Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Διαβάστε βιβλία … κάνει καλό στην υγεία!

Ένα μυθιστόρημα μπορεί να σας μεταφέρει σε μακρινά μέρη ή σε περασμένα χρόνια. Η ανάγνωση μπορεί να σας κάνει να σκεφτείτε και να γελάσετε, μπορεί να σας εμπνεύσει και να σας διδάξει. Η ανάγνωση για περίπου μισή ώρα κάθε μέρα, μπορεί επίσης να σας προσθέσει χρόνια ζωής!

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale, αναλύοντας δεδομένα από περισσότερους από 3.600 ενήλικες άνω των 50 ετών, διαπίστωσαν ότι όσοι διαβάζουν βιβλία για συνολικά 3½ ώρες την εβδομάδα, τείνουν να ζουν περίπου δύο χρόνια περισσότερο από ότι οι συνομήλικοι τους που δεν διαβάζουν καθόλου. Σημειώνεται ότι η ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών δεν έχει τα ίδια οφέλη μακροζωίας.

Σε ποιους άλλους τομείς έχει θετική επίδραση η ανάγνωση ενός βιβλίου;

Πιο κάτω αναφέρονται πέντε επιπλέον τομείς στους οποίους έχει θετική επίδραση η ανάγνωση ενός βιβλίου.

1. Η ανάγνωση ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου

Ο ενθουσιασμός που προκαλείται από μια ιστορία, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη συνδεσιμότητα στον εγκέφαλο, γεγονός που βελτιώνει τη λειτουργία του. Χρησιμοποιώντας σαρώσεις fMRI, οι νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Emory, διαπίστωσαν ότι όταν ένα άτομο διαβάζει μυθιστορήματα, διεγείρει και ενισχύει τα τμήματα επεξεργασίας της γλώσσας του εγκεφάλου, ενώ παράλληλα αυξάνει τη συνδεσιμότητα σε περιοχές που σχετίζονται με τις φυσικές αισθήσεις και την κίνηση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο βοηθούν τους αναγνώστες να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και να μπαίνουν «στη θέση» κάποιου άλλου.

2. Η ανάγνωση μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή του Αλτσχάιμερ

Ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε, η ανάγνωση βιβλίων, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μνήμης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology. Ακριβώς όπως οι μυς του σώματος, έτσι και ο εγκέφαλος χρειάζεται την άσκηση για να διατηρηθεί δυνατός και υγιής. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που εξασκούσαν συχνά το μυαλό τους – διαβάζοντας ή γράφοντας επιστολές – είχαν 32% χαμηλότερο ποσοστό διανοητικής πτώσης, σε σύγκριση με εκείνους που δεν συμμετείχαν σε τέτοιες δραστηριότητες. Ακόμα και όταν οι ερευνητές διαπίστωσαν φυσικά σημάδια άνοιας ή βλάβη στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων, η διανοητική διέγερση φάνηκε να βοηθά στην προστασία της μνήμης και των δεξιοτήτων της σκέψης. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι όσοι εξασκούν το μυαλό τους, διαβάζοντας ή παίζοντας σκάκι για παράδειγμα, είναι 2,5 φορές λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με εκείνους που ασχολούνται με λιγότερο εγκεφαλικά διεγερτικές δραστηριότητες.

3. Η ανάγνωση βελτιώνει την ενσυναίσθηση

Σύμφωνα με μια έρευνα, η προσήλωση και η απορρόφηση σε ένα μυθιστόρημα, μπορεί να αναπτύξει την ενσυναίσθηση του ανθρώπου και να τον βοηθήσει στο να κατανοήσει καλύτερα το τι σκέφτονται και αισθάνονται οι άλλοι. Επιπρόσθετα, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η ανάγνωση μυθιστορημάτων συγκεκριμένα, μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα της ενσυναίσθησης, σε σύγκριση με άλλα λογοτεχνικά είδη.

4. Η ανάγνωση μειώνει το άγχος

Η ανάγνωση μπορεί να ανακουφίσει το άγχος έως και 68%, σύμφωνα με μια μελέτη του 2009. Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Sussex, διαπίστωσαν ότι η ανάγνωση ήταν πιο αποτελεσματική στην καταπολέμηση του άγχους, από ότι η ακρόαση μουσικής, ένα φλιτζάνι τσάι και μια βόλτα. Σε αυτή τη μελέτη χρειάστηκαν μόνο έξι λεπτά για να χαλαρώσουν οι συμμετέχοντες από την στιγμή που άρχισαν να διαβάζουν.

5. Η ανάγνωση βοηθά στον καλό ύπνο

Οι ειδικοί, υπογραμμίζουν ότι μια χαλαρωτική δραστηριότητα πριν από τον ύπνο, βοηθά το σώμα να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα να κοιμηθεί. Η ανάγνωση αποτελεί μια πολύ χαλαρωτική δραστηριότητα, αρκεί να διαβάζετε ένα βιβλίο και όχι κάτι από το κινητό ή το tablet. Το μπλε φως που εκπέμπεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης στον εγκέφαλο και είναι πιο δύσκολο να κοιμηθεί κάποιος, καθώς πρόκειται για την ορμόνη του ύπνου.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

5 Tricks to Make Your Tea Healthier (and Still Taste Good) https://www.healthination.com/food/tips-healthier-tea

8 Health Benefits of Walking that Will Make You Want to Step Outside https://www.healthination.com/health/health-benefits-walking

Signs & Symptoms of Alzheimer's https://www.healthination.com/health/signs-symptoms-of-alzheimers-disease

These 5 Habits May Help You Live 14 Years Longer (Science Says So) https://www.healthination.com/health/healthy-habits-live-longer