Ενδοκρινολογικά

Διαβητική εξουθένωση: Τι είναι και πώς θα την διαχειριστείτε;

Τι ακριβώς σημαίνει «διαβητική εξουθένωση» περιγράφει παρακάτω η Ilene Raymond Rush, που ταλαιπωρείται από διαβήτη εδώ και χρόνια.

«Πριν από δύο εβδομάδες, χτύπησα τον μηνίσκο του γόνατος μου στο στάσιμο ποδήλατο γυμναστικής που έχω στο σπίτι μου. Ο πόνος εμφανίστηκε λίγες μέρες αργότερα, όταν το πόδι μου τελικά πρήστηκε και με ανάγκασε να επισκεφτώ τον ορθοπεδικό μου. Ο ορθοπεδικός, αφού μου έκανε μια ένεση κορτιζόνης, αναρρόφησε το υγρό που μαζεύτηκε στο γόνατο μου και μου συνέστησε λίγες ημέρες ξεκούρασης. Λίγες ημέρες αργότερα μπορούσα να επιστρέψω κανονικά στις δραστηριότητες μου, αλλά δεν το έκανα. Άφησα το ποδήλατο να σκονιστεί, δεν έβγαινα για περπάτημα και δεν έκανα ούτε γιόγκα. Εγκατέλειψα τα πάντα. Έβαλα τη ζυγαριά στο ντουλάπι, δεν έλεγχα το σάκχαρο του αίματος μου και άρχισα να τρώω μπισκότα και σοκολάτες. Είχα ουσιαστικά υψώσει τοίχους ανάμεσα σε εμένα και στη διαχείριση του διαβήτη μου».

Τι είναι διαβητική εξουθένωση;

Η διαβητική εξουθένωση είναι ο συναισθηματικός φόρος που «πληρώνουν» οι ασθενείς, κάποια στιγμή της ζωής τους, για την επίπονη στρατηγική διαχείρισης του διαβήτη που ακολουθούν μακροπρόθεσμα.

Ποιοι λόγοι μπορούν να οδηγήσουν σε διαβητική εξουθένωση; Πώς εκδηλώνεται;

«Στην δική μου περίπτωση, ο τραυματισμός στο γόνατο δεν ήταν το κερασάκι στη τούρτα, που με έκανε να νιώσω συναισθηματική κόπωση και να εγκαταλείψω. Υπήρχαν πολλά άλλα πράγματα που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Η πανδημία και το άγχος που μου προκάλεσε, η ψυχική εξουθένωση λόγω εγκλεισμού, η αδυναμία να βγω με φίλους και να συναντήσω την οικογένεια μου, όλη αυτή η απογοητευση με έκαναν να ξεσπάσω», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε διαβητική εξουθένωση όπως:

  • Μια επιπλοκή που εκδηλώνεται ακόμη και αν έχουν καταβληθεί τεράστιες προσπάθειες διαχείρισης του διαβήτη.
  • Παρά τις προσπάθειες το σάκχαρο του αίματος δεν μειώνεται.
  • Κ.ο.κ

Και αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές, όπως:

  • Άρνηση επίσκεψης στον γιατρό
  • Άρνηση λήψης φαρμακευτικής αγωγής

Ανεξάρτητα από την αιτία, η διαβητική εξουθένωση κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν συναισθηματική κόπωση και απογοήτευση.

Πώς θα διαχειριστείτε την διαβητική εξουθένωση;

1. Παραδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να κρατήσετε αυτή τη στάση για πάντα. Δώστε χρόνο  στον εαυτό σας να ηρεμήσει, χαλαρώστε στο σπίτι και μην περιορίζετε τελείως τον εαυτό σας.

2. Βάλτε όρια. Απολαύστε μικρούς πειρασμούς – που κανονικά είναι απαγορευμένοι για την ασθένεια – βάζοντας ωστόσο όρια!

3. Η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Συνεχίστε να παίρνετε τα φάρμακά σας κανονικά, ακόμα κι αν δεν μετράτε το σάκχαρο του αίματός σας συχνά στη διάρκεια της ημέρας.

4. Μην πιέζεστε. Αν νιώθετε την ανάγκη να ασκηθείτε, να το κάνετε για χαλάρωση και ηρεμία και όχι αναγκαστικά γιατί πρέπει.  Μην πιέζεστε να γυμναστείτε περισσότερο απ’  ότι πραγματικά νιώθετε πως θέλετε.

5. Ζητήστε υποστήριξη. Μιλήστε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο για το πως νιώθετε.  Μπορεί να σας υπενθυμίσει πόσο προσέχατε και ότι απλώς ίσως χρειάζεστε ένα διάλειμμα, για να ξαναξεκινήσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας όπως πριν.

 

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved