Πρόληψη και θεραπεία

Διαβήτης: 6 τρόποι διαχείρισης άγχους για αποφυγή αύξησης σακχάρου

Το ενδεχόμενο να αυξηθεί το σάκχαρο του αίματος λόγω μικρών διατροφικών παρασπονδιών, είναι μια σκέψη που αγχώνει ιδιαίτερα τους διαβητικούς. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι το άγχος από μόνο του, αυξάνει το σάκχαρο του αίματος, οπότε, εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι να διαχειριστείτε πρώτα το άγχος σας και έπειτα να είστε προσεκτικοί με τη διατροφή σας.

Πώς θα διαχειριστείτε αποτελεσματικά το άγχος σας;

1. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας αλλά μην παραμερίσετε το πρόγραμμα διαχείρισης του διαβήτη σας

Μετά από δυο περίπου χρόνια, κατά τα οποία ταλαιπωρούμαστε όλοι από την πανδημία, εκείνο που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι ανέμελες διακοπές. Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, αν νιώθετε πως εκείνο που πραγματικά σας έλειψε είναι ένα ή δυο μπισκότα με βούτυρο, τότε μην αγχώνεστε. Δοκιμάστε αυτόν τον επιπλέον υδατάνθρακα, παρακολουθείστε το σάκχαρο του αίματος σας και φροντίστε τα επόμενα γεύματα σας να είναι υγιεινά και φιλικά προς τον διαβήτη, ώστε να εξισορροπήσετε την κατάσταση. Έτσι, και θα ευχαριστήσετε τον εαυτό σας και θα διαχειριστείτε αποτελεσματικά τον διαβήτη σας χωρίς άγχος και ένταση.

2. Ασκηθείτε για να βελτιώσετε τη διάθεση σας

Ενας γρήγορος περίπατος στη φύση θα αναζωογονήσει το πνεύμα σας και θα βελτιώσει τη διάθεση σας, την ίδια ώρα που θα εξισορροπήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας. Περπατήστε με ένα φίλο συζητώντας, κάντε ένα περίπατο διαλογιζόμενοι για περεταίρω ηρεμία ή περπατήστε ακούγοντας χαλαρωτική μουσική.

3. Περιορίστε τον χρόνο που αφιερώνετε σε ανήσυχες σκέψεις

Μπορεί η πανδημία να αύξησε δραματικά το άγχος και τις ανήσυχες σκέψεις των ανθρώπων, αλλά να υπενθυμίσουμε ότι το άγχος είναι πιο καταστροφικό για άτομα με διαβήτη. Δεν σας λέμε λοιπόν να μην ανησυχείτε για τίποτα, γιατί αυτό δεν θα ήταν ρεαλιστικά εφικτό. Σας λέμε όμως να περιορίσετε το χρόνο που αφιερώνετε στις ανησυχίες σας. Αφιερώστε λοιπόν το πολύ 20 λεπτά την ημέρα για να καταγράψετε σε ένα ημερολόγιο τις αγχωτικές σας σκέψεις και να τις επεξεργαστείτε. Κλείστε το ημερολόγιο, βάλτε το στο συρτάρι και συνεχίστε τη μέρα σας με κάτι χαλαρωτικό και ευχάριστο. Αυτή η τεχνική μειώνει το συνεχιζόμενο στρες.

4. Εκτιμήστε μικρά πράγματα

Ο εγκλεισμός όλο αυτό το διάστημα, σίγουρα θα σας έκανε να συνειδητοποιήσετε το πόσο μεγάλη αξία έχουν τα μικρά καθημερινά πράγματα. Καθίστε χαλαρά στο σαλόνι σας, απολαύστε τον καφέ ή το τσάι σας και αφιερώστε χρόνο σε μικρά πράγματα, που θα σας δώσουν ωστόσο, μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση.

5. Γελάστε δυνατά

Το δυνατό γέλιο είναι ευεργετικό για πολλές καταστάσεις υγείας. Μπορεί να μειώσει το άγχος σας και κατά συνέπεια τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να αυξήσει τη ροή του αίματος στο σώμα σας. Αν δεν μπορείτε να βγείτε με κάποιο φίλο για να έχετε την ευκαιρία να γελάσετε, τότε δείτε μια κωμική ταινία.

6. Φροντίστε τον εαυτό σας

Η φροντίδα του εαυτού σας είναι πολύ σημαντική, γιατί θα σας χαλαρώσει και θα μειώσει το άγχος σας. Κάντε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τις καθημερινές ειδήσεις. Χαλαρώστε στον καναπέ, δείτε μια ταινία, βγείτε μια βόλτα ή διαβάστε ένα βιβλίο.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

6 Ways to Keep Holiday Anxiety From Spiking Your Blood Sugar https://blogs.webmd.com/diabetes/20201209/6-ways-to-keep-holiday-anxiety-from-spiking-your-blood-sugar

12 Simple Tips to Prevent Blood Sugar Spikes https://www.healthline.com/nutrition/blood-sugar-spikes