Διατροφή

Διαβήτης και εγκεφαλικό: Η κατανάλωση τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο;

Αρκετές πρόσφατες μελέτες, έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πολλών φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. (Όσοι καταναλώνουν πράσινο τσάι ζουν περισσότερο)

Η τελευταία μελέτη που πραγματοποιήθηκε, δείχνει ότι η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών μαύρου, πράσινου ή oolong τσαγιού την ημέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 17%, σε διάστημα 10 ετών. (Διαβήτης τύπου 2: Μπορεί να ρυθμιστεί με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής;)

Η κατανάλωση τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού;

Ο Δρ. Xiaying Li, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Γουχάν και οι συνεργάτες του, εξέτασαν 19 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 1 εκατομμύριο άτομα, από 8 χώρες. Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, διαπίστωσαν ότι τα οφέλη από την κατανάλωση τσαγιού οποιουδήποτε τύπου, αυξάνονταν όσο περισσότερα φλιτζάνια τσάι κατανάλωναν οι συμμετέχοντες. Για παράδειγμα, τα άτομα που κατανάλωναν 3 φλιτζάνια τσάι, είχαν 4% μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Από εκεί και έπειτα, ο κίνδυνος μειωνόταν περισσότερο, όσο περισσότερο τσάι κατανάλωναν. (Τσάι: Ο σύμμαχός μας τις μέρες του χειμώνα!)

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν δύο ή/ και περισσότερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα, είχαν 9 – 13% μειωμένο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με τα άτομα που δεν κατανάλωναν τσάι. Η μελέτη βρήκε επίσης κάποια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση πολλαπλών φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα, με τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. (7 λόγοι για τους οποίους πρέπει να βάλετε το πράσινο τσάι στη ζωή σας)

Τα οφέλη του τσαγιού στην ανθρώπινη υγεία, οφείλονται στις πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι φυσικές ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτική δράση και μειώνουν τη φλεγμονή του σώματος. Η μείωση της φλεγμονής, μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις. (Μαύρο τσάι: Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις)

Στο πράσινο τσάι, οι κυρίαρχες πολυφαινόλες ονομάζονται κατεχίνες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Όταν τα φύλλα του πράσινου τσαγιού ζυμώνονται, για να παραχθεί το μαύρο τσάι, οι κατεχίνες μετατρέπονται σε θεαφλαβίνες, οι οποίες παρέχουν μια άλλη μορφή αντιοξειδωτικών. Σημειώνεται ότι η προσθήκη γάλακτος ή ζάχαρης δεν φαίνεται να μειώνει τα οφέλη του τσαγιού, σύμφωνα με τους επιστήμονες. (Καταναλώστε μούρα, μήλα και τσάι και προστατευτείτε από το Alzheimer)

Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως καρκίνος του πνεύμονα, των ωοθηκών, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Όμως τα αποτελέσματά τους είναι ανάμεικτα. Μερικές έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση πολλών φλιτζανιών μαύρου τσαγιού την ημέρα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ενώ μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση εξαιρετικά ζεστού τσαγιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου. (Απο ποιες παθήσεις προστατεύει το μαύρο τσάι)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα του τσαγιού στην ανθρώπινη υγεία και συγκεκριμένα για τον καρκίνο, μπορεί να είναι ανάμεικτα, αλλά σε ότι αφορά τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πιο σταθερά. (Καυτό τσάι! H σχέση του με τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου)

Για την ώρα, η κατανάλωση τσαγιού φαίνεται ευεργετική, αλλά οι επιστήμονες δεν μπορούν να δώσουν συγκεκριμένες συστάσεις για την ιδανική ποσότητα στην οποία πρέπει να καταναλώνεται. (Τσάι του βουνού: Ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία;)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Drinking Tea Could Lower Risk of Diabetes, Stroke https://www.webmd.com/diet/news/20220919/drinking-tea-lower-risk-diabetes-stroke

Tea Consumption and All-Cause and Cause-Specific Mortality in the UK Biobank https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M22-0041

Drinking tea may lower the risk of diabetes, heart disease and death, mounting research shows https://www.nbcnews.com/health/health-news/drinking-tea-lower-risk-diabetes-heart-disease-death-rcna48096