Πρόληψη και θεραπεία

Διαβητικό πόδι: Τι πρέπει να προσέχω;

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζετε τα πόδια σας αν έχετε διαβήτη. Δείτε πώς να φροντίζετε τα πόδια σας και συμβουλές για το πότε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Ο διαβήτης μπορεί να μειώσει την παροχή αίματος στα πόδια σας και να προκαλέσει απώλεια αίσθησης, γνωστή ως περιφερική νευροπάθεια. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι τραυματισμοί των ποδιών δεν επουλώνονται καλά και μπορεί να μην αντιλαμβάνεστε αν το πόδι σας πονάει ή είναι τραυματισμένο. Ο κίνδυνος επιπλοκών μπορεί να μειωθεί σημαντικά εάν είστε σε θέση να θέσετε υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Βεβαιωθείτε επίσης ότι τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης και της χοληστερόλης παρακολουθούνται και ελέγχονται με φαρμακευτική αγωγή, εάν χρειάζεται.

Πώς να φροντίσετε τα πόδια σας αν έχετε διαβήτη;

  1. Θα πρέπει να ελέγχετε τα πόδια σας στο πλαίσιο της ετήσιας επανεξέτασης του διαβήτη σας. Ζητήστε από τον παθολόγο σας παραπεμπτικό ή βρείτε έναν τοπικό ποδίατρο.
  2. Διατηρείτε τα πόδια σας καθαρά και απαλλαγμένα από μολύνσεις.
  3. Φορέστε παπούτσια που εφαρμόζουν καλά και δεν πιέζουν ή τρίβουν. Τα παπούτσια που δεν εφαρμόζουν καλά μπορεί να προκαλέσουν κάλους, έλκη και προβλήματα στα νύχια. Αν τα παπούτσια ή οι κάλτσες σας είναι πολύ στενά, πολύ χαλαρά ή τρίβονται, τότε μην τα φοράτε. Τα σωστά παπούτσια και οι σωστές κάλτσες ή καλσόν θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα πόδια σας υγιή. Τα παπούτσια που δεν εφαρμόζουν καλά, ακόμη και αυτά που αισθάνεστε άνετα, μπορούν να προκαλέσουν κάθε είδους προβλήματα. Όπως επίσης και πράγματα όπως οι παλιοί εσωτερικοί πάτοι ή κάλτσες με τρύπες ή χοντρές ραφές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να επιλέγετε τα υποδήματα προσεκτικά.
  4. Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι, ειδικά στον κήπο ή στην παραλία στις διακοπές, για να αποφύγετε τα κοψίματα και προσπαθήστε να αποφεύγετε να κάθεστε με τα πόδια σταυρωμένα, ώστε να μην περιορίζετε την κυκλοφορία του αίματος.
  5. Κόβετε ή λιμάρετε τα νύχια των ποδιών σας τακτικά: Το κόψιμο των νυχιών σας φαίνεται απλό. Αλλά αν έχετε διαβήτη, το κόψιμο του δέρματος κατά λάθος μπορεί να οδηγήσει σε άλλους τραυματισμούς. Και μπορεί να μην καταλάβετε καν ότι το κάνατε. Όταν κόβετε τα νύχια των ποδιών σας: κόψτε τα συχνά αλλά όχι πολύ κοντά ή στο πλάι, κόψτε τα με νυχοκόπτη και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε μια λίμα για να λιμάρετε τυχόν γωνίες, καθαρίστε τα απαλά με μια βούρτσα νυχιών – μην χρησιμοποιείτε τα αιχμηρά σημεία του ψαλιδιού για να τα καθαρίσετε, καθώς αυτό δεν είναι ασφαλές.
  6. Αφήστε τους κάλους ή το σκληρό δέρμα να αντιμετωπιστούν από έναν ποδολόγο.

Σταματήστε το κάπνισμα για να προστατέψετε τα πόδια σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα δεν κάνει καλό. Αλλά όταν έχετε διαβήτη, το κάπνισμα προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα. Το κάπνισμα δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αίματος, δηλαδή όταν το αίμα κινείται στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών σας. Έτσι, αυτό σας θέτει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο ακρωτηριασμού. Εάν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να σταματήσετε το κάπνισμα. Το κάπνισμα εξασθενεί την κυκλοφορία του αίματος, ιδιαίτερα σε άτομα με διαβήτη. Μπορεί να επιδεινώσει σοβαρά τα προβλήματα των κάτω άκρων.

 Να τρώτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και να είστε δραστήριοι

Θα πρέπει επίσης να επιδιώκετε να τρώτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και να είστε δραστήριοι αν έχετε διαβήτη. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον διαβήτη σας και να μειώσετε τον κίνδυνο να αποκτήσετε προβλήματα με τα πόδια σας.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό;

Ζητήστε θεραπεία από τον παθολόγο ή τον ποδίατρό σας εάν οι φουσκάλες ή οι τραυματισμοί δεν επουλώνονται γρήγορα. Θα πρέπει να επισκεφθείτε επειγόντως το γιατρό σας εάν:

  • παρατηρήσετε σπασίματα στο δέρμα του ποδιού σας ή εκκρίσεις που διαρρέουν από την πληγή
  • το δέρμα σε μέρος ή σε ολόκληρο το πόδι αλλάζει χρώμα και γίνεται πιο κόκκινο, μπλε, χλωμό ή σκούρο
  • παρατηρήσετε επιπλέον πρήξιμο στα πόδια σας εκεί όπου υπήρχε φουσκάλα ή τραυματισμός
  • υπάρχει ερυθρότητα ή πρήξιμο γύρω από ένα έλκος ή σε μια περιοχή όπου σας είχαν προειδοποιήσει προηγουμένως να αναζητήσετε άμεση βοήθεια

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved