Υγεία Δέρματος

Διαβητική δερμοπάθεια: Ποια συμπτώματα προκαλεί; Πώς θεραπεύεται;

Τι είναι η διαβητική δερμοπάθεια;

Η διαβητική δερμοπάθεια, η οποία επηρεάζει κυρίως άτομα 50 ετών και άνω με ιστορικό διαβήτη, είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από καφέ δερματικές βλάβες στις κνήμες των ασθενών, οι οποίες συνήθως δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα και δεν προκαλούν πόνο.

Η διαβητική δερμοπάθεια επηρεάζει το 55% των ατόμων με διαβήτη και είναι πιθανότερο να εμφανιστεί σε άτομα που αντιμετωπίζουν επιπλοκές που αφορούν κατεστραμμένα μικρά αιμοφόρα αγγεία, όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια (προβλήματα με τα μάτια), η  νεφροπάθεια (προβλήματα νεφρών) και η νευροπάθεια (νευρικά προβλήματα).

Ποια συμπτώματα προκαλεί η διαβητική δερμοπάθεια;

Όπως είπαμε και πιο πάνω, η διαβητική δερμοπάθεια προκαλεί μικρές βλάβες στο δέρμα, οι οποίες είναι συνήθως μικρότερες από ένα εκατοστό σε μήκος. Ξεκινούν ως επίπεδες κόκκινες ή μωβ φολιδωτές αναπτύξεις παχύρρευστου κολλαγόνου και στη συνέχεια δημιουργούν σχηματισμούς που μοιάζουν με ουλές και παίρνουν μια καφέ όψη. Η διαβητική δερμοπάθεια εμφανίζεται και στις δύο κνήμες με ασύμμετρο μοτίβο, ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζεται και στους μηρούς, τα χέρια και την κοιλιά.

Κάθε βλάβη διαβητικής δερμοπάθειας παραμένει περίπου 18-24 μήνες πριν απομακρυνθεί πλήρως ή εξασθενίσει. Μάλιστα, τις πλείστες φορές, καθώς οι παλιές βλάβες αρχίζουν να ξεθωριάζουν και να απομακρύνονται, αρχίζουν να σχηματίζονται νέες βλάβες.

Η διαβητική δερμοπάθεια είναι ανώδυνη και συνήθως δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως η φαγούρα, το κάψιμο και το μυρμήγκιασμα.

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες της διαβητικής δερμοπάθειας;

Η ακριβής αιτία της διαβητικής δερμοπάθειας είναι μέχρι στιγμής άγνωστη, ωστόσο θεωρείται ότι προκύπτει από βλάβη στα νεύρα του δέρματος ή από βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία που παρέχουν οξυγόνο στους ιστούς. Σημειώνεται ότι αυτή η δυσλειτουργική κυκλοφορία, είναι η αιτία της αργής επούλωσης των πληγών που παρατηρείται στους διαβητικούς.

Οι βλάβες των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων προκαλούνται από χρόνια αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που είναι χαρακτηριστικό του διαβήτη, οδηγώντας σε εκτεταμένη φλεγμονή σε όλο το σώμα.

Πώς διαγιγνώσκεται η διαβητική δερμοπάθεια;

Η διάγνωση της διαβητικής δερμοπάθειας γίνεται μέσω φυσικής εξέτασης και νοουμένου ότι πρόκειται για μια καλοήθης κατάσταση που δεν είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, σπάνια πραγματοποιούνται βιοψίες, ειδικά σε ασθενείς με διαβήτη που οι πληγές τους δεν επουλώνονται γρήγορα. Σημειώνεται ότι τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων μετά τις βιοψίες.

Οι βλάβες της διαβητικής δερμοπάθειας εμφανίζονται συνήθως σε ασθενείς με χρόνιο διαβήτη, αλλά ενδέχεται να αποτελέσουν και το πρώτο πρώτο σημάδι του διαβήτη, πριν την διάγνωση. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, η διαβητική δερμοπάθεια μπορεί να εμφανιστεί πολλά χρόνια πριν γίνουν εμφανή άλλα συμπτώματα του διαβήτη.

Η διαβητική δερμοπάθεια εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Τα πιο κοινά συμπτώματα του διαβήτη που μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της διαβητικής δερμοπάθειας είναι τα ακόλουθα:

Πώς θεραπεύεται η διαβητική δερμοπάθεια;

Επειδή η διαβητική δερμοπάθεια είναι μια ασυμπτωματική και καλοήθης κατάσταση, δεν απαιτεί θεραπεία. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω αξιολόγηση για τη σωστή διαχείριση του διαβήτη και των σχετικών επιπλοκών του. Να υπενθυμίσουμε ότι η διαβητική δερμοπάθεια συνδέεται με βλάβες των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων που ενδέχεται να προκαλέσουν πιο σοβαρά προβλήματα, όπως περιφερική νευροπάθεια, διαβητική κετοξέωση, συχνές λοιμώξεις, νεφρική νόσο, οφθαλμικά προβλήματα και αρθροπάθειες (ασθένειες των αρθρώσεων).

Με την καλή διαχείριση του διαβήτη, οι πιθανότητες διαβητικής δερματοπάθειας μειώνονται. Για να μειώσετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας και να αποτρέψετε την επιδείνωση του διαβήτη σας:

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Diabetic Dermopathy: Pictures, Symptoms, Treatment https://www.verywellhealth.com/diabetic-dermopathy-pictures-5180614

A clinical study of dermatoses in diabetes to establish its markers https://www.e-ijd.org/article.asp?issn=0019-5154;year=2012;volume=57;issue=1;spage=20;epage=25;aulast=Timshina