Εγκυμοσύνη

Διαβάστε πως μία απλή εξέταση αίματος, μπορεί να ανιχνεύσει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού

Τι θεωρείται πρόωρος τοκετός;

Ως πρόωρος τοκετός, χαρακτηρίζεται η γέννηση ζωντανών μωρών πριν την ολοκλήρωση των 37 εβδομάδων κύησης. Περισσότερο από 1 στα 10 μωρά γεννιέται πρόωρα, ενώ περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο, από επιπλοκές της πρόωρης γέννας. Επίσης αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Η κατάλληλη παρέμβαση, στο σωστό χρόνο, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πρόοδο της υγείας του μωρού.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal Biology of Reproduction, με επικεφαλή την Hanne Hoffmann, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης των Ζώων στο Κολέγιο Γεωπονίας και Φυσικών Πόρων, Πανεπιστήμιο του Michigan, υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποφευχθεί με μια εξέταση αίματος κατά τον προγεννητικό έλεγχο, η οποία δείχνει την πιθανότητα μια γυναίκα να έχει πρόωρο τοκετό.

Η ίδια λέει, “Οι πρόωροι τοκετοί είναι συνηθισμένοι. Αν γνωρίζουμε ότι η μητέρα κινδυνεύει να γεννήσει πρόωρα, ο γιατρός της μπορεί να την παρακολουθεί πιο προσεκτικά”.

Τι πείραμα έκαναν οι ερευνητές;

Η μελέτη διεξήχθη σε 157 υγιείς μητέρες χωρίς ιστορικό πρόωρων τοκετών. Από αυτές, οι 51 γέννησαν πρόωρα. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, οι ερευνητές εξέτασαν πιθανούς βιοδείκτες που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν πρόωρο τοκετό.

Καθώς μια τέτοια ανίχνευση ήταν αρκετά δύσκολη, η Hoffmann το χαρακτήρισε σαν να ψάχνεις μια βελόνα στα άχυρα.

Ποιος βιοδείκτης σημαίνει πρόωρο τοκετό;

Ουσιαστικά ο βιοδείκτης που υποδεικνύει μια πιθανή πρόωρη γέννα, είναι τα χαμηλά επίπεδα mRNA των γονιδίων CRY2 και CLOCK. Τα συγκεκριμένα γονίδια είναι γνωστά για τη συμμετοχή τους στον κιρκαδικό ρυθμό των κυττάρων. Ο κιρκαδικός ρυθμός είναι μια φυσική εσωτερική διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε 24 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς αυτά τα γονίδια περιλαμβάνουν πληροφορίες για το πότε πρέπει να ξεκινήσει ο τοκετός.

Η μέλλουσες μητέρες, κατά την επίσκεψή τους στον γιατρό το δεύτερο τρίμηνο κύησης τους, όπου πηγαίνουν για τον τυπικό προγεννητικό έλεγχο για σύνδρομο Down, μπορούν ταυτοχρόνως να ελέγχουν το αίμα τους για τα επίπεδα mRNA των συγκεκριμένων γονιδίων.

“Αν μπορούσαμε να μετρήσουμε τα επίπεδα mRNA των γυναικών και να τις ενημερώσουμε ότι δεν κινδυνεύουν να γεννήσουν πρόωρα στην επόμενη εγκυμοσύνη τους καθώς τα επίπεδα τους είναι υψηλότερα (σε φυσιολογικά/υγιή επίπεδα), αυτό θα ήταν μια ανακούφιση για τις μητέρες που είχαν προηγουμένως πρόωρο τοκετό», είπε η Hoffmann.

Οι ερευνητές, σκοπεύουν να εξετάσουν την προέλευση του mRNA των γονιδίων, καθώς μπορεί να προέρχονται από την μητέρα, το έμβρυο ή τον πλακούντα. Ακόμη θέλουν να παρατηρήσουν τα επίπεδα mRNA σε υγιείς γυναίκες, και να τα συγκρίνουν με τα επίπεδα σε γυναίκες με υποκείμενες παθήσεις ή ιστορικό πρόωρων τοκετών. Έτσι θα μπορούν να καθορίσουν εάν αυτή η εξέταση αίματος θα μπορούσε να είναι χρήσιμη και για αυτές τις μητέρες σε κίνδυνο. Τέλος, θέλουν να εξετάσουν και άλλα γονίδια που σχετίζονται με τους κιρκαδικούς ρυθμούς, όπως το PER3, καθώς σε συνδυασμό με τα CRY2 και CLOCΚ, θα μπορούσαν να αποτελούν ενδείξεις επιπλοκών στην εγκυμοσύνη όπως η προεκλαμψία και ο διαβήτης κύησης.

“Αν μπορώ να βοηθήσω έστω και ένα μωρό να φτάσει κοντά στην πλήρη κύηση πριν γεννηθεί, αυτό θα έφτιαχνε τη μέρα μου”, δήλωσε η Hoffmann.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Zhou Guoli et al. “Low CLOCK and CRY2 in 2nd Trimester Human Maternal Blood and Risk of Preterm Birth: A Nested Case-Control Study†.” Biology of Reproduction, no. ioab119, June 2021. 10.1093/biolre/ioab119

Michigan State University. How a Simple Blood Test Can Identify Women at Risk for Preterm Birth https://medicalxpress.com/news/2021-07-simple-blood-women-preterm-birth.html

Preterm Birth https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/preterm-birth