Ενδοκρινολογικά

Διαβήτης: Γιατί η πανδημία δυσκόλεψε την διαχείριση του;

Ο διαβήτης από μόνος του σαν ασθένεια προκαλεί θυμό, άγχος και απογοήτευση στους πάσχοντες και αυτό γιατί για την υπόλοιπη τους ζωή πρέπει να είναι προσεκτικοί με το σάκχαρο του αίματος τους και να αποφεύγουν πολλά τρόφιμα.

Η Ilene Raymond Rush, βραβευμένη συγγραφέας υγείας, η οποία πάσχει από διαβήτη εδώ και 30 χρόνια, συνήθως προσπαθεί να καθησυχάσει τους διαβητικούς και να τους εξηγήσει ότι η διαχείριση του διαβήτη δεν είναι δύσκολη. Τα κλειδιά για τη σωστή διαχείριση, όπως εξηγεί, είναι η επιμονή και η συνέπεια στην απώλεια βάρους, την άσκηση και την φαρμακευτική αγωγή.

Πώς επηρέασε την διαχείριση του διαβήτη η πανδημία;

Η πανδημία ήρθε να κάνει πιο δύσκολη την διαχείριση του διαβήτη. Κατά ένα ειρωνικό τρόπο, αυτή η δυσκολία προέκυψε ακριβώς στη στιγμή που η σωστή διαχείριση του διαβήτη ήταν ζωτικής σημασίας, καθώς όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε τα άτομα με διαβήτη είναι πιο ευάλωτα στην εμφάνιση επιπλοκών από τη νόσο COVID-19 σε περίπτωση νόσησης.

Γιατί όμως η COVID-19 δυσκόλεψε την διαχείριση του διαβήτη; Για τα άτομα που φάνηκαν τυχερά και δεν έχασαν την δουλειά τους, ίσως σε ένα μικρό ποσοστό τα πράγματα να είναι καλύτερα. Ωστόσο, η απομόνωση, ο εγκλεισμός, η έλλειψη των συγγενών, οι συγκεχυμένες ειδήσεις και η έλλειψη εθνικών πολιτικών διαχείρισης κατά του ιού, προκαλούν έντονο άγχος, γεγονός που αυξάνει το σάκχαρο του αίματος, δυσκολεύοντας την αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη. Τα πράγματα μάλιστα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τα άτομα που έχασαν την δουλειά τους ή ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. Η οικονομική ανασφάλεια, οι κοινωνικές ανισότητες, οι ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη, η κακή διατροφή, η απώλεια στέγης και πολλά άλλα δεινά που έφερε μαζί της η πανδημία, οδηγούν σε ακόμη πιο έντονο άγχος και ακόμη πιο δυσμενή αποτελέσματα σε σχέση με τον διαβήτη.

Σε κάθε περίπτωση όμως,  κανένας δεν πρέπει να εγκαταλείπει την προσπάθεια του για σωστή διαχείριση του διαβήτη του.

Πώς θα διαχειριστείτε σωστά τον διαβήτη σας εν καιρώ πανδημίας;

Για να διαχειριστείτε σωστά τον διαβήτη σας εν καιρώ πανδημίας:

  • Φροντίστε να παίρνετε με συνέπεια την φαρμακευτική σας αγωγή.
  • Φροντίστε να μετράτε ανελλιπώς το σάκχαρο του αίματός σας.
  • Αποφύγετε γλυκά γεύματα στην προσπάθεια σας να μειώσετε το άγχος σας.
  • Ασκηθείτε για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα. Αν τα οικονομικά σας δεν σας επιτρέπουν να επισκεφτείτε κάποιο γυμναστήριο, κάντε περπάτημα στη γειτονιά για 30 λεπτά ή σχοινάκι στο σπίτι για 5 λεπτά την ημέρα.
  • Μην παρακολουθείτε συνεχώς ειδήσεις για να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το άγχος σας. Προτιμήστε να ενημερώνεστε από αξιόπιστες πηγές, μόνο μια φορά την ημέρα.
  • Πραγματοποιείστε καθημερινά βιντεοκλήσεις με τους αγαπημένους σας αν δεν μπορείτε να τους δείτε από κοντά, για να μειώσετε το αίσθημα της μοναξιάς και του άγχους.
  • Πριν κοιμηθείτε κάντε ασκήσεις χαλάρωσης.
  • Αν έχετε οικονομικό πρόβλημα, προσαρμόστε την λίστα αγορών σας και επικεντρωθείτε σε υγιεινές και πιο φθηνές επιλογές. Φροντίστε να τρώτε ικανοποιητικά στα περισσότερα γεύματα της ημέρας σας.

Μιλήστε με τον γιατρό σας για περεταίρω συμβουλές.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

I Usually Don't Let Diabetes Get Me Down -- But the Pandemic Is Making That Difficult https://blogs.webmd.com/diabetes/20201022/i-usually-dont-let-diabetes-get-me-down-but-the-pandemic-is-making-that-difficult

CORONAVIRUSTHE LATEST UPDATES https://www.webmd.com/coronavirus