετε ως νέουςκανόνες” και προσδοκίες που πρέπει να τηρήσετε, καθώς συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους μελλοντικούς γονείς. Ωστόσο, η εγκυμοσύνη είναι μια πραγματικά προσωπική εμπειρία και δεν χρειάζεται να κάνετε ό,τι κάνουν όλοι οι άλλοι. Έχετε έναν κύκλο ειδικών που εμπιστεύεστε για να βεβαιωθείτε ότι οι συμβουλές που λαμβάνετε είναι αυτές που πραγματικά χρειάζεστε.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης και επικεντρώνονται γύρω από τον έλεγχο.

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σας οδηγήσουν στο να βιώνετε ορισμένα συναισθήματα, όπως το άγχος ή το αίσθημα της υπερφόρτωσης, πιο έντονα. Τότε μπορεί να νιώσετε την ανάγκη να χρησιμοποιήσετε συμπεριφορές διατροφικής διαταραχής, όπως ο περιορισμός της τροφής ή η αδηφαγία, για να «διαχειριστείτε» την κατάσταση.

Η εκμάθηση νέων τρόπων διαχείρισης απροσδόκητων, δύσκολων συναισθημάτων και καταστάσεων είναι απαραίτητη. Αυτό όχι μόνο θα ενισχύσει την ψυχική σας υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά θα σας επιτρέψει να τη διατηρήσετε και μετά.

Μπορεί η εγκυμοσύνη να προκαλέσει διατροφικές διαταραχές;

Οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν διατροφική διαταραχή κατά την εγκυμοσύνη, ακόμη και αν δεν έχουν παλέψει με κάποια στο παρελθόν. Οι διατροφικές διαταραχές είναι σύνθετες ψυχικές ασθένειες και η εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική εμπειρία για τον καθένα. Ως εκ τούτου, μια διατροφική διαταραχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να προέλθει από διάφορες καταστάσεις.

Ποιες είναι οι αφορμές για τις διατροφικές διαταραχές κατά την εγκυμοσύνη;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – οι επεξεργασμένες φωτογραφίες διασημοτήτων και influencers με “λαμπερές εγκυμοσύνες”, φιλτραρισμένη κοιλιά και χωρίς ραγάδες μπορεί να δώσουν μια μη ρεαλιστική, ανέφικτη εικόνα της εγκυμοσύνης. Αυτό είναι πιθανό να εντείνει τις πιέσεις που νιώθουν άλλες να έχουν ένα συγκεκριμένο μέγεθος σώματος, ακόμη και όταν γνωρίζουν ότι το σώμα τους αλλάζει για τους σωστούς λόγους.

  • Σημαντικές αλλαγές στο σώμα – είναι φυσικό η εγκυμοσύνη να αλλάζει την εμφάνιση του σώματος, αλλά αυτό μπορεί να κάνει τους μελλοντικούς γονείς να αισθάνονται άβολα. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη ραγάδων ή η αύξηση του βάρους μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές όπως ο περιορισμός και η κάθαρση.
  • Πίεση να τρώτε “σωστά” – μπορεί να υπάρξει πρόσθετη πίεση να γίνετε η επιτομή της υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει παροτρύνσεις για λήψη συμπληρωμάτων διατροφής ή περισσότερη άσκηση. Ωστόσο, μπορεί να εξελιχθεί σε ορθορεξία – η οποία περιλαμβάνει τον περιορισμό της πρόσληψης τροφής με βάση το πόσο “καθαρό” ή υγιεινό κρίνεται ότι είναι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο. Κάποιος μπορεί να μην έχει επίγνωση των αλλαγών στη συμπεριφορά του ή μπορεί να γίνει αμυντικός όταν ερωτηθεί.
  • Λαχτάρα – οι έγκυες γυναίκες φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν το σύνδρομο pica. Πρόκειται για μια διατροφική διαταραχή που δεν σχετίζεται με το βάρος, αλλά είναι μια διαταραχή που περιλαμβάνει την επιθυμία ή την κατανάλωση μη διατροφικών ειδών με μικρή ή καθόλου θρεπτική αξία. Τα αντικείμενα αυτά μπορεί να είναι χώμα, πηλός, χαρτί ή πάγος. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα εάν το μη διατροφικό αντικείμενο είναι τοξικό, καθώς μπορεί να βλάψει το πεπτικό σύστημα. Ακόμα και αν δεν είναι άμεσα τοξικό, οι κενές θερμίδες που περιέχει μπορεί να πάρουν τη θέση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και να οδηγήσουν σε υποσιτισμό.

Ποιες είναι οι επιπλοκές στην υγεία από τις διατροφικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη;

Η εμπλοκή σε συμπεριφορές διατροφικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως επισημαίνει η Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών (NEDA).

Κίνδυνοι για το μωρό:

Κίνδυνοι για όσες είναι έγκυες:

Ποιος είναι ο φόβος της εγκυμοσύνης από τις γυναίκες με διατροφικές διαταραχές;

Πολλές γυναίκες με διατροφικές διαταραχές φοβούνται την εγκυμοσύνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται να εντοπίσετε τους παράγοντες που σας προκαλούν και να εφαρμόσετε όρια, ώστε οι άνθρωποι να γνωρίζουν πώς να σας υποστηρίξουν.

Αν γνωρίζετε τα εναύσματα που σας προκαλούν, μπορείτε να φτιάξετε ένα σχέδιο για το πώς θα τα χειριστείτε αν εμφανιστούν. Για παράδειγμα, αν ανησυχείτε για την αύξηση του σωματικού σας βάρους, μπορείτε να κάνετε μια άμεση συζήτηση με τα μέλη της οικογένειας και να τους ζητήσετε να μην σχολιάζουν το πώς αλλάζει το σώμα σας ή να προγραμματίσετε μια διασκεδαστική βόλτα για ψώνια με μια φίλη σας όταν θα χρειαστεί να αγοράσετε ρούχα μητρότητας.

Δεν υπάρχει ποτέ η τέλεια στιγμή για να κάνετε οικογένεια, αλλά θα πρέπει να είστε ειλικρινείς με το προσωπικό υγείας σας (γενικός γιατρός, μαία και, κατά περίπτωση, η ομάδα του νοσοκομείου σας) από την αρχή. Μπορούν να σας προσφέρουν καθοδήγηση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ποιες μορφές αυτοφροντίδας μπορείτε να ασκήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

  1. Τεχνικές αναπνοής για την εγκυμοσύνη

Οι ασκήσεις αναπνοής κατευθύνουν την προσοχή στην παρούσα στιγμή. Η βαθιά αναπνοή βοηθά στην απενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (μάχη, φυγή, πάγωμα) και στην ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος (ανάπαυση και πέψη), το οποίο σας κάνει να αισθάνεστε πιο ήρεμη.

  1. Μαθήματα άσκησης για την εγκυμοσύνη

Υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα μαθήματα γιόγκα για την εγκυμοσύνη που μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να έρθετε σε επαφή με το σώμα σας που αλλάζει.

Αυτές οι ήπιες συνεδρίες θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αρχίσετε να εκτιμάτε πώς το σώμα σας σας υποστηρίζει και δεν εργάζεται εναντίον σας, και να απομακρύνετε την προσοχή από τις αλλαγές του.

Τα προγεννητικά μαθήματα θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να βρείτε άλλους ανθρώπους που σχετίζονται με αυτό που περνάτε, να κάνετε συνδέσεις και να αναπτύξετε ένα νέο δίκτυο υποστήριξης.

  1. Να είστε ήρεμοι με τον εαυτό σας

Αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να μεγαλώσει ένα μωρό. Είναι φυσικό να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι, πεινασμένοι ή ευερέθιστοι από το συνηθισμένο καθώς υπομένετε μια τέτοια διαδικασία που αλλάζει τη ζωή σας.

Βγάλτε από πάνω σας την πίεση να κάνετε τα πάντα και να τα έχετε κάνει όλα τέλεια. Δώστε προτεραιότητα στις εργασίες που πραγματικά πρέπει να γίνουν, αναθέστε ό,τι μπορείτε και διαγράψτε τα λιγότερο σημαντικά στοιχεία από τη λίστα με τις δουλειές που πρέπει να κάνετε. Το σώμα σας κάνει ένα καταπληκτικό πράγμα, αφήστε το να σας καθοδηγήσει εκεί που θέλει να φτάσει.