Διατροφή

Διατροφικές διαταραχές: Τι είναι η Διαταραχή Καθαρισμού;

Τι είναι η διαταραχή κάθαρσης;

Η διαταραχή κάθαρσης ορίζεται ως επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά κάθαρσης για να επηρεαστεί το βάρος ή το σχήμα ελλείψει αδηφαγίας. Η συμπεριφορά κάθαρσης περιλαμβάνει έμετο, υπερβολική άσκηση, ακραία νηστεία και χρήση καθαρτικών ή διουρητικών (χάπια νερού) για τον έλεγχο του βάρους. Η διαταραχή κάθαρσης είναι μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή διαταραχή, ωστόσο είναι θεραπεύσιμη.

Η διαταραχή αυτή εμπίπτει στην ομπρέλα διάγνωσης “άλλες καθορισμένες διαταραχές σίτισης ή διατροφής (OSFED)” στην πέμπτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5). Στις προηγούμενες εκδόσεις του DSM, ήταν γνωστή ως “διατροφική διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς (EDNOS)“.

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαταραχής κάθαρσης;

Οι διατροφικές διαταραχές είναι πολύπλοκες και μπορεί να παρουσιάζουν μια σειρά από συναισθηματικά, συμπεριφορικά και σωματικά συμπτώματα. Τα παρακάτω συμπτώματα χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση μιας OSFED.

Τα συμπτώματα ειδικά για την κάθαρση περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Έκφραση συμπεριφορών και στάσεων που δείχνουν ότι η απώλεια βάρους, η δίαιτα και ο έλεγχος των τροφίμων γίνονται πρωταρχικές ανησυχίες
  • Έχοντας μια ενασχόληση με το βάρος, το φαγητό, τις θερμίδες, τα γραμμάρια λίπους και τη δίαιτα
  • Εξάλειψη ή άρνηση κατανάλωσης ορισμένων τροφίμων ή κατηγοριών τροφίμων, όπως π.χ. καθόλου υδατάνθρακες ή καθόλου λίπος
  • Εξάσκηση συμπεριφορών κάθαρσης, όπως η επίσκεψη στην τουαλέτα μετά τα γεύματα, η κατάχρηση καθαρτικών, η εμφάνιση σημείων ή/και οσμών έμετου, η παρατεταμένη παραμονή χωρίς φαγητό, η κατάχρηση διουρητικών
  • Αποφυγή του φαγητού με άλλους, εμφάνιση άβολης κατάστασης όταν τρώει με άλλους, ανάπτυξη φόβου για το φαγητό σε δημόσιο χώρο
  • Ανάπτυξη τελετουργιών φαγητού, όπως η κατανάλωση ενός είδους φαγητού, η κατανάλωση των ίδιων τροφών την ίδια ώρα καθημερινά, η μη επαφή των τροφών, το υπερβολικό μάσημα.
  • Παράλειψη γευμάτων ή κατανάλωση πολύ μικρών μερίδων φαγητού
  • Υπερβολική άσκηση ακόμη και όταν αισθάνεστε κουρασμένοι, άρρωστοι, τραυματίες ή κουρασμένοι για να “κάψετε θερμίδες”
  • Δείχνει ακραία ανησυχία για το σωματικό βάρος και το σχήμα του σώματός του
  • Συχνός έλεγχος στον καθρέφτη για αντιληπτά ελαττώματα στην εμφάνιση
  • Ακραίες εναλλαγές της διάθεσης
  • Αισθάνεται συνέχεια κρύο
  • Δυσκολεύεται να κοιμηθεί
  • Ξηρό δέρμα, μαλλιά και νύχια
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Εμμηνορροϊκές και ορμονικές διαταραχές, όπως έλλειψη εμμήνου ρύσεως, ακανόνιστη εμμηνόρροια
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Ζάλη
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Οδοντιατρικά προβλήματα όπως αποχρωματισμός των δοντιών, διάβρωση, ευαισθησία
  • Εμφανίζει επιπλοκές του αυτοπροκαλούμενου έμετου όπως μικρές αιμορραγίες στα μάτια, βλάβες ή ουλές στα χέρια, πρήξιμο σιελογόνων αδένων, οδοντιατρικά θέματα όπως αποχρωματισμός δοντιών, διάβρωση, ευαισθησία

Ποιες είναι οι αιτίες της διαταραχής κάθαρσης;

Οι διατροφικές διαταραχές εμφανίζονται συνήθως στα τέλη της εφηβείας και στις αρχές της ενήλικης ζωής, αλλά οι παράγοντες κινδύνου είναι συχνά παρόντες στην πρώιμη εφηβεία. Δεν υπάρχει σαφής αιτία της διαταραχής καθαρμού, μάλλον υπάρχει ένας συνδυασμός αιτιών.

Συχνά οι διατροφικές διαταραχές, όπως η διαταραχή κάθαρσης, εμφανίζονται σε συνδυασμό με άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, όπως οι αγχώδεις διαταραχές, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) και τα προβλήματα κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών. Επιπλέον, τα γονίδια και η κληρονομικότητα μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης μιας διατροφικής διαταραχής.

Ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, συναισθήματα, μοτίβα σκέψης και βιολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να ευθύνονται.

Η διαταραχή καθαρμού συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας και σκόπιμου αυτοτραυματισμού.

Πώς γίνεται η διάγνωση της διαταραχής κάθαρσης;

Για να διαγνωστεί με διαταραχή καθαρμού, ένα άτομο πρέπει να παρουσιάζει διατροφικές συμπεριφορές που προκαλούν κλινικά σημαντική αγωνία και βλάβη, αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια για κάποια από τις άλλες διαταραχές, όπως η ανορεξία, η βουλιμία ή η διαταραχή αδηφαγίας.

Ο εντοπισμός συμπεριφορών κάθαρσης (όπως η υπερβολική άσκηση, ο έμετος και η χρήση καθαρτικών και διουρητικών) και οι επιπλοκές των συμπεριφορών κάθαρσης μπορούν να βοηθήσουν τους κλινικούς γιατρούς στη διάγνωση αυτού του τύπου διατροφικής διαταραχής.

Ποια είναι η θεραπεία της διαταραχής κάθαρσης;

Η θεραπεία οποιασδήποτε διατροφικής διαταραχής είναι συνήθως πιο επιτυχής όσο νωρίτερα ανιχνεύεται. Η θεραπεία περιλαμβάνει μια διεπιστημονική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει καθοδήγηση από γιατρό, εγγεγραμμένο διαιτολόγο, ψυχίατρο, ψυχοθεραπευτή και άλλους θεραπευτές, ανάλογα με τις ανάγκες.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου, η πορεία της θεραπείας θα είναι διαφορετική. Συχνά, μια και μόνο θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική για κάθε άτομο με διατροφική διαταραχή. Ως εκ τούτου, μπορεί να δικαιολογείται μια εξατομικευμένη προσέγγιση. Πολλά άτομα με διατροφικές διαταραχές επωφελούνται από τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.

Η διαταραχή καθαρμού αντιμετωπίζεται γενικά με τη χρήση ενισχυμένης γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας, η οποία είναι μια εκδοχή της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας που αναπτύχθηκε για να βοηθήσει άτομα με πολλούς τύπους διαταραχών της διατροφής.

Συνολικά, υπάρχει περιορισμένη έρευνα που εξετάζει θεραπείες ειδικά προσαρμοσμένες στις διαταραχές καθαρμού. Ωστόσο, η διαθέσιμη έρευνα υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στα αποτελέσματα της θεραπείας μεταξύ των ατόμων με διαταραχή κάθαρσης και των ατόμων με νευρική ανορεξία ή νευρική βουλιμία.

Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία των διατροφικών διαταραχών μπορεί να είναι ευκολότερη εάν η θεραπεία ξεκινήσει πριν η διαταραχή γίνει χρόνια. Αλλά ακόμη και τα άτομα που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές για χρόνια μπορούν και αναρρώνουν.

Ποια η σχέση μεταξύ της διαταραχή κάθαρσης και της βουλιμίας;

Ο κύριος παράγοντας διάκρισης μεταξύ της διαταραχής κάθαρσης και της βουλιμίας είναι ότι τα άτομα με διαταραχή κάθαρσης δεν κάνουν αδηφαγία. Μπορεί να έχουν αισθήματα ντροπής ή ενοχής μετά το φαγητό, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν τρώνε μια μικρή ποσότητα φαγητού.

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ορισμένοι κλινικοί γιατροί και ερευνητές προτείνουν αλλαγές στα κριτήρια που χρησιμοποιούμε για τη διάγνωση της νευρικής βουλιμίας, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν άτομα που αισθάνονται εκτός ελέγχου όταν τρώνε ή τρώνε διαφορετικά από ό,τι θα έτρωγαν κανονικά, αλλά μπορεί να μην τρώνε μεγάλη ποσότητα φαγητού.

Αυτό θα σήμαινε πιθανότατα ότι τα άτομα που μπορεί τώρα να πληρούν τα κριτήρια για τη διαταραχή κάθαρσης θα θεωρούνταν ότι πληρούν τα κριτήρια για τη διάγνωση της νευρικής βουλιμίας.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved