Υγεία του ματιού

Διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας: Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;

Το υψηλό σάκχαρο του αίματος μπορεί να προκαλέσει οφθαλμικά προβλήματα, όπως το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας (DME), το οποίο επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού. Η εν λόγω οφθαλμική πάθηση, σε περίπτωση που παραμείνει αναντιμετώπιστη, αυξάνει τον κίνδυνο χαμηλής όρασης ή και ολικής απώλειας όρασης. (Ποια οφθαλμικά προβλήματα προκαλεί ο διαβήτης;)

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες του διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας;

Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας εμφανίζεται όταν δεν υπάρχει σωστός έλεγχος του σακχάρου του αίματος. Το σταθερά υψηλό σάκχαρο του αίματος βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία σε διάφορα ζωτικά σημεία του σώματος, όπως η καρδιά και ο αμφιβληστροειδής. Η βλάβη αυτή επηρεάζει τη σωστή λειτουργία του αμφιβληστροειδούς. Το σώμα, στην προσπάθειά του να βοηθήσει, δημιουργεί πλεόνασμα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας ή VEGF. Για τα υγιή μάτια, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, η υπερβολική ποσότητα αυτής της πρωτεΐνης αποδυναμώνει τα αιμοφόρα αγγεία. (Διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας: Πώς γίνεται διάγνωση;)

Με την πάροδο του χρόνου, δημιουργούνται σχισίματα στα αιμοφόρα αγγεία τα οποία διαρρέουν αίμα και υγρό στον αμφιβληστροειδή, ο οποίος παχαίνει και διογκώνεται. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Σημειώνεται ότι το υγρό που διαρρέεται από τα αιμοφόρα αγγεία προκαλεί επίσης πρήξιμο στην ωχρά κηλίδα, στο κέντρο δηλαδή του αμφιβληστροειδούς που δίνει καθαρότερες εικόνες. (Πρόληψη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας με…αλγορίθμους!)

Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία του οιδήματος της ωχράς κηλίδας, ωστόσο, μπορεί να προκληθεί και εξαιτίας άλλων παραγόντων όπως:

Ποιος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας;

Τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας, έχουν συνήθως τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

Είναι επίσης πιο πιθανόν για άτομα που:

  • Έχουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Έγκυες γυναίκες
  • Σε Αφροαμερικανούς ή Ισπανόφωνους

Ποιοι τύποι διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας:

  • Το εστιακό διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας: Μικρά σημεία διαρροής υγρού
  • Το διάχυτο διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας: Διαρροές και πρήξιμο σε όλη την ωχρά κηλίδα

Ποια συμπτώματα προκαλεί το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας;

Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, δεν πονάει αλλά προκαλεί αργές αλλαγές στην όραση, όπως αυτές που θα δούμε πιο κάτω:

  • Αδυναμία εστίασης
  • Κυματιστή όραση
  • Θολή όραση
  • Δυσκολία αναγνώρισης προσώπου
  • Δυσκολία στο διάβασμα
  • Δυσκολία κατά την οδήγηση
  • Δυσκολία παρακολούθησης τηλεόρασης

Σημειώνεται ότι το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας μπορεί να επηρεάσει και τα δύο, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που επηρεάζει μόνο το ένα μάτι. (Διαβήτης: 8 συμβουλές για την κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού)

Αν θεωρείτε ότι έχετε διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας με βάση τα συμπτώματά σας, αποταθείτε σε έναν εξειδικευμένο γιατρό για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. (Διαβήτης: Μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο)