Παιδί

Διατροφικές διαταραχές σε παιδιά: Πώς μπορεί να βοηθήσει η οικογένεια;

Οι παραδοσιακές προσεγγίσεις για τη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες συχνά περιλαμβάνουν την απομάκρυνση των παιδιών από το σπίτι τους – και τους γονείς τους – για ψυχιατρική θεραπεία σε νοσοκομείο.

Σε περιπτώσεις όπου ένα νεαρό άτομο με διατροφική διαταραχή χρειάζεται άμεση ιατρική ή ψυχιατρική φροντίδα, εξακολουθεί να συνιστάται η ενδονοσοκομειακή θεραπεία. Όμως η θεραπεία που προτιμούν οι ειδικοί για τα περισσότερα παιδιά με ανορεξία ή βουλιμία αφήνει τα παιδιά να παραμείνουν στο σπίτι τους, με τους γονείς να αναλαμβάνουν το προβάδισμα για να τα βοηθήσουν να αναρρώσουν. Η θεραπεία με βάση την οικογένεια (FBT) αναθέτει στους γονείς να επιβλέπουν αυστηρά το φαγητό του ασθενούς, και τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ο ταχύτερος τρόπος για ένα λιποβαρές παιδί να επιστρέψει σε ένα υγιές βάρος.

Τι είναι η θεραπεία με βάση την οικογένεια;

Ο πυρήνας της θεραπείας με βάση την οικογένεια είναι η παραδοχή ότι οι γονείς είναι ικανοί να βοηθήσουν ένα παιδί να ανακάμψει από μια διατροφική διαταραχή. Η FBT στηρίζεται σε αυτή τη βασική γονική ικανότητα να ταΐζουν το παιδί τους. Στην πράξη, προπονεί τους γονείς να κάνουν την ίδια δουλειά που θα έκαναν οι νοσηλευτές σε ένα πρόγραμμα νοσηλείας.

Επειδή οι διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι πολύπλοκες και συγκεχυμένες ασθένειες που διαταράσσουν σοβαρά την οικογενειακή ζωή, οι γονείς ενός παιδιού με ανορεξία έχουν συχνά αρχίσει να αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους και μπορεί να έχουν εγκαταλείψει τη διεκδίκηση της γονικής εξουσίας πάνω στο φαγητό του παιδιού. Στην FBT παίρνουν πίσω αυτόν τον ρόλο. Οι κλινικοί στην FBT ενισχύουν την ιδέα ότι οι γονείς μπορούν να το κάνουν αυτό. Τους καθοδηγούν αργά αλλά σταθερά να αρχίσουν να εμπιστεύονται ξανά το ένστικτό τους.


Πώς λειτουργεί η θεραπεία με βάση την οικογένεια;

Στην FBT, ένας κλινικός καθοδηγεί τους γονείς ή τους φροντιστές στην αναπαραγωγή των δύο κύριων συστατικών της ενδονοσοκομειακής θεραπείας των διατροφικών διαταραχών: ενσυναίσθηση για το παιδί και ένα περιβάλλον στο οποίο το να μην τρως δεν αποτελεί επιλογή. Ακριβώς όπως ένας γονέας θα επέμενε στη θεραπεία για μια ασθένεια όπως ο καρκίνος, ακόμη και αν είναι δυσάρεστη, ο γονέας επιμένει ότι το παιδί συμμορφώνεται με την καθοδήγηση της FBT. Ένα παιδί με διατροφική διαταραχή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταπολεμήσει την κατανάλωση τροφής που θα του επιτρέψει να πάρει βάρος. Αλλά οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι η διαταραχή είναι σαν κακοήθης όγκος. Δεν πολεμούν το παιδί τους, δεν προσπαθούν να κάνουν τη ζωή του παιδιού τους δυστυχισμένη. Πολεμούν την ασθένεια.

Από την αρχή της FBT, οι γονείς διαχειρίζονται το φαγητό του παιδιού τους, από την επιλογή των τροφίμων μέχρι την προετοιμασία και το σερβίρισμά τους. Ουσιαστικά, λέτε στο παιδί: “Ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο για σένα, αλλά θα κάτσω εδώ μαζί σου μέχρι να το φας αυτό”. Η επανάληψη αυτής της διαδικασίας χωρίς εξαιρέσεις αποτελεί τον πυρήνα της αρχικής φάσης της FBT.

Μπορεί να πάρει χρόνο. Μπορεί να έχουμε έναν γονέα να κάθεται στο τραπέζι με το παιδί για μεγάλο χρονικό διάστημα και απλά να περιμένει το παιδί να τελειώσει. Η ιδέα είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης. Καθοδηγώντας με ηρεμία και αυτοπεποίθηση το φαγητό του παιδιού τους υπό την καθοδήγηση ενός κλινικού, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν τα όρια που χρειάζονται τα παιδιά για να ανακάμψουν.

  • Δέσμευση χρόνου για τους γονείς

Η συμμετοχή στη FBT συνήθως σημαίνει μεγάλες αλλαγές στη ρουτίνα της οικογένειας. Για παράδειγμα, σε μια οικογένεια με δύο γονείς, οι γονείς μπορεί να μένουν εναλλάξ στο σπίτι από τη δουλειά για να επιβλέπουν το φαγητό του παιδιού. Σε μονογονεϊκές οικογένειες, μπορεί να χρειαστεί να ζητηθεί βοήθεια από την ευρύτερη οικογένεια ή από έμπιστους φίλους. Η πρώτη φάση της FBT απαιτεί πραγματικά από τους γονείς να βάλουν τη ζωή τους σε αναμονή. Επειδή η θεραπεία μπορεί να είναι τόσο αποδιοργανωτική, τονίζει στους γονείς ότι οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν επείγουσα ιατρική απειλή. Είναι σαν να έχετε ένα παιδί που έχει νεφρική ανεπάρκεια και χρειάζεται αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα. Η αλλαγή στη ρουτίνα μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστεί, αλλά είναι ιατρικά απαραίτητη.

Ιδανικά, τα αδέλφια εμπλέκονται επίσης στην FBT. Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για την αποκατάσταση του βάρους και τα αδέλφια υποτίθεται ότι πρέπει να υποστηρίζουν το άρρωστο αδελφάκι τους εκτός των ωρών των γευμάτων. Επειδή η θεραπεία μπορεί να είναι αγχωτική και ανατρεπτική για το παιδί με τη διατροφική διαταραχή, τα αδέλφια μπορούν να δώσουν στο παιδί χώρο για να χαλαρώσει και να είναι παιδί, μακριά από τις δομές που επιβάλλουν οι γονείς τις ώρες των γευμάτων. Ανάλογα με τις οικογενειακές συνθήκες, μπορεί να μην είναι εύλογο να εμπλέκονται τα αδέλφια χωρίς να δημιουργηθεί περισσότερο άγχος, αλλά όταν είναι δυνατόν, μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό σύστημα υποστήριξης.

Σε μεταγενέστερες φάσεις της FBT, ο στόχος είναι να επιστρέψει η λήψη αποφάσεων σχετικά με την πρόσληψη τροφής πίσω στο παιδί ή τον έφηβο, μόλις ανακτήσει επαρκή διατροφή και σταθεροποιήσει το βάρος και τις συμπεριφορές του.

Γιατί η θεραπεία με βάση την οικογένεια είναι αποτελεσματική;

Η FBT περιλαμβάνει γενικά περίπου 20 εβδομαδιαίες συνεδρίες, χωρισμένες σε τρεις φάσεις. Σε όλες τις τρεις φάσεις, ο κλινικός ιατρός εργάζεται κυρίως με τους γονείς ή τους φροντιστές, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τον έφηβο που βρίσκεται σε κίνδυνο. Στην αρχή κάθε συνεδρίας, το παιδί κάνει μια σύντομη εξέταση με τον κλινικό FBT για να ελέγξει το βάρος του και να λάβει βασική υποστήριξη ψυχικής υγείας. Στη συνέχεια, οι γονείς ή οι φροντιστές, μαζί με το παιδί και μερικές φορές τα αδέλφια του, συναντώνται με τον κλινικό για καθοδήγηση και υποστήριξη γύρω από το έργο τους να θρέψουν το παιδί τους.

Η πρώτη φάση διαρκεί συνήθως 10 έως 12 συνεδρίες, και σε αυτήν πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας. Η πρώτη φάση έχει να κάνει με την επανατροφοδότηση του εφήβου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, οι γονείς επικεντρώνονται σε όλες τις πτυχές της διατροφής του παιδιού.

Το παιδί συνήθως δεν παρακολουθεί το σχολείο για την πρώτη εβδομάδα ή τις πρώτες δύο, εν μέρει επειδή πρέπει να εξοικονομήσει ενέργεια ενώ παίρνει βάρος. Στη συνέχεια, αν η θεραπεία πηγαίνει καλά, οι γονείς μπορεί να επιβλέπουν το παιδί λίγο λιγότερο καθώς προχωρά η πρώτη φάση. Για παράδειγμα την τρίτη εβδομάδα το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά το μεσημεριανό γεύμα. Και αν συνεχίσει να κερδίζει βάρος, τότε ίσως την πέμπτη εβδομάδα το παιδί τρώει μεσημεριανό στο σχολείο, αλλά με έναν γονέα ή σχολικό σύμβουλο εκεί για να επιβλέπει.

Στη δεύτερη φάση, η οποία διαρκεί πέντε ή έξι συνεδρίες, το παιδί αρχίζει να παίρνει και πάλι κάποιες περιορισμένες αποφάσεις σχετικά με το φαγητό του και να συμμετέχει σε δραστηριότητες εκτός σπιτιού που είναι κατάλληλες για την ηλικία του. Είναι σημαντικό να κινείστε αργά και να προσέχετε για πισωγυρίσματα στη δεύτερη φάση. Όλα αυτά είναι πολύ διστακτικές κινήσεις, επειδή μόλις ένα ή δύο μήνες νωρίτερα ήταν ακόμα αρκετά αδιάθετα. Εάν προκύψουν προβλήματα στη δεύτερη φάση, τότε η οικογένεια πρέπει να επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στην πρώτη φάση.

Η τρίτη φάση, οι τρεις ή τέσσερις τελευταίες συνεδρίες της FBT, επικεντρώνεται στην εκτόξευση του παιδιού πίσω στην κανονική καθημερινή του ζωή. Βοηθά επίσης τους γονείς να μάθουν πώς να αλληλεπιδρούν ξανά με το παιδί τους, τώρα που η σχέση τους είναι πολύ λιγότερο επικεντρωμένη στη διατροφική διαταραχή.

Πώς ξέρετε αν η θεραπεία με βάση την οικογένεια είναι κατάλληλη για το παιδί σας;

Εάν ένα παιδί ή ένας νεαρός ενήλικας βρίσκεται σε μια απειλητική για τη ζωή ιατρική ή ψυχιατρική κατάσταση, τότε η νοσηλεία είναι απαραίτητη. Στις περισσότερες άλλες περιπτώσεις ανορεξίας και βουλιμίας -συμπεριλαμβανομένων εκείνων όπου το νεαρό άτομο είναι πολύ λιποβαρές αλλά κατά τα άλλα ιατρικά σταθερό- οι ειδικοί συνιστούν θεραπεία με βάση την οικογένεια.

Ενώ η FBT μπορεί να ακούγεται τρομακτική, οι περισσότεροι γονείς έχουν την ικανότητα να τη διαχειριστούν. Η FBT περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των μοναδικών προκλήσεων της κάθε οικογένειας και την αξιοποίηση των δυνατών σημείων της. Και το σημαντικότερο δυνατό σημείο είναι ότι οι οικογένειες αγαπούν τα παιδιά τους. Υπάρχουν και άλλες θεραπείες διατροφικών διαταραχών (συμπεριλαμβανομένης της ενισχυμένης γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας, που ονομάζεται CBT-E, και της θεραπείας με επίκεντρο τον έφηβο, που ονομάζεται AFT) που είναι διαθέσιμες εάν η FBT δεν λειτουργεί ή δεν είναι εφικτή, αλλά γενικά δεν βοηθούν τα παιδιά να ξαναβρούν το βάρος τους τόσο γρήγορα όσο η θεραπεία με βάση την οικογένεια.

Κατά συνέπεια, οι γονείς δεν πρέπει να αποκλείουν την FBT, ακόμη και αν οι περιστάσεις τους είναι δύσκολες. Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να είναι δημιουργικοί. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να βοηθήσουν τους γονείς να συνδυάσουν τις εργασιακές ευθύνες ή τις οικονομικές δυσκολίες, να φέρουμε την ευρύτερη οικογένεια για υποστήριξη ή να βοηθήσουμε τους γονείς να ξεπεράσουν τις διαφωνίες μεταξύ τους. Ορισμένες καταστάσεις είναι πολύ πιο δύσκολες από άλλες, χωρίς αμφιβολία. Αλλά αυτό σημαίνει απλώς ότι οι κλινικοί γιατροί πρέπει να εργαστούν σκληρότερα και να είναι πιο υποστηρικτικοί.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

The five tenets of family-based treatment for adolescent eating disorders https://jeatdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40337-022-00585-y

Family-based treatment of eating disorders in adolescents: current insights https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5459462/

Everything You Need to Know About Family-Based Treatment (FBT) https://www.eatingdisordertherapyla.com/everything-you-need-to-know-about-family-based-treatment-fbt/

Family Based Treatment (FBT) https://www.eatingdisorders.org.au/wp-content/uploads/2019/04/EDV-Family-Based-Treatment.pdf

Family-Based Treatment (FBT) for Eating Disorders https://www.verywellmind.com/what-is-family-based-treatment-fbt-for-eating-disorders-4052371