Υγεία του ματιού

Διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας: Πώς γίνεται διάγνωση;

Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας (DME), συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, οπότε πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτή την πάθηση. Ως εκ τούτου, οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση και να αποτρέψουν την μακροπρόθεσμη βλάβη που μπορεί να προκληθεί στην όραση.

Πώς θα ελέγξετε μόνοι σας αν έχετε διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας;

Για να ελέγξετε αρχικά μόνοι σας, το ενδεχόμενο να έχετε διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, χρησιμοποιείστε ένα πλέγμα Amsler. Πρόκειται για ένα απλό γράφημα με γραμμές και μια κουκκίδα στο κέντρο. Κοιτάξτε το γράφημα με το ένα μάτι κλειστό και μετά επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με το άλλο μάτι.

Σε περίπτωση που έχετε διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, οι γραμμές θα φαίνονται κυματιστές αντί ευθείες.

Τονίζεται ότι αυτό το «ερασιτεχνικό» τεστ δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση τις οφθαλμικές εξετάσεις.

Σε ποιες οφθαλμικές εξετάσεις πρέπει να υποβληθείτε για να μάθετε αν έχετε διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας;

Για να μπορέσει ο γιατρός σας να διαπιστώσει αν έχετε διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, θα σας υποβάλει σε διάφορες εξειδικευμένες εξετάσεις.

Αρχικά θα πραγματοποιήσει μια εξέταση οξύτητας, για να ελέγξει την όρασή σας. Ουσιαστικά, θα χρησιμοποιήσει μια σειρά από διαγράμματα ματιών, για να δει το πόσο καλά βλέπετε σε διαφορετικές αποστάσεις.

Εν συνεχεία, θα σας υποβάλει σε διασταλμένη οφθαλμολογική εξέταση, κατά την οποία θα χρησιμοποιήσει οφθαλμικές σταγόνες για να ωθήσει τις κόρες των ματιών σας να διασταλούν, ώστε να μπορέσει να ελέγξει ευκολότερα το εσωτερικό του ματιού σας και συγκεκριμένα τον αμφιβληστροειδή για προβλήματα όπως διαρροή αιμοφόρων αγγείων και πρήξιμο.

Τέλος, θα πραγματοποιήσει μια απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς, κατά την οποία θα συλλέξει φωτογραφίες από το πίσω μέρος του ματιού σας, αναζητώντας συγκεκριμένα σημάδια της ασθένειας.

Σε περίπτωση που οι πιο πάνω εξετάσεις αυξάνουν τις πιθανότητες διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας, τότε θα ακολουθήσει μια σειρά από πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

  • Αγγειογραφία φθορεσκεΐνης: Πρόκειται για μια εξέταση κατά την οποία ελέγχονται τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδή.
  • Τομογραφία οπτικής συνοχής (OTC): Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους ελέγχου για διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια εξέταση που μοιάζει με υπερηχογράφημα, αλλά χρησιμοποιεί κύματα φωτός για να δημιουργήσει πολύ λεπτές, λεπτομερείς εικόνες των ιστών του εσωτερικού του ματιού.

Συμπερασματικά

Ο ανεξέλεγκτος διαβήτης μπορεί να βλάψει την ικανότητα της όραση του ασθενή. Η θολή και παραμορφωμένη όραση είναι σημάδια διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα αγνοήσετε. Επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Diagnosing Diabetic Macular Edema https://www.webmd.com/diabetes/eyes-21/dme/diabetic-macular-edema-diagnosis

Optical Coherence Tomography: An Emerging Technology for Biomedical Imaging and Optical Biopsy https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1476558600800172

Diabetic Retinopathy: A Position Statement by the American Diabetes Association https://care.diabetesjournals.org/content/diacare/40/3/412.full.pdf

Eye Problems Related to DME https://www.webmd.com/diabetes/eyes-21/dme/diabetic-macular-edema-complications

Macular Edema Symptoms https://www.aao.org/eye-health/diseases/macular-edema-symptoms